«Η τζαζ είναι Ελευθερία» Τελόνιους Μονκ

«Η τζαζ είναι Ελευθερία» Τελόνιους Μονκ

[dropcap size=big]Π[/dropcap]οιος θα μπορούσε να μιλήσει για ένα είδος μουσικής τόσο ιδιαίτερο χωρίς να αναφέρει την λέξη ελευθερία; Ακούγοντας τη λέξη τζαζ μου έρχονται εικόνες από έγχρωμες κοπέλες, με χρωματιστά φορέματα, να χορεύουν εκστασιασμένες πάνω στα ψηλοτάκουνα τους και ήχους από πνευστά όργανα μέσα σε ξύλινες pub εποχής .Κι όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για την τζαζ. Έχουν ακουστεί απόψεις που υποστηρίζουν ότι η τζαζ δεν έχει λογική και φυσική ροή. Τελικά, αποδείχτηκε ότι αυτό το μεγαλειώδες είδος μουσικής έχει τη ροή ενός σώματος σε οργασμό που με απόλυτη λογική συγκρατεί αυτό που το κυριαρχεί.

Το 1900 περίπου εμφανίστηκε η τζαζ ως ξεχωριστό μουσικό είδος με ρίζες από την Αφρική. Οι σκλάβοι της Δυτικής Αφρικής, μετέφεραν στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηριστικά της θρησκείας τους, όπως τον πολύπλοκο ρυθμό και τις αφηρημένες μουσικές κλίμακες.

Γενέτειρα της τζαζ μουσικής θεωρείται η Νέα Ορλεάνη. Ως λάτρης του είδους, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τον Ray Charles, έναν άνθρωπο που τυφλώθηκε στα πρώτα δυο έτη της ζωής του, και άφησε ιστορία με την μουσική του αγγίζοντας τις ψυχές όσων προσπαθούν για το όνειρο τους κάθε μέρα, όπως επίσης και κάποιους σπουδαίους των εποχών όπως Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Billie Holiday, Herbie Hancock.

Jazz
Σχέδιο: Γιάννης Γκέρτσιος (Lavart)

[dropcap size=big]Ο[/dropcap] πρώτος τζαζ δίσκος ηχογραφήθηκε το 1917 από την ορχήστρα «Original Dixieland Jass Band». Οι δίσκοι της «λευκής» αυτής ορχήστρας προκάλεσαν αίσθηση αν και κατατάσσονται από πολλούς σε ένα είδος “νόθας” τζαζ, εμπλουτισμένης με εμπορικά μουσικά στοιχεία και λειτούργησαν ως το ορόσημο της λεγόμενης «εποχής της τζαζ».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, για το λόγο ότι συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του μήνα, όπου εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν και τη γενέτειρα χώρα του μουσικού είδους. Με την ευκαιρία λοιπόν της μέρας αυτής, ακούστε το playlist που προτείνω. Τα φιλιά μου! Billie Holiday-All or nothing at all
Ella Fitzgerald-Cry me a river
Nina Simone-I put it spell on you
Ray Charles-I got a woman
Louis Armstrong-What a wonderful world
Nora Jones-sunrise
Herbie Hancock-Actual Proof
– Original Dixieland Jazz Band – Darktown Strutters Ball

Κείμενο: Νίνα Μαζάνη (Lavart)
Σχέδιο: Γιάννης Γκέρτσιος (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ