Search
Close this search box.
βυζαντινή τέχνη

Βυζαντινή Τέχνη: Ταξίδι πίσω στην άνθιση του χριστιανικού ελληνικού στυλ

Κατά τον Μεσαίωνα, η Βυζαντινή Τέχνη περιλάμβανε χριστιανικά ελληνικά καλλιτεχνικά στυλ, ενώ επηρέασε επίσης την τέχνη πολλών εθνών και κρατών.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χρονοδιαγράμματος της βυζαντινής τέχνης είναι πρόκληση λόγω της εκτεταμένης ιστορίας και των ποικίλων καλλιτεχνικών εκφράσεων της. Εκτεινόμενη σε μια χιλιετία, η βυζαντινή τέχνη περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, γλυπτική, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και διαφωτισμό. Η επιρροή της εκτείνεται πολύ πέρα από την Κωνσταντινούπολη και τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφήνοντας το στίγμα της στον μεσαιωνικό κόσμο και όχι μόνο. Παρά την πολυπλοκότητά της, η βυζαντινή τέχνη συνεχίζει να εμπνέει καλλιτεχνικές δημιουργίες πολύ μετά την παρακμή της Αυτοκρατορίας.

Τι είναι τα εμβλήματα στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία;

Απαρχές Βυζαντινής Τέχνης

Αναδυόμενη από το γόνιμο έδαφος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η βυζαντινή τέχνη άνθισε μετά την άνοδο του Χριστιανισμού τον 4ο αιώνα. Τα φιλόδοξα οικοδομικά έργα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, με την επιτομή της μνημειώδους Αγίας Σοφίας, λειτούργησαν ως ισχυρή απόδειξη αυτής της καλλιτεχνικής μεταμόρφωσης. Οι κάποτε κρυμμένες χριστιανικές εικόνες, που περιορίζονταν σε κατακόμβες και ιδιωτικές κατοικίες, κοσμούσαν τώρα δημόσια κτίρια με πρωτοφανή μεγαλοπρέπεια.

Τα μωσαϊκά, που αστράφτουν με ζωηρά χρώματα και περίπλοκες λεπτομέρειες, εμπλούτισαν περαιτέρω αυτή την περίοδο. Στη Ραβέννα, αστραφτερές απεικονίσεις βιβλικών σκηνών κοσμούσαν τους τοίχους του San Vitale και του Sant’Apollinare in Classe. Ομοίως, η Ευφρασιανή Βασιλική στο Πόρετς και ο Όσιος Δαβίδ στη Θεσσαλονίκη ανέδειξαν την ποικιλομορφία και τη μαεστρία των βυζαντινών ψηφιδωτών. Εικόνες, μικρές λατρευτικές αγιογραφίες, απέκτησαν επίσης εξέχουσα θέση, βρίσκοντας το σπίτι τους σε μοναστήρια και κατοικίες. Το Μοναστήρι του Σινά, φωλιασμένο στην αιγυπτιακή έρημο, στέγαζε μια συλλογή από εικόνες που συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τους θεατές με το πνευματικό τους βάθος και την καλλιτεχνική τους ομορφιά.

βυζαντινή τέχνη
Ψηφιδωτό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, περ. 525

Εικονομαχία και Βυζαντινή Τέχνη

Ο 8ος αιώνας γνώρισε μια μεγάλη αναταραχή με τη μορφή της Εικονομαχίας, ενός κινήματος που αντιτάχθηκε σθεναρά στη χρήση θρησκευτικών εικόνων. Τροφοδοτούμενοι από φιλοσοφικά και θεολογικά επιχειρήματα, πολλοί είδαν τη λατρεία των εικόνων ως ειδωλολατρία, που οδήγησε στην καταστροφή αμέτρητων έργων τέχνης. Το διάταγμα του αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ το 730 διέταξε την αφαίρεση της εικόνας του Χριστού πάνω από το Αυτοκρατορικό Παλάτι, προκαλώντας οργή και πυροδοτώντας μια σφοδρή συζήτηση. Ενώ ορισμένες εκκλησίες έχασαν την αρχική τους διακόσμηση, άλλες, όπως η Αγία Σοφία, ήταν στολισμένες με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν μόνο έναν απλό σταυρό.

Παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις, η αντίθεση στην Εικονομαχία παρέμεινε ισχυρή. Οι λόγιοι άνδρες και οι γυναίκες, που αργότερα αγιοποιήθηκαν, υπερασπίστηκαν τη χρήση των εικόνων, τονίζοντας τον ρόλο τους στον πνευματικό στοχασμό και τη θρησκευτική πρακτική. Τελικά, η παλίρροια άλλαξε το 843, με τον θρίαμβο της λατρείας των εικόνων. Η αναστήλωση των εικόνων σηματοδότησε μια σημαντική περίσταση, που γιορτάστηκε με μια πομπή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, συμβολίζοντας την επιστροφή στην αγαπημένη καλλιτεχνική παράδοση.

cross-hagia-sophia-mosaic-iconoclasm-photograph
Μωσαϊκό από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, φωτογραφημένο από το προσωπικό του Βυζαντινού Ινστιτούτου, στο Dumbarton Oaks, Οάσινγκτον, 1934-1940

Ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας

Μετά τη νίκη της εικονολατρίας, μια νέα εποχή καλλιτεχνικής έκφρασης ξημέρωσε κάτω από τη μακεδονική δυναστεία, που κυβέρνησε από τα μέσα του 9ου έως τις αρχές του 11ου αιώνα. Αυτή η περίοδος γνώρισε μια πολιτιστική αναγέννηση, που σημαδεύτηκε από μια ανανεωμένη παραγωγή βυζαντινής τέχνης. Ένα από τα πρώτα σημαντικά ψηφιδωτά που δημιουργήθηκαν μετά την περίοδο της εικονομαχίας κοσμούσε την αψίδα της Αγίας Σοφίας γύρω στο 867, απεικονίζοντας την Παναγία να κρατά το Χριστό. Αυτό το αριστούργημα χρησίμευσε ως ισχυρό σύμβολο της ανανεωμένης εστίασης στη θρησκευτική απεικόνιση.

Ο 10ος αιώνας είδε ένα κύμα ενδιαφέροντος για την κλασική δημιουργία και το καλλιτεχνικό στυλ. Έργα αυτής της περιόδου, όπως το Ειλητάριο Ιησού του Ναυή, παρουσίασαν ποικίλο βαθμό κλασικών επιρροών. Αυτό το εικονογραφημένο χειρόγραφο έχει φιγούρες που αποδίδονται με εξιδανικευμένο τρόπο. Στο μεταξύ, ιδιώτες αναδείχθηκαν ως βασικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού τοπίου, που ανέθεσαν την κατασκευή και διακόσμηση μικρότερων εκκλησιών. Αυτές οι εκκλησίες, όπως ο Όσιος Λουκάς, η Νέα Μονή στην Ελλάδα, στολίστηκαν με μνημειώδεις απεικονίσεις του Χριστού, της Παναγίας, βιβλικά γεγονότα και αγίων, δημιουργώντας χώρους λατρείας που προκαλούν δέος.

βυζαντινή τέχνη
Εικόνα με τον Θρίαμβο της Ορθοδοξίας, γ. 1400, Βρετανικό Μουσείο

Η περίοδος της δυναστείας των Κομνηνών

Μετά από μια περίοδο εσωτερικών αγώνων, η άνοδος της δυναστείας των Κομνηνών τον 12ο αιώνα σηματοδότησε μια ανανεωμένη εποχή πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή η νέα ευημερία μεταφράστηκε σε μια ακμάζουσα καλλιτεχνική σκηνή. Επιστρέφοντας στην Αγία Σοφία, προστέθηκε ένα νέο μωσαϊκό που απεικονίζει την αυτοκρατορική οικογένεια γύρω στο 1220. Αυτό το έργο τέχνης, με τον αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνό, τη σύζυγό του Ειρήνη και τον γιο τους Αλέξιο, παρουσίαζε ένα πιο ρεαλιστικό ύφος σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξιδανικευμένες μορφές.

Η απεικόνιση της αυτοκράτειρας Ειρήνης, με τα κόκκινα μαλλιά, τα κόκκινα μάγουλα και το ανοιχτόχρωμο δέρμα της, αντανακλά την ουγγρική της καταβολή, προσθέτοντας μια νότα ιστορικών λεπτομερειών. Το μοναστήρι του Χριστού Παντοκράτορα, που χτίστηκε από τον Ιωάννη Β’ και την Ειρήνη, αποτέλεσε παράδειγμα της καλλιτεχνικής εξέλιξης αυτής της περιόδου. Το συγκρότημα αυτό αποτελούνταν από τρεις εκκλησίες, καθεμία στολισμένη με μαρμάρινες επενδύσεις και χρυσά ψηφιδωτά. Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις αυθεντικές διακοσμήσεις δεν έχουν διασωθεί, αλλά οι περιγραφές και τα θραύσματα προσφέρουν αναλαμπές του μεγαλείου τους.

βυζαντινή τέχνη
Εξωτερικό της Μονής Παντοκράτορα, φωτογραφημένη από το προσωπικό του Βυζαντινού Ινστιτούτου, 1936

Η τέχνη μιας νέας πρωτεύουσας

Ο 13ος αιώνας άνοιξε μια ταραχώδη περίοδο με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204. Παρά την αναταραχή, η βυζαντινή τέχνη συνέχισε να ακμάζει σε κράτη όπως το Δεσποτάτο της Ηπείρου, με την Άρτα να γίνεται εξέχον πολιτιστικό κέντρο. Εκκλησίες όπως η Παναγία η Παρηγορήτισσα, η Παναγία η Βλαχέρνα και η Αγία Θεοδώρα υπηρέτησαν ως διαθήκες αυτής της καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Η Παναγία η Βλαχέρνα είχε ιδιαίτερη σημασία, η οποία λειτουργούσε ως μαυσωλείο για ηγεμόνες του Δεσποτάτου.

Η διακόσμηση της εκκλησίας, απηχώντας τον συμβολισμό της Αγίας Σοφίας, είχε ως στόχο να απεικονίσει τον Επίγειο Παράδεισο και τη συγχώνευση του γήινου και του θείου. Η λατρεία της Παναγίας πλέκεται βαθιά στον καλλιτεχνικό ιστό της Άρτας, με παραστάσεις που συμβολίζουν την πόλη ως «εκλεκτή» υπό θεία προστασία.

βυζαντινή τέχνη
Σχέδιο του ναού της Παναγίας της Παρηγορίτισσας στην Άρτα από τον Charles Robert Cockerell, 1813

Επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη

Αν και δεν ανακτούσε ποτέ πλήρως την προηγούμενη εδαφική και πολιτική της ισχύ, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπό τη δυναστεία των Παλαιολόγων γνώρισε μια αναβίωση στην πνευματική ζωή. Αυτή η αναζωπύρωση εκδηλώθηκε και στον καλλιτεχνικό χώρο. Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261, πολλά κτίρια αναστηλώθηκαν και διακοσμήθηκαν εκ νέου. Η Αγία Σοφία είδε για άλλη μια φορά καλλιτεχνικές προσθήκες, με ένα νέο ψηφιδωτό που απεικονίζει τη σκηνή της Δέησης.

Αυτό το εμβληματικό έργο τέχνης, με τον Χριστό ενθρονισμένο πλαισιωμένο από την Παναγία και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, χρησίμευσε ως ισχυρό σύμβολο της ανανεωμένης εστίασης στη θρησκευτική απεικόνιση. Ένα άλλο αξιόλογο δείγμα καλλιτεχνικής έκφρασης αυτής της περιόδου είναι η Μονή της Χώρας. Ανακαινισμένη από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, τον Μεγάλο Λογοθέτη, αυτό το συγκρότημα παρουσίαζε περίπλοκα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που απεικονίζουν βιβλικές αφηγήσεις και θεολογικές έννοιες. Είναι ενδιαφέρον ότι η σκηνή της Δέησης κοντά στην είσοδο περιλάμβανε επίσης πορτρέτα θαμώνων, αναδεικνύοντας τον ρόλο των ατόμων στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού τοπίου.

βυζαντινή τέχνη

Βυζαντινή Tέχνη μετά την πτώση της αυτοκρατορίας

Ενώ η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 σηματοδότησε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δεν σηματοδότησε τον θάνατο της καλλιτεχνικής της κληρονομιάς. Οι εκτοπισμένοι καλλιτέχνες και τεχνίτες μετέδωσαν  τις δεξιότητες και τις παραδόσεις τους σε όλη την Ευρώπη, επηρεάζοντας την ανάπτυξη της χριστιανικής τέχνης. Η βενετοκρατούμενη Κρήτη και η Ρόδος έγιναν σημαντικά κέντρα για τη συνέχιση της βυζαντινής αγιογραφίας και άλλων τεχνών μικρής κλίμακας.

Η Κρητική Σχολή, συνδυάζοντας βυζαντινές και δυτικές επιρροές, αναδείχθηκε ως μια δύναμη με ιδιαίτερη επιρροή τον 15ο και 16ο αιώνα. Αυτή η σχολή, η οποία περιλάμβανε καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Ελ Γκρέκο, είχε αρχικά στόχο να διατηρήσει την ουσία της βυζαντινής τέχνης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα στυλ τους εξελίχθηκαν, ενσωματώνοντας δυτικά στοιχεία και υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Καθώς η επιρροή της Δύσης μεγάλωνε, η Κρητική Σχολή τελικά απομακρύνθηκε από τις καθαρά βυζαντινές της ρίζες. Ωστόσο, η επίδρασή της στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης παραμένει αναμφισβήτητη.

βυζαντινή τέχνη
Σταύρωση από τον Παβία Ανδρέα, δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, Εθνική Πινακοθήκη

Το παρεξηγημένο Βυζάντιο: μύθοι και αλήθειες

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr