Search
Close this search box.
Αίγυπτος ξόρκια και μούμιες

Αίγυπτος: Βρέθηκαν μούμιες και ένα βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών (ΦΩΤΟ)

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ένα βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών και μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο ταφικό σημείο Tuna al-Gebel, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αντίγραφο της Βίβλου των Νεκρών, ηλικίας 3.500 ετών, γεμάτη με ξόρκια για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μεταθανάτιο ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάπυρος έχει μήκος 13-14 μέτρα.

Οι πάπυροι αυτοί είναι μία μορφή “ασφάλισης ταξιδιού” και βρίσκονται σε αρκετά σημεία ταφής της αρχαίας Αιγύπτου, σύμφωνα με την Sara Cole του J. Paul Getty Museum. Ενώ αποκαλύφθηκε μια αναφορά στη Βίβλο των Νεκρών, σε μια πρώτη εξέταση του συγκεκριμένου παπύρου.

Πέρα από τον πάπυρο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του βασιλείου από την εποχή του 1550 π.Χ., και μερικές μάλιστα βρισκόντουσαν ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, στις αρχικές πέτρινες σαρκοφάγους τους. Εκτός αυτών βρέθηκαν και πολύ σπάνια αλαβάστρινα βάζα, στα οποία διατηρούσαν τα όργανα του θανόντα κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, και χιλιάδες φυλαχτά.

«Οι παράξενοι δρόμοι της ζωής»: Ένα γουέστερν μικρής διάρκειας με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ και Πέδρο Πασκάλ (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Αν και τα αντίγραφα της Βίβλου του Νεκρών δεν είναι σπάνια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιο στον αρχικό τάφο όπου τοποθετήθηκε, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή θεωρούνταν πολύ δύσκολο και οι πάπυροι αποτελούσαν εγχειρίδια οδηγιών για την καθοδήγηση των πνευμάτων. Κάθε πάπυρος έπρεπε να φέρει το όνομα του νεκρού για να εκπληρώσει τη λειτουργία του. Οι πλουσιότεροι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν ακόμη και να επιλέξουν τα ξόρκια που θα περιείχαν οι πάπυροι.

Πηγή φωτογραφιών 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr