Search
Close this search box.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον γυναικείο και τον ανδρικό εγκέφαλο; Νέα έρευνα υποστηρίζει πως υπάρχουν

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές του Stanford Medicine ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το φύλο ενός ατόμου με βάση τις εγκεφαλικές τομογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να βοηθήσει στη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν το φύλο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα σκέφτονται και συμπεριφέρονται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και έχει ως στόχο να δώσει σαφήνεια στο αμφιλεγόμενο θέμα των εγκεφαλικών διαφορών που σχετίζονται με το φύλο.

Τα ευρήματα όχι μόνο προσφέρουν γνώσεις σχετικά με τις διακρίσεις μεταξύ ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της κατανόησης αυτών των διαφορών, ιδίως στο πλαίσιο της θεραπείας των νευροψυχιατρικών παθήσεων που επηρεάζουν και τα δύο φύλα.

ChatGPT: Έρευνα της OpenAI αναφέρει δεκάδες παράπονα από χρήστες για το δημοφιλές chatbot

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε συγκεκριμένα εγκεφαλικά συστήματα, όπως το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία αυτοαναφορικών πληροφοριών και το ραβδωτό σώμα και το μεταιχμιακό δίκτυο που σχετίζονται με τη μάθηση και την ανταπόκριση στην ανταμοιβή, ως βασικούς παράγοντες που διακρίνουν μεταξύ ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου.

Ωστόσο, η μελέτη δεν εμβαθύνει στο κατά πόσον οι διαφορές αυτές προκύπτουν νωρίς στη ζωή, οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές ή προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες.

«Ένα πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες, πιθανώς επειδή έχουν γενικά μεγαλύτερο σώμα και ορισμένες μελέτες που συνέκριναν το μέγεθος διαφορετικών μικρών περιοχών του εγκεφάλου απέτυχαν να λάβουν υπόψη τους αυτό το στοιχείο. Ωστόσο, ακόμη και όταν το έκαναν δεν οδήγησε σε ξεκάθαρα ευρήματα. Μόλις υπολογίσετε το μέγεθος του εγκεφάλου, τα αποτελέσματα είναι αρκετά μεταβλητά», συμπλήρωσε ο Βίντοντ Μένον, επιεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών και διευθυντής του Stanford Cognitive and Systems Neuroscience Laboratory στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν την ιστορική ασάφεια γύρω από την επίδραση του φύλου στην οργάνωση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρά τις ομοιότητες στις δομές του εγκεφάλου μεταξύ των φύλων και τα ασαφή ευρήματα προηγούμενων ερευνών, η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και εκτεταμένα σύνολα δεδομένων για να επιτύχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.

«Ένα βασικό κίνητρο για αυτή τη μελέτη είναι ότι το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, στη γήρανση και στην εκδήλωση ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών», δήλωσε ο Μένον.

«Ο εντοπισμός σταθερών και αναπαραγόμενων διαφορών φύλου στον υγιή εγκέφαλο ενηλίκων είναι ένα κρίσιμο βήμα προς μια βαθύτερη κατανόηση των τρωτών σημείων που σχετίζονται με το φύλο σε ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές.»

Η επιτυχία του μοντέλου νευρωνικού δικτύου, που πέτυχε ποσοστό ακρίβειας 90% σε διάφορα σύνολα δεδομένων, υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές φύλου στον εγκέφαλο που δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως.

Αυτή η πρωτοποριακή διαπίστωση υπόσχεται αφορμή για μελλοντική έρευνα και μπορεί να συμβάλει σε μια πιο διαφοροποιημένη κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ φύλου και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Το 35% των Ελλήνων δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο ετησίως – Τί αποκαλύπτει η νέα έρευνα;

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr