Search
Close this search box.
Αρχαιότερη_ελληνική_βιβλιοθήκη

Βρέθηκε η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Σε ποιο χωριό βρίσκεται; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδος βρίσκεται πάνω από την κοιλάδα του ποταµού Λούσιου στη Δηµητσάνα, ένα ορεινό χωριό με μόλις 342 κατοίκους.

Το χωριό Δημητσάνα, η ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας, έχει την τύχη να φιλοξενεί την αρχαιότερη ελληνική βιβλιοθήκη. Βρίσκεται δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα και μία ώρα από την Τρίπολη. Ενώ είναι χτισµένη σε υψόµετρο 950 µ., πάνω από την κοιλάδα του ποταµού Λούσιου.

Το περίφημο αυτό χωριό, που στην αρχαιότητα είχε την ονομασία Τεύθις, πήρε το σημερινό του όνομα τον 10ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκε η περίφηµη Μονή Φιλοσόφου.

Από το 18ο αιώνα διέθετε σχολή, ενώ το 1764 ιδρύθηκε και βιβλιοθήκη από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Μια βιβλιοθήκη που κατά την Τουρκοκρατία συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους.

Η βιβλιοθήκη αυτή στεγάζεται στο ανατολικό τμήμα των παλαιών Διδακτηρίων τα οποία κατέλαβαν τη θέση της περίφημης Σχολής Δημητσάνας από το 1845, με δαπάνες του ευεργέτη Δημητσανίτη Ν. Μακρή, με σχέδια του Λυσσάνδρου Καυτατζόγλου.

Αν κάποιος ανοίξει την κεντρική πύλη, θα αντικρίσει μια μακρόστενη αίθουσα με ψηλές προθήκες βιβλίων από σκούρο ξύλο, το οποίο προδιαθέτει ότι εισέρχεσαι σε έναν ιερό χώρο στον οποίον πρέπει να ψιθυρίζει και όχι να μιλά με ένταση στη φωνή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στην βιβλιοθήκη αριθμούνται σήμερα περίπου 35.000 τόμοι από τους οποίους άλλοι αντιστοιχούν σε παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι νεότεροι, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των αναγνωστών.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια εικόνα από το χωριό της Δημητσάνας από ψηλά:

 

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Συλλεκτικό Νόμισμα για την Επέτειο των 100 Χρόνων από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr