Search
Close this search box.
αντισύλληψη

Η εξέλιξη της αντισύλληψης: 7 αλλόκοτες μέθοδοι από το παρελθόν

Αν και η Καθολική Εκκλησία απαγόρευε την αντισύλληψη και προέτρεπε τη σεξουαλική επαφή μόνο για αναπαραγωγικούς σκοπούς, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων για αιώνες – πολύ πριν ο Χριστιανισμός γίνει η κυρίαρχη θρησκεία στη Δύση.

Αρχαίοι Έλληνες: Γιατί δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ ή άνοια;

Όμως, στην Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο ή τη μεσαιωνική Ευρώπη, δεν υπήρχαν φαρμακεία ή κλινικές για οικογενειακό προγραμματισμό. Οι άνθρωποι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να καταφύγουν σε ιδιαίτερα, και πολλές φορές παράξενα, μέσα για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μερικά παραδείγματα αυτών των αλλόκοτων μεθόδων περιλαμβάνουν:

1. Κροκοδείλια κόπρανα

Αυτή η αρχαία μέθοδος αντισύλληψης χρονολογείται από το 1850 π.Χ. και φαίνεται να αποτελούσε ένα από τα πιο παράξενα μέσα που χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ο Πάπυρος Γυναικολογίας του Κάχουν αναφέρει πιθανότατα τη χρήση αυτής της μεθόδου αναφέροντας σε αναμίξεις κοπράνων κροκοδείλου με ξινό γάλα, αλλά η ακριβής μέθοδος παραμένει αμφιλεγόμενη.

birth control

2. Σίλφιον

Το Σιλφίο ήταν ένα φυτό που θεωρείτο μαγικό, χρησιμοποιώντας το ως αντισυλληπτικό, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί στο χρόνο. Αν και μπορούσε να καταναλωθεί, μια εναλλακτική μέθοδος ήταν να μουλιαστεί μαλλί στον χυμό του Σιλφίου και να εισαχθεί στον κόλπο, σύμφωνα με συμβουλές γυναικολόγων στην Aρχαία Ρώμη. Παρά την περίεργη φύση της μεθόδου, φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματική.

birth control

3. Έλαιο κέδρου, μόλυβδος και λιβάνι

Για το έλαιο κέδρου, το μόλυβδο και το λιβάνι, οι Αρχαίοι Έλληνες πρότειναν τη χρήση αυτών των ουσιών εντός του κόλπου. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η λεία επιφάνεια του ελαίου ή του μολύβδου μέσα στον κόλπο θα έκανε το σπέρμα του άνδρα να ολισθαίνει και να εμποδίζει τη σύλληψη. Αν και ορισμένες από τις πρακτικές του Αριστοτέλη δεν είναι πλέον δημοφιλείς, φαίνεται ότι ορισμένες από αυτές είχαν θετικά αποτελέσματα.

birth control

4. Υδράργυρος

Στην αρχαία Κίνα, γυναίκες συνιστούνταν να καταναλώνουν μείγματα υδραργύρου ως μέθοδο αντισύλληψης. Ωστόσο, αυτό το τοξικό μέταλλο είχε επιπτώσεις πέρα ​​από την αποτροπή της εγκυμοσύνης, προκαλώντας ανικανότητα, ζημίες στα όργανα και ακόμα και επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

birth control

5. Όρχεις νυφίτσας

Οι όρχεις νυφίτσας, μια περίεργη μέθοδος αντισύλληψης της μεσαιωνικής Ευρώπης, είναι μια από τις πιο περίεργες. Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά τους, φαίνεται ότι οι ιατροί της εποχής πίστευαν ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να προστατεύσει από την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με την πρακτική αυτή, οι γυναίκες κρεμούσαν τους όρχεις γύρω από τους μηρούς τους κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν και πιθανότατα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην αντισύλληψη, αυτή η πρακτική ήταν αποτέλεσμα των περίεργων πεποιθήσεων της εποχής.

birth control

6. Λεμόνια του Καζανόβα

Ο Γιακόμο Καζανόβα, γνωστός για την ενεργό σεξουαλική ζωή του, προτείνει τη χρήση λεμονιών ως μέθοδο αντισύλληψης. Η μέθοδος περιλάμβανε την τοποθέτηση μισού λεμονιού στον κόλπο της γυναίκας. Παρόλο που η αποτελεσματικότητά του δεν είναι γνωστή, αυτή η πρακτική αποτελεί ένα από τα πολλά παράξενα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη.

birth control

7. Πίσσα

Στην ισλαμική ιατρική, οι επιστήμονες συνιστούσαν τη χρήση πίσσας ως μέθοδο αντισύλληψης. Η πίσσα θα εφαρμόζονταν στο πέος του άνδρα πριν από το σεξ, με την ελπίδα ότι θα λειτουργούσε ως φυσικό προφυλακτικό. Αν και η πίσσα ήταν μια από τις λιγότερο παράξενες μεθόδους αντισύλληψης σε αυτή τη λίστα, η χρήση της παρέμεινε πρωτόγνωρη στο μυαλό μας.

birth control

Ρωτήσαμε το ChatGPT εάν οι Αρχαίοι Έλληνες είναι οι δημιουργοί του Δυτικού Πολιτισμού και λάβαμε μια ενδιαφέρουσα απάντηση

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr