Search
Close this search box.
ελληνικό καρναβάλι

Η αρχαία προέλευση των αποκριών μας αφηγείται διονυσιακά μυστικά

Ως Απόκριες θεωρείται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Ονομάζεται Απόκρεω για τους Βυζαντινούς, και σημαίνει αποχαιρετισμός από το κρέας, δηλαδή η παύση της κατανάλωσης του κρέατος και η έναρξη της μακράς περιόδου της νηστείας που ακολουθεί πριν το Πάσχα. Αντίστοιχα, η λατινική ονομασία της Καρναβάλι (carnival- carnevale) προκύπτει από τις λέξεις carne, που σημαίνει κρέας, και vale, που σημαίνει χαιρετώ.

Γιατί το γέλιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην αρχαία ελληνική γλυπτική;

Πόση διάρκεια έχουν οι Απόκριες;

Οι Απόκριες έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων, και για τον λόγο αυτό ονομάζονται Τριώδιο. Ξεκινούν την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου και τελειώνουν την Κυριακή της Τυροφάγου, η οποία είναι γνωστή και ως Μεγάλη Αποκριά, τη μέρα των μεγάλων παρελάσεων, καθώς και την “καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου”.

Ελλάδα: Ένα μυστικό καρναβάλι «ερωτοτροπεί» εδώ και 2.500 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ρίζα τους εντοπίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θράκη, όπου λατρευόταν ο θεός Διόνυσος.

Στις τελετές προς τιμήν του Διονύσου, οι Σάτυροι και οι Σελινοί, οι πιστοί του θεού, φορούσαν μάσκες, δέρματα ζώων και στεφάνια κισσού, χορεύοντας και πίνοντας κρασί. Αυτές οι Διονυσιακές τελετές, που λάμβαναν χώρα τον Φεβρουάριο, συμβόλιζαν:

  • Το τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης, μια εποχή αναγέννησης για τη γη.
  • Την απελευθέρωση και την έκφραση, καθώς η χρήση της μάσκας επέτρεπε στους συμμετέχοντες να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.
  • Την τιμή προς τον θεό Διόνυσο, θεό του κρασιού, της γονιμότητας και της χαράς.

Στην Αθήνα, τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ., οι Διονυσιακές τελετές συνδυάστηκαν με τα Ανθεστήρια, μια γιορτή με τρεις διακριτές ημέρες:

  • Πιθοιγία: Σπονδές στον Διόνυσο με κρασί, ευχόμενοι καλή σοδειά.
  • Χόες: Αναπαράσταση του ιερού γάμου του Διονύσου, με αγώνες οινοποσίας και επικοινωνία με τον Άδη.
  • Ανθεστήρια: Ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς, με θυσίες, προσφορές και χορούς με μάσκες.

Η συνολική τους διάρκεια είναι 22 ημέρες. Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την 11η και πιο δημοφιλή ημέρα των εορτασμών, και έχει λάβει το όνομα της από την τσίκνα, τον καπνό του ψημένου κρέατος στα κάρβουνα. Εξίσου δημοφιλές είναι και το Ψυχοσάββατο, το τελευταίο Σάββατο των Αποκριών που αποτελεί ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς.

Ελευσίνια Μυστήρια: Μια περιήγηση στα μυστηριακά τελετουργήματα της Αρχαίας Ελευσίνας

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr