Search
Close this search box.
Γιάννης Τσαρούχης αποφθέγματα

Γιάννης Τσαρούχης: 10 αποφθέγματα ενός κλασικού επαναστάτη

Ο Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), γεννημένος στον Πειραιά στις 13 Ιανουαρίου, ήταν αξιόλογος Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος.

Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1929, όταν εξέθεσε τα πρώτα του έργα στο Άσυλο Τέχνης, θέτοντας τις βάσεις για τα μετέπειτα επιτεύγματά του. Η εκκολαπτόμενη επιτυχία του άνοιξε το δρόμο για την επίσημη καλλιτεχνική εκπαίδευση, οδηγώντας τον να εγγραφεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου σπούδασε από το 1929 έως το 1935.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθοδηγήθηκε από διάσημους καθηγητές όπως ο Ιακωβίδης, ο Βικάτος και ο Παρθένης. Παράλληλα, από το 1931 έως το 1934, ο Τσαρούχης ήταν υπό τη διδασκαλία του Φώτη Κόντογλου, ο οποίος τον εισήγαγε στη βυζαντινή εικονογραφία, ενώ παράλληλα εμβάθυνε στη μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής και της ενδυματολογίας. Μαζί με συγχρόνους του όπως ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Φώτης Κόντογλου και η Αγγελική Χατζημιχάλη, ο Τσαρούχης υπερασπίστηκε το κίνημα για μια πιο αυθεντικά ελληνική καλλιτεχνική έκφραση.

Μεταξύ 1935 και 1936, μετά από μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαρούχης ξεκίνησε ένα ταξίδι που τον οδήγησε στο Παρίσι και την Ιταλία. Τα ταξίδια του τον έφεραν σε στενή επαφή με τις πλούσιες συλλογές διαφόρων μουσείων, εκθέτοντάς τον στα έργα των δασκάλων της Αναγέννησης και του Ιμπρεσιονισμού, καθώς και στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνάντησε την τέχνη του Θεόφιλου και γνώρισε εξέχοντες καλλιτέχνες όπως ο Henri Matisse και ο Alberto Giacometti.

5 μυθολογικές ζωγραφιές που ζωντανεύουν αρχαίες ιστορίες

10 αποφθέγματα του Γιάννη Τσαρούχη

1.Οι Έλληνες δεν τρώνε όσο πεινάνε, αλλά όσο θα πεινούσαν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου και του Σουλίου. Τρώνε εις μνήμην αυτών.

2.Τα έργα τέχνης που δείχνουν μη τελειωμένα, τελειώνουν μόνα τους με τον καιρό.

3.Συνδικαλισμός είναι μια μορφή αδικίας των αδυνάτων εις βάρος των δυνατών.

4.Όταν είπαν στους Χιώτες στρατιώτες «Πυρ», για να πυροβολήσουν τον εχθρό, αυτοί απάντησαν: «Ήντα πυρ και ξεπύρ, ΄Εν θωρείτε ότι ΄ναι μπρος ανθρώποι;».

5.Το σπίτι είναι ένας χώρος ιερός για συνουσίες και για αναπόφευκτους θρήνους θανάτων.

6.Φιλία είναι η συμφωνία δύο ανθρώπων εναντίον όλου του κόσμου.

7.Ό,τι δεν τολμά να κάνει η αδικία, γιατί είναι αποτρόπαιο, τολμά να το κάνει η δικαιοσύνη.

8.Όποιος αγαπά θέλει να σκλαβώσει. Όμως η καλύτερη αγάπη είναι η κρυφή. Το καλύτερο είναι να σ’ αγαπούν όπως αγαπούν τη μοναξιά.

9.Το να τιμάς τα ανώτερα πράγματα, δεν σου δίνει το δικαίωμα να ζεις κατά έναν κατώτερο τρόπο.

10.Στην Ελλάδα οι άνθρωποι φοβούνται μήπως υπερφαλαγγισθούν. Γι’ αυτό, όταν κάποιος έχει χάρισμα, διώχνεται.

Η λογοτεχνική σοφία του Μαρκ Τουαίην: «Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευσή μου»

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr