Search
Close this search box.

Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί παραχωρείται σε μουσουλμάνους για προσευχή 

Για πρώτη φορά το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει μουσουλμανικές προσευχές, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων. 

«η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους Μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

Το τζαμί, που χτίστηκε αρχικά το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισμένους Εβραίους ( Ντονμέδες Dönme/Donmeh) και αργότερα φιλοξένησε πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

Από το 1963, έχει επαναχρησιμοποιηθεί ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, γνωστό ως Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η απόφαση να επιτραπούν οι μουσουλμανικές προσευχές αντανακλά την ανάγκη για έναν κατάλληλο χώρο λατρείας, καθώς άλλες επιλογές, όπως ο τελευταίος όροφος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν ακατάλληλες.

Η ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Γενί Τζαμί συνδυάζουν τη μουσουλμανική παράδοση με τις εκλεκτικές τάσεις της εποχής του, αναδεικνύοντας στοιχεία εκλεκτικισμού που παρατηρούνται σε άλλα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη. Επί του παρόντος, η αυλή του τζαμιού χρησιμεύει ως εκθεσιακός χώρος για τη Δημοτική Πινακοθήκη, φιλοξενώντας μια πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών από διάφορες ιστορικές περιόδους της Θεσσαλονίκης.

Η ωραιότερη ελληνική διαφήμιση των τελευταίων ετών μας συγκίνησε (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr