Search
Close this search box.
Σωκράτης δοκιμασία της τριπλής διύλισης

Η δοκιμασία της τριπλής διύλισης: Ένα σοφό τεστ που δεν ξέρει κανείς τον δημιουργό του (Όχι, δεν ήταν του Σωκράτη)

Η συγκεκριμένη φράση αν και αποδίδεται λανθασμένα στον Σωκράτη εμφανίζεται από το 1990 και παρόμοιο κείμενο κυκλοφορεί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. όμως σημασία δεν έχει ποιος το είπε αλλά το ηθικό δίδαγμα που επικοινωνεί.

Πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες για το τεστ της τριπλής διύλισης:

Στην ουσία, η δοκιμασία “τριπλής διύλισης” περιλαμβάνει την υποβολή μιας ιδέας ή πρότασης σε τρία στάδια εξέτασης ή εξευγενισμού, που συνήθως περιλαμβάνουν ερωτήσεις και κριτική σκέψη.

  1. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τη διευκρίνιση του νοήματος και των υποθέσεων που διέπουν τη δήλωση ή την πεποίθηση.
  2. Στο δεύτερο στάδιο, ο Σωκράτης θα αμφισβητήσει συστηματικά τη λογική ή τη συνοχή της ιδέας μέσω μιας σειράς διερευνητικών ερωτήσεων.
  3. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει τον αναστοχασμό και τη σύνθεση, όπου ο Σωκράτης ενθαρρύνει το άτομο να επανεξετάσει την αρχική του θέση υπό το πρίσμα των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τον προηγούμενο διάλογο.

Σωκράτης: «Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται …» 20 αποφθέγματα ενός σπουδαίου

Τι υποστηρίζει η δοκιμασία της τριπλής διύλισης στη γνωστή ιστορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο;

Σωκράτης δοκιμασία της τριπλής διύλισης
Πηγή φωτογραφίας

Μια συγκεκριμένη ημέρα, καθώς ο διάσημος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης περιπλανιόταν στους χώρους της Ακρόπολης, συνάντησε έναν γνωστό του, ο οποίος μετέφερε με ανυπομονησία νέα μεγάλης σημασίας σχετικά με έναν από τους μαθητές του Σωκράτη.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της “τριπλής διύλισης”.

“- Τριπλή διύλιση;” ρώτησε με απορία ο γνωστός του.– Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

– Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;

– Ε… όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και…-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.

– Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;

– Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον…– Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

– Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας.Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;

– Όχι δεν νομίζω…

– Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;

Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα…

Ο Σωκράτης περιέγραψε τη Γη:«αν την έβλεπε κανείς από ψηλά…»

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr