Search
Close this search box.
tolkin lewis

Γιατί ο Λιούις και ο Τόλκιν εξερεύνησαν το «παράλογο» της επίπεδης Γης;

Ο C.S. Lewis, γνωστός ως συγγραφέας της σειράς βιβλίων “Narnia” και ως ακαδημαϊκός, δεν ασπαζόταν τον μύθο ότι οι μεσαιωνικοί άνθρωποι πίστευαν ότι ο κόσμος ήταν επίπεδος. Στη φαντασία του, ωστόσο, διάλεξε έναν μη σφαιρικό κόσμο – η Narnia ήταν επίπεδη, όπως και η Μέση Γη του φίλου του J.R.R. Tolkien.

Καταρρίπτοντας 5 μύθους για τον Σαίξπηρ – Ας ξεδιαλύνουμε μερικές διαδεδομένες παρανοήσεις

Παρόλο που ο Lewis αναγνώρισε την πραγματική μορφή της Γης στα ακαδημαϊκά του έργα, επέλεξε να δημιουργήσει έναν επίπεδο κόσμο στα μυθιστορήματά του. Αντίθετα, ο Tolkien αναζήτησε την ευθύνη για την αλλαγή της μορφής του κόσμου του, εξηγώντας ότι η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την απώλεια της αθωότητας και της πνευματικής επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Το έργο του Lewis και του Tolkien αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τη σύγχρονη μελέτη. Οι δύο συγγραφείς, παρόλες τις διαφορές τους, μοιράζονται μια κοινή αγάπη για τη μυθολογία και τη φαντασία. Και οι δύο προσπάθησαν να δημιουργήσουν πλούσιους κόσμους που να αντανακλούν τις πνευματικές τους πεποιθήσεις και τη φιλοσοφία τους για τον κόσμο.

narnia
Χάρτης από Τα Χρονικά ης Νάρνια. Πηγή: ETNA

Ο Lewis, ως χριστιανός απολογητής και ειδικός στη μεσαιωνική λογοτεχνία, αναγνώρισε τη σημασία της συμβολικής απεικόνισης του κόσμου στα έργα του. Μέσα από το Narnia, προσπάθησε να μας μεταφέρει την ιδέα ότι είναι δυνατόν να μετακινούμαστε μεταξύ του συμβολικού και του πραγματικού κόσμου. Αντίθετα, ο Tolkien είδε την επιλογή του για επίπεδο κόσμο ως αστρονομικά ανώτερη από τη σκοπιά της επιστήμης, και έτσι αποφάσισε να αναθεωρήσει τον κόσμο του ως σφαιρικό, αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Τα έργα του Lewis και του Tolkien έχουν επηρεάσει γενιές αναγνωστών και επιστημόνων, προσφέροντας ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ανθρώπινη φύση και τον κόσμο. Μέσα από τα διηγήματά τους, μας προκαλούν να σκεφτούμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο και τον εαυτό μας, καθώς και τον ρόλο της φαντασίας και της μυθολογίας στη ζωή μας.

10 εμβληματικά τέρατα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» – Τα τρομακτικά πλάσματα του Τόλκιν

Με τα έργα τους, οι Lewis και Tolkien αναδεικνύουν τη σημασία της φαντασίας και της πνευματικής αναζήτησης στη ζωή μας. Καθένας με τον δικό του τρόπο, μας καλούν να ανακαλύψουμε τον κόσμο μέσα από τη φαντασία και την περιπέτεια, και να αναρωτηθούμε για τον νόημα και την αξία της ύπαρξής μας. Έτσι, οι δύο συγγραφείς παραμένουν αξιομνημόνευτοι για τη συνεισφορά τους στον κόσμο της λογοτεχνίας και της φαντασίας.

Τι να διαβάσεις εάν θέλεις να εξερευνήσεις την ιαπωνική λογοτεχνία;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr