Search
Close this search box.
Αρχαία Αίγυπτος Ναρκωτικά

Πώς ήταν η χρήση ναρκωτικών στην Αρχαία Αίγυπτο;

Η Αρχαία Αίγυπτος είχε ως κεντρικό στοιχείο τον αποκρυφισμό και γενικότερα τα έθιμά τους ακόμη και σήμερα, καλύπτονται από ένα μυστήριο. 

Η Αρχαία Αίγυπτος δημιουργεί εικόνες ενός μακρινού, εξωτικού τόπου, όπου επιβλητικές πυραμίδες υψώνονται πάνω από αμμόλοφους που μετακινούνται και ισχυροί Φαραώ διεξάγουν λαμπρές τελετές κατά μήκος του Νείλου. Ήταν μια εποχή γεμάτη μαγεία, μούμιες και αινίγματα.

Παρά το τεράστιο χρονικό χάσμα που μας χωρίζει από τους αρχαίους Αιγύπτιους, μοιράζονταν πολλές ομοιότητες με τη σύγχρονη κοινωνία. Απολάμβαναν τις γιορτές, κατανάλωναν άφθονες ποσότητες μπύρας και έτρεφαν βαθιά αγάπη για τους αιλουροειδείς συντρόφους τους. Παραδόξως, η κλίση τους προς τα ναρκωτικά ψυχαγωγίας ήταν επίσης ένα κοινό στοιχείο.

Πώς ήταν να είσαι σκλάβος στην αρχαία Αίγυπτο; Ανατρέπονται τα ιστορικά δεδομένα

 

Ποιες ουσίες χρησιμοποιούσαν;

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αγκάλιαζαν ανοιχτά τις ουσίες, αφήνοντας πίσω τους πολυάριθμα στοιχεία που υποδεικνύουν τη χρήση ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς, τελετουργίες και αναψυχή. Αυτό περιλαμβάνει ουσίες όπως το όπιο, η κάνναβη και ο δυσεύρετος μπλε λωτός.

Η μπύρα, που είναι ευρέως γνωστό ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν μόνο η αρχή. Αρχαιολογικά ευρήματα, μυθολογικές ιστορίες, ακόμη και ανθρώπινα λείψανα υποδεικνύουν την κατανάλωση ναρκωτικών όπως το όπιο, η κάνναβη και ο μυστηριώδης μπλε λωτός. Είναι εντυπωσιακό ότι η σύγχρονη φαρμακολογική έρευνα συχνά επιβεβαιώνει τις γνώσεις των αρχαίων Αιγυπτίων σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτών των ουσιών.

Η θρησκεία και τα ψυχεδελικά

Ακόμα και οι θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου δεν ήταν άγνωστες στο να ενδίδουν στα ναρκωτικά. Ο Θωθ, που λατρευόταν ως θεός της επιστήμης και της γνώσης, πιστώνεται με την ανακάλυψη του οπίου. Οι θρύλοι αναφέρουν ότι η θεά Ίσιδα χρησιμοποίησε όπιο για να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο του θεού Ήλιου Ρα, υπογραμμίζοντας την κατανόηση των αρχαίων για τις ανακουφιστικές του ιδιότητες.

Η κάνναβη, μια άλλη ουσία με τελετουργική χρήση σε διάφορους πολιτισμούς, βρήκε τη θέση της στις αρχαίες αιγυπτιακές πρακτικές. Οι εικόνες που σχετίζονται με τη Σεσάτ, τη θεότητα της σοφίας, και τη Μπαστέτ, τη γατίσια θεά του πολέμου, παρουσίαζαν τη χαρακτηριστική μορφή του φυτού κάνναβης. Η γύρη της κάνναβης που ανακαλύφθηκε στη μούμια του Φαραώ Ραμσή Β’ υποδηλώνει την υιοθέτησή της ως ναρκωτικό αναψυχής στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία.

Ο διαβόητος μπλε λωτός, αναγνωρισμένος για τις ψυχοτρόπες ιδιότητές του, συνδέθηκε με μια επίδραση που προκαλούσε νάρκωση σε διάφορους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Αιγυπτίων. Αναφερόμενος στο Βιβλίο των Νεκρών για τις μαγικές του ιδιότητες, ο μπλε λωτός είχε μεγάλη σημασία στην αιγυπτιακή κοσμοθεωρία, συμβολίζοντας τον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου.

Το μυστήριο μιας νέας ανακάλυψης

Ενώ τα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση του οπίου, της κάνναβης και του μπλε λωτού στην αρχαία Αίγυπτο, ορισμένα αμφιλεγόμενα ευρήματα υποδηλώνουν την παρουσία κοκαΐνης, νικοτίνης και χασίς στις αιγυπτιακές μούμιες. Αυτές οι ουσίες, που κατάγονται από τη Νότια Αμερική, αποτελούν ένα μυστήριο, καθώς φαίνεται ότι έφτασαν στην Αίγυπτο πολύ πριν από την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου. Διάφορες θεωρίες προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το παράδοξο, από τοπικά φυτά που παράγουν παρόμοιες ενώσεις μέχρι προϊόντα διάσπασης από τη διαδικασία ταρίχευσης. Η παρουσία της κοκαΐνης και της νικοτίνης παραμένει ένα άλυτο αίνιγμα, προσθέτοντας ένα ενδιαφέρον στρώμα στην πολύπλευρη ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου.

Αίγυπτος: Βρέθηκαν μούμιες και ένα βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr