Search
Close this search box.
Δήμος Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων: Έκθεση με έργα σημαντικών γυναικών εικαστικών του 20ού αιώνα

Ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να φωτίσει τη σημαντική συμβολή των γυναικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσω μιας εκτεταμένης σπονδυλωτής έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Με τίτλο “Στη σκιά”, η έκθεση αυτή θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη έως τις 26 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας τις καλλιτεχνικές δημιουργίες 120 ζωγράφων και γλυπτών που γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1941.

Το αρχικό τμήμα της τριλογίας αυτής της έκθεσης περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1910. Περιλαμβάνει πρωτοπόρους που άφησαν το στίγμα τους στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην περίοδο του μεσοπολέμου. Στις πρωτοπόρες αυτές γυναίκες περιλαμβάνονται η Μαρία Ιγγλέση, η Σοφία Λασκαρίδου, η Μαρία Λύτρα, η Κούλα Στεφάνου, η Αθηνά Ταρσούλη, η Φίφη Τσίλλερ, η Αγγελική Χατζημιχάλη, καθώς και καλλιτέχνες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, όπως η Λίλη Αρλιώτη, η Κούλα Μαραγκοπούλου, η Αγλαΐα Παπά και η Σελέστ Πολυχρονιάδη.

5 καλλιτέχνες της γοτθικής τέχνης και οι πίνακές τους

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης το εξαιρετικό έργο αυτοδίδακτων ζωγράφων, όπως η Έφη Μιχέλη, η Ιουλία Παπανούτσου και η Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου, μαζί με μια ψηφιδωτή σύνθεση της Έλλας Βοϊλά και τα ρακόγραφα της ηθοποιού Σωτηρίας Ιατρίδου, καθώς και ανθογραφίες της Μαρίνας Χαϊκάλη-Σκαρλάτου.

Τα έργα που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν έργα που εκτέθηκαν στις αρχικές Πανελλήνιες Εκθέσεις Τέχνης, σε ιδιωτικές γκαλερί όπως η Ζυγός και η Στρατηγοπούλου και στην “Έκθεση Μακεδόνων Ζωγράφων” το 1953, πολλά από τα οποία αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων. Ορισμένα έργα αγοράστηκαν κατόπιν προσωπικής επιθυμίας των καλλιτεχνών, όπως στην περίπτωση της Έφης Μιχέλη, γεγονός που αντανακλά την επιδίωξη των γυναικών καλλιτεχνών για αναγνώριση και ίση μεταχείριση σε μια εποχή που τα έργα τους ήταν συχνά υποτιμημένα σε σχέση με εκείνα των ανδρών. Η Αθηνά Ταρσούλη, για παράδειγμα, σημείωσε στο περιοδικό “Η Γυναίκα” το 1939 ότι “η αισθητική παραγωγή της Ελληνίδας ανταγωνίζεται σε δύναμη και απόδοση την αντίστοιχη του άνδρα”.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης «Στη σκιά» παρουσιάζονται έργα από τις καλλιτέχνιδες Μαρία Αναγνωστοπούλου-Βρανίκα, Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου-Πετρέα, Μαρία Αποστολάτου, Ελένη Αργυροπούλου, Τζένη Λύμπερ-Αργυρού, Λιλή Αρλιώτη, Ερατώ Ασπρογέρακα, Μαρία Βερδεσοπούλου, Ευθυμία Βλασσοπούλου-Σάθα, Έλλη Βοΐλα-Λάσκαρη, Μαρία Βουκίδου, Θεώνη Βουτυρά-Στεφανοπούλου, Ελένη Γεωργαντή-Βοζίκη, Ναυσικά Γεωργιάδη-Μουσούρη, Δώρα Γραφειάδου, Ιωσηφίνα (Φιφή) Δήμα-Τσίλλερ, Πηνελόπη Διαμαντοπούλου-Γαβαλά, Θάλεια Διπλαράκου, Ελένη Ζογγολοπούλου, Ελένη Ηλιάδου, Σωτηρία Ιατρίδου, Μαρία Ιγγλέση, Έλλη Καπαϊτζή, Μίνα Κωλέττη, Ελένη Κωνσταντινίδη, Σοφία Λασκαρίδου, Ρέα Λεονταρίτου, Νίτσα Μακαρόνα, Ιωάννα (Τζένη) Μανούση, Κούλα Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Μελισσαράτου, Έφη Μιχελή, Κούλα Μπεκιάρη, Ελπίς Μπισκίνη, Κάτια Ναταρίδου, Αγλαΐα Παπά, Ιουλία Παπανούτσου, Δώρα Ποτήρη, Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου, Πηνελόπη Οικονομίδη, Ίρα Οικονομίδου, Ελένη Πίταρη-Παγκάλου­, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Φαλίνα Σκυρού-Παπούλα, Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), Λέλα Σταθοπούλου, Αγγελική (Κούλα) Στεφάνου, Παλλάς Στρογγύλη, Ιωάννα (Ζαννέτ) Σχινς, Αθηνά Ταρσούλη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Λέλα Φλώρου-Πολυκανδριώτου, Μαρίνα Χαϊκάλη-Σκαρλάτου, Ισαβέλλα Χαρμπούρη, Αγγελική Χατζημιχάλη, Μαρία Χορς-Λύτρα, Τίτσα Χρυσοχοΐδη

Όλα τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Φρίντα Κάλο: Ένα πορτρέτο της ανθεκτικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr