Search
Close this search box.
αγρότες

Από το 1821 έως σήμερα: Η ανοιχτή πληγή του αγροτικού ζητήματος

Η Επανάσταση του 1821 σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην ελληνική ιστορία, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα δυναμική: την ενεργή συμμετοχή των αγροτών.

5 λέξεις που συνδέονται άρρηκτα με την επανάσταση του 1821

Πριν από την Επανάσταση, οι αγρότες ζούσαν υπό το καθεστώς της οθωμανικής διοίκησης, αντιμετωπίζοντας αυθαιρεσίες, βαριά φορολογία και ανικανότητα πρόσβασης στη γη. Η Επανάσταση τούς έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή.

Συμμετοχή στον Αγώνα για την Ελευθερία
Χιλιάδες αγρότες και χωρικοί ακολούθησαν τις επαναστατικές ιδέες και έλαβαν ενεργό μέρος στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Πολέμησαν με θάρρος και αυτοθυσία, αποτελώντας την πλειοψηφία των αγωνιστών.

Προσδοκίες για Βελτίωση
Πέρα από την εθνική απελευθέρωση, οι αγρότες ήλπιζαν σε ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Ονειρεύονταν απαλλαγή από τις αυθαιρεσίες, μείωση της φορολογίας και, κυρίως, απόκτηση πρόσβασης στη γη.

20 +1 αποφθέγματα του εθνεργέτη Ρήγα Φεραίου

Αναγνώριση Δικαιωμάτων
Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, οι Εθνοσυνελεύσεις αναγνώρισαν το δικαίωμα των αγροτών στη γη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής της στους ακτήμονες αγωνιστές μετά την απελευθέρωση.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση
Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων καθυστέρησε. Το νεοελληνικό κράτος εθνικοποίησε τις γαίες, παραχωρώντας στους αγρότες μόνο τη χρήση έναντι φόρου.

Ένα μακρύς δρόμος
Η διανομή της γης στους αγρότες εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα, απασχολώντας το ελληνικό κράτος για σχεδόν έναν αιώνα. Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έφεραν νέες προκλήσεις, ενώ η Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησε την ανάγκη για δραστικές λύσεις.

Η Επανάσταση του 1821 άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο των αγροτών στην ελληνική ιστορία. Η διεκδίκηση της γης και η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών σημάδεψαν τον 19ο αιώνα, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών.

10 αποφθέγματα του Κολοκοτρώνη που άναψαν τη σπίθα μέσα μας

Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Η ελληνική ύπαιθρος σήμερα βιώνει μια ανησυχητική πραγματικότητα. Ο αγροτικός τομέας, πλήττεται από πλήθος προβλημάτων, ωθώντας τους αγρότες σε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Χαμηλά εισοδήματα, ασφυκτικές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, έλλειψη κρατικής στήριξης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνθέτουν ένα δυσάρεστο σκηνικό. Η τιμή των αγροτικών προϊόντων παραμένει χαμηλή, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά, αφήνοντας τους αγρότες στο έλεος της αγοράς.  Ιστορικά λοιπόν, το αγροτικό πρόβλημα δημιουργούσε  αναταράξεις στα θεμέλια του κράτους για αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε αίτημα των αγροτών από το εκάστοτε κόμμα εξουσίας.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr