Search
Close this search box.
Από πού προέρχεται η Τζαζ

Από πού προέρχεται η Τζαζ μουσική; Ποιοι τη δημιούργησαν;

Η Τζαζ είναι ένα μουσικό είδος που χαρακτηρίζεται από διάφορες ρίζες και έχει μια συναρπαστική ιστορία να μας αφηγηθεί.

Η τζαζ συνδυάζει διάφορα διεθνή στυλ για να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ήχο που αψηφά τις προηγούμενες μουσικές εμπειρίες. Όσοι την αγαπούν εθίζονται στα μοναδικά μουσικά πλέγματά της.

Μεταφράζοντας την μουσική των 20s-40s σε είδη

Πότε εφευρέθηκε η τζαζ;

Η γέννηση της τζαζ μπορεί να αναχθεί στον 19ο αιώνα, με τη Νέα Ορλεάνη να αποτελεί κομβικό σημείο. Η πλατεία Κονγκό, που ιδρύθηκε πριν από το 1820, έγινε χώρος συγκέντρωσης των σκλάβων για να παίζουν μουσική, συγκεντρώνοντας διαφορετικές επιρροές από διάφορες χώρες.

Η συγχώνευση της αφρικανικής μουσικής και της μουσικής της Καραϊβικής, σε συνδυασμό με την εισαγωγή εμβατηρίων από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, έθεσε τα θεμέλια για το είδος που είναι γνωστό ως ragtime. Επιπλέον, η πνευματική μουσική και η μετανάστευση των πρώην σκλάβων έφεραν τα μπλουζ στη Λουιζιάνα. Η συγχώνευση αυτών των ήχων στη Νέα Ορλεάνη έδωσε τελικά το έναυσμα για την τζαζ.

Αν και η ακριβής στιγμή της γέννησης της τζαζ βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, γνωρίζουμε πως απέκτησε εξέχουσα θέση τη δεκαετία του 1920.

Πού γεννήθηκε η τζαζ και γιατί;

Η τζαζ βρίσκει τις ρίζες της στις μουσικές παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής και της Ευρώπης. Ενσωματώνει στοιχεία από αφρικανικούς ρυθμούς, ευρωπαϊκές αρμονικές συγχορδίες και μια ποικιλία οργάνων.

Η Νέα Ορλεάνη όντας χωνευτήρι πολιτιστικών επιρροών, έγινε  η γενέτειρα της τζαζ.
Οι μοναδικές συνθήκες στη Νέα Ορλεάνη, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων στην πλατεία Κονγκό που διευκολύνονταν από το ρεπό των σκλάβων, ευνόησαν ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη της τζαζ.

Ποιος εφηύρε πρώτος τη  τζαζ;
Ενώ στη γέννηση της τζαζ συμμετείχαν πολλοί μουσικοί, ο Buddy Bolden, ένας Αφροαμερικανός κορνετίστας, θεωρείται συχνά ως ο πρώτος μουσικός της τζαζ. Ο Μπόλντεν, επικεφαλής μιας μπάντας στο Στόριβιλ, αποτέλεσε παράδειγμα του αυτοσχεδιαστικού πνεύματος της τζαζ, παρόλο που δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις  του. Άλλες σημαίνουσες μορφές της πρώιμης τζαζ σκηνής ήταν οι Mutt Carey, Bunk Johnson, Joe Oliver, Jelly Roll Morton, Freddie Keppard και Sidney Bechet.

Ποια είναι τα μουσικά χαρακτηριστικά της τζαζ;
Η τζαζ χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό, μιας μοναδικής  συγχώνευσης θρησκευτικών (spirituals) και λαϊκών (blues) τραγουδιών με ορισμένα είδη δυτικής μουσικής του 19ου αιώνα (εμβατήρια, πόλκες, καντρίλλιες).

Πώς δημιουργήθηκε ο ήχος της τζαζ;
Ο ήχος της τζαζ είναι ένα μείγμα από τρεις πρωταρχικές μουσικές ρίζες: το ragtime, τα εμβατήρια και τα μπλουζ. Το ragtime που χαρακτηρίζεται από αφροαμερικανικούς ρυθμούς, διαδόθηκε μέσω των Minstrel show στον αμερικανικό Νότο. Τα εμβατήρια, που συνδέθηκαν με τον εμφύλιο πόλεμο, παρείχαν ξεσηκωτικούς ήχους που διαδόθηκαν ευρέως. Τα μπλουζ, επηρεασμένα από το αφηγηματικό, συναισθηματικό στυλ προσέδωσαν βάθος στο είδος. Η μοναδική συμβολή της τζαζ ήταν ο αυτοσχεδιασμός, που επέτρεπε τη μουσική ελευθερία χωρίς κανόνες, παράγοντας ένα αξεπέραστο μουσικό αποτέλεσμα.

 

«Η τζαζ είναι Ελευθερία» Τελόνιους Μονκ

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr