Search
Close this search box.
hellas greece

Γιατί οι ξένοι μας λένε Greeks και εμείς αποκαλούμαστε Έλληνες;

Υπάρχουν δύο τρόποι με τον οποίο προσφωνείται το όνομα της Ελλάδας. Στα αγγλικά, είναι κοινώς γνωστό ως Greece, ενώ σε ορισμένες άλλες γλώσσες μπορεί να αναφέρεται ως Grecia, Griechenland ή Grece. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Ελλάδας αποκαλούμε την πατρίδα μας «Ελλάς – Hellas» και αυτοπροσδιοριζόμαστε ως «Έλληνες – Helenes».

Πώς πέθαναν 19 θρυλικές μορφές της Αρχαίας Ελλάδας και τι τις συνδέει;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη η προέλευση της λέξης «Ελλάδα» εμφανίζεται κατά την εποχή του Αριστοτέλη. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων με το όνομα «Γραές», ζούσε γύρω από το μαντείο της Δωδώνης και ίσως ήταν οι πρώτοι Έλληνες. Την εποχή του Ομήρου η λέξη «Πανελλήνιος» δηλώνει την αίσθηση της κοινής καταγωγής. Αλλά η λέξη «Γκρέκος» («Γραικός») είχε μια υποτιμητική σημασία και έτσι πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να προφέρεται έτσι.

Αρχικά, ο όρος «Έλληνας» δεν αντιπροσώπευε έναν καθολικό όρο, καθώς ο λαός της Αρχαίας Ελλάδας αναφερόταν σε εαυτόν με διάφορα ονόματα όπως Αχαιοί, Δαναοί και Αργείοι, σύμφωνα με τα έργα του Ομήρου. Ωστόσο, ο όρος «Γραικός», από τον οποίο προέρχεται το «Greek», εδραιώθη κατά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η ετυμολογία του όρου «Greece» είναι ένα πεδίο μελέτης που ενδιαφέρει πολλούς ιστορικούς και γλωσσολόγους. Η θεωρία που αναφέρει ότι προέρχεται από τη λέξη «Graecus» στα λατινικά, που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για να αναφερθούν στους Έλληνες, είναι μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Γραικός ήταν ένας ήρωας που θεωρείται γιος της Πανδώρας και του Δία. Η ετυμολογία της λέξης “Γραικός” παραμένει άγνωστη. Σε μία έννοια, η λέξη μπορεί να ερμηνευτεί ως «γηραιός», «παλαιός» ή «αρχαίος».

Ωστόσο, η λέξη «Γρέκος» έχει θετική χροιά σαν το «Ρωμιός». Ρωμιός, που χρησιμοποιούταν για τους Ρωμαίους είναι τίτλος τιμής.

Από ιστορική και επιστημονική άποψη μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο λέξεις έχουν αρχαία προέλευση και είναι και οι δύο σωστές. Η λέξη «Greek» προέρχεται από τη λατινική λέξη «Graecus» που προέρχεται από την ελληνική λέξη «Grekos» («Γραικός»).

Αρχαίοι Έλληνες: Γιατί δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ ή άνοια;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr