Search
Close this search box.
freud

20 αποφθέγματα για τη σεξουαλικότητα από τον Φρόυντ: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβόλων στα όνειρα είναι σεξουαλικά σύμβολα».

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο Αυστριακός νευρολόγος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας μέσω των επαναστατικών του θεωριών.

15 αποφθέγματα για την αγάπη και τον έρωτα από τον Φρόιντ – Το απόλυτο συναίσθημα μέσα από τον χείμαρρο των σκέψεών του

Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας από τον Φρόυντ και ο ρόλος του στην ανθρώπινη ψυχολογία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου του, που περιγράφηκε κυρίως στα κύρια έργα του όπως τα «Τρεις Μελέτες για τη Θεωρία της Σεξουαλικότητας» και «Πέρα από την Αρχή της Απόλαυσης».

Ο Φρόυντ πρότεινε μια αναπτυξιακή θεωρία της σεξουαλικότητας, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα όντα προοδεύουν σε διακριτά ψυχοσεξουαλικά στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση. Αυτά τα στάδια περιλαμβάνουν τη στοματική, πρωκτική, φαλλική, λανθάνουσα και γεννητική φάση, καθεμία από τις οποίες χαρακτηρίζεται από μοναδικές προκλήσεις και συγκρούσεις. Ο Φρόυντ τόνισε τη σημασία του οιδιπόδειου συμπλέγματος κατά τη διάρκεια του φαλλικού σταδίου, υποστηρίζοντας ότι η έλξη του παιδιού προς τον γονέα του αντίθετου φύλου και η αντιπαλότητα με τον ίδιο φύλο γονέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των ενηλίκων.

Επιπλέον, ο Φρόυντ εισήγαγε την έννοια της λίμπιντο, της ψυχικής ενέργειας που σχετίζεται με τις σεξουαλικές ορμές, η οποία πίστευε ότι επηρεάζει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς πέρα από τη σφαίρα της σεξουαλικότητας. Οι ιδέες του σχετικά με το ασυνείδητο, την καταστολή και τη σημασία των ονείρων στην αποκάλυψη κρυμμένων επιθυμιών έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξερεύνηση της σεξουαλικότητας.

Ενώ οι θεωρίες του Φρόυντ έχουν αντιμετωπίσει κριτική και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, το πρωτοποριακό έργο του έθεσε τα θεμέλια για την κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ σεξουαλικότητας, ασυνείδητων κινήτρων και ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφήνοντας μια διαρκή κληρονομιά στον τομέα της ψυχολογίας και διαμορφώνοντας συζητήσεις για το σεξ και το μυαλό.

20 αποφθέγματα του Φρόυντ για τη σεξουαλικότητα:

  1. Στα ανθρώπινα όντα η καθαρή αρρενωπότητα ή θηλυκότητα δεν έγκειται ούτε σε ψυχολογική ούτε σε βιολογική έννοια.
  2. Σε θέματα σεξουαλικότητας αυτή τη στιγμή, ο καθένας μας, είτε υγιής είτε άρρωστος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποκριτής.
  3. Γνωρίζουμε λιγότερα για τη σεξουαλική ζωή των μικρών κοριτσιών παρά των αγοριών. Αλλά δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε για αυτή τη διάκριση. Εξάλλου, η σεξουαλική ζωή των ενήλικων γυναικών είναι μια «σκοτεινή ήπειρος» για την ψυχολογία.
  4. Μεγάλο μέρος της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει αποκτηθεί με το κόστος της σεξουαλικότητας.
  5. Ένα άτομο που αισθάνεται ευχαρίστηση να προκαλεί πόνο σε κάποιον άλλο σε μια σεξουαλική σχέση, είναι επίσης ικανό να απολαμβάνει ως ευχαρίστηση οποιονδήποτε πόνο μπορεί να αντλεί ο ίδιος από τις σεξουαλικές σχέσεις. Ένας σαδιστής είναι πάντα ταυτόχρονα και μαζοχιστής.
  6. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η έννοια του όμορφου είχε τις ρίζες της στη σεξουαλική διέγερση και ότι η αρχική της σημασία ήταν σεξουαλικά διεγερτική.
  7. Τα περιττώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σεξ. Η θέση των γεννητικών οργάνων – μεταξύ των ούρων και των κοπράνων – παραμένει ο καθοριστικός και αμετάβλητος παράγοντας. Θα μπορούσε κανείς να πει εδώ, διαφοροποιώντας μια γνωστή ρήση του μεγάλου Ναπολέοντα: «Η ανατομία είναι το πεπρωμένο».
  8. Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου σε σεξουαλικά θέματα είναι συχνά ένα πρωτότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων τρόπων αντίδρασής του στη ζωή.
  9. Πρέπει να υπολογίσουμε την πιθανότητα ότι κάτι στη φύση του ίδιου του σεξουαλικού ενστίκτου δεν είναι ευνοϊκό για την πραγματοποίηση της πλήρους ικανοποίησης.
  10. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβόλων στα όνειρα είναι σεξουαλικά σύμβολα.
  11. Η επιθυμία να μπορείς να πετάξεις δεν σημαίνει τίποτα άλλο από μια λαχτάρα να είσαι ικανός για σεξουαλική απόδοση.
  12. Αν υπάρχουν καυγάδες μεταξύ των γονιών ή αν ο γάμος τους είναι δυστυχισμένος, θα προετοιμαστεί το έδαφος για σοβαρότερη προδιάθεση στα παιδιά τους για διαταραχή της σεξουαλικής ανάπτυξης ή για νευρωτική ασθένεια.
  13. Δεν ξέρετε πόσο ανεξέλεγκτος και αναξιόπιστος είναι ο μέσος άνθρωπος σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική ζωή;
  14. Οι πιο αρχαίες και σημαντικές απαγορεύσεις ταμπού είναι οι δύο βασικοί νόμοι του τοτεμισμού: να μην σκοτώνεται το ζώο τοτέμ και να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή με μέλη της φυλής τοτέμ του αντίθετου φύλου.
  15. Τα αστεία δεν είναι μόνο μια εκδήλωση σεξουαλικής νεύρωσης, αλλά ένα ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα.
  16. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασφαλώς κανένα πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κανείς, ούτε κακό, ούτε υποβάθμιση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασθένεια.
  17. Η ετεροφυλοφιλία ενός άνδρα δεν θα ανεχτεί καμία ομοφυλοφιλία, και το αντίστροφο.
  18. Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό.
  19. Το κάθε κορίτσι κατέχεται από φόβο, συνειδητό και ασυνείδητο, ότι κάποια στιγμή θα την βιάσει σεξουαλικά ο πατέρας της.
  20. Οι σεξουαλικές επιθυμίες σε σχέση με τη μητέρα γίνονται πιο έντονες και ο πατέρας θεωρείται ως εμπόδιο. Αυτό γεννά το οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

10 αποφθέγματα του Φρόυντ: Οι εραστές «ψάχνουν» τη μαμά ή τον μπαμπά τους 

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr