Search
Close this search box.
καρναβάλι νάξου

Ελλάδα: Ένα μυστικό καρναβάλι «ερωτοτροπεί» εδώ και 2.500 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην άκρη του Αιγαίου πελάγους, ένα μαγευτικό νησί ξυπνάει μνήμες από το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, τις ημέρες της Αποκριάς, η Νάξος μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό μνημείο, αναβιώνοντας ένα «μυστικό» καρναβάλι με ρίζες 2.500 ετών.

Ελευσίνια Μυστήρια: Μια περιήγηση στα μυστηριακά τελετουργήματα της Αρχαίας Ελευσίνας

Μία βουτιά στην αρχαιότητα

Η φλόγα του Απόλλωνα φωτίζει τις νύχτες, ενώ ο κόκκινος οίνος ρέει άφθονος. Αρχέγονοι χοροί, ιαχές και μουσικές του παρελθόντος παρασύρουν ντόπιους και επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Στην παραλία της Χώρας, θεατρικές αναπαραστάσεις διονυσιακών μύθων γοητεύουν, με την Αρπαγή του Διονύσου, τον Ιερό Γάμο με την Αριάδνη, τα Μεθυδότεια και τα Πιθοίγια να ξεδιπλώνονται με φαντασμαγορικό τρόπο.

Το Διονυσιακό πνεύμα αγγίζει κάθε γωνιά του νησιού. Χοίροι θυσιάζονται, κουδουνάτοι ξορκίζουν τα κακά πνεύματα, ενώ η εκστατική παρέλαση των Λαμπαδηφόρων με αναμμένους πυρσούς μαγνητίζει τα βλέμματα.

Για δύο ημέρες, η Νάξος γίνεται ένα ζωντανό μνημείο, γεμάτο χορό, τραγούδι, ντόπιες γεύσεις και άφθονο κέφι. Η ρακή και το οινόμελο δρουν ως καύσιμα για ατελείωτο γλέντι, ενώ οι μελωδίες από τσαμπούνες και τουμπάκια αντηχούν παντού.

νάξος
travelstyle.gr

Η εκστατική παρέλαση των Λαμπαδηφόρων

Στη σκιά της Πορτάρας, ξεδιπλώνεται μια εκστατική παρέλαση, μοναδική στο ελληνικό καρναβάλι: οι Λαμπαδηφορίες. Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, πλήθος Λαμπαδηφόρων κατακλύζει τα σοκάκια, φωτίζοντας το νυχτερινό τοπίο με αναμμένους πυρσούς.  Με βαμμένα πρόσωπα και στάχυα στα μαλλιά, τυλιγμένοι σε λευκά σεντόνια, οι Λαμπαδηφόροι αφήνονται σε μια πρωτόγονη έκσταση. Ακατανόητες κραυγές και αλαλαγμοί αντηχούν, ενώ οι απόκοσμοι ήχοι τυμπάνων δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστικισμού.

Η παρέλαση καταλήγει στην παραλία, όπου ο βασιλιάς καρνάβαλός, διαφορετικός από τους συνηθισμένους, καίγεται στην πυρά. Οι Λαμπαδηφόροι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω του, χορεύοντας και τραγουδώντας, σε μια ιερή τελετή που αποχαιρετά τον χειμώνα και καλωσορίζει την άνοιξη.

Μετά την εκστατική παρέλαση των Λαμπαδηφόρων, η Νάξος βυθίζεται σε ένα διήμερο ξέφρενου γλεντιού. Το Σάββατο, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες χορεύουν και τραγουδούν μέχρι το ξημέρωμα, ενώ την Κυριακή η Μεγάλη Θεματική Παρέλαση των Καρναβαλιστών ξεδιπλώνεται στους δρόμους. Εμπνευσμένα άρματα, ευφάνταστες στολές και αστείρευτο κέφι συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα, γεμάτο χρώμα και ενέργεια. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, με παραδοσιακές μουσικές, ντόπιες γεύσεις και άφθονο κρασί.

Η ρακή και το οινόμελο ρέουν άφθονα, ενώ οι μελωδίες από τσαμπούνες και τουμπάκια αντηχούν σε κάθε γωνιά του νησιού. Το Διονυσιακό Καρναβάλι της Νάξου φτάνει στο τέλος του, αφήνοντας στους «μυημένους» αξέχαστες μνήμες και μια γλυκιά προσμονή για το επόμενο.

Δείτε βίντεο από παρέλαση των Λαμπαδηφόρων:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

«Ορκίζομαι στον θεό Απόλλωνα..» – Ο νόμος του Ιπποκράτη και η ιστορία του

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr