Search
Close this search box.
freud desk

Πώς ο Φρόιντ ερμηνεύει ένα όνειρό σου όπου έφαγες… σπανάκι;

Στο πασίγνωστο βιβλίο του «Η Ερμηνεία των Ονείρων» ο Φρόιντ ξεκινά αναλύοντας ένα προσωπικό του όνειρο, όπου τρώει σπανάκι μικρός, ξετυλίγοντας κάθε πιθανό συμβολισμό μέσω της ψυχανάλυσης.

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, τα όνειρα αποτελούν ένα παράθυρο προς τον ασυνείδητο νου, αποκαλύπτοντας καταπιεσμένες σκέψεις, επιθυμίες και συγκρούσεις. Εισήγαγε αρκετές βασικές έννοιες σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων και το χαρακτηριστικό όνειρο που φέρνει ως παράδειγμα είναι ένα δικό του όνειρο όπου τρώει σπανάκι. Πώς το ερμηνεύει όμως αυτό;

20 βιβλία του Σίγκμουντ Φρόυντ – Οι καινοτόμες έννοιές του πυροδότησαν μια αλλαγή

Η βασική θεωρία του για την ερμηνεία των ονείρων ξετυλίγεται πρώτον, γύρω από την αιώνια διαμάχη του Φαινομενικού (Manifest) Περιεχομένου έναντι του Κρυφού (Latent). Ο Φρόιντ έκανε διάκριση μεταξύ του φαινομενικού περιεχομένου (των κυριολεκτικών γεγονότων και στοιχείων του ονείρου) και του κρυφού περιεχομένου (των κρυφών, συμβολικών σημασιών).

Στην περίπτωση ενός ονείρου για σπανάκι, το φαινομενικό περιεχόμενο θα ήταν η πραγματική απεικόνιση του φαγητού σπανακιού, ενώ το κρυφό περιεχόμενο θα περιλάμβανε τη συμβολική σημασία πίσω από αυτήν την ενέργεια.

Το περιεχόμενο του ονείρου:
Το όνειρο περιλαμβάνει ένα οικογενειακό τραπέζι με ένα πιάτο σπανάκι, ενώ ο Φρόιντ είναι παιδί. Η Frau E.L., μια φιγούρα από τη ζωή του Φρόιντ, στρέφει την προσοχή της προς το μέρος του με οικείο τρόπο, βάζοντας το χέρι της στο γόνατό του. Ο Φρόιντ, όμως, βγάζει το χέρι, κίνηση στην οποία εκείνη απαντά με ένα σχόλιο για τα όμορφα μάτια του. Μια ξεχωριστή εικόνα ενός σχεδίου με δύο μάτια ή το περίγραμμα των γυαλιών παραμένει στο μυαλό του Φρόιντ.

Ερμηνεία:
Η πηγή του ονείρου βρίσκεται σε μια πρόσφατη εμπειρία όπου ο Φρόιντ, μετά από ένα πάρτι, μοιράστηκε ένα ταξί με έναν φίλο, όπου το κόστος  ήταν τσουχτερό. Αυτό πυροδότησε την ανησυχία του Φρόιντ με τις υπερχρεώσεις, που συμβολίζονται από την εξονυχιστικό έλεγχο του ταξίμετρου. Στο οικογενειακό τραπέζι, ο Φρόιντ αισθάνεται φόβο μήπως λάβει πολύ λίγα, αντανακλώντας τις ανησυχίες του για το ότι θα λιγοστέψει. Αυτό συνδέεται με μια πρόσφατη εμπειρία όπου ο Φρόιντ ένιωθε παραμελημένος από τη σύζυγό του, η οποία έδωσε υπερβολική προσοχή σε άτομα με τα οποία δεν ήθελε να συναναστραφεί ο ίδιος.

Η αναφορά στο σπανάκι έχει σημασία, αντιπροσωπεύοντας το φαγητό που αντιπαθούν τα παιδιά του, με τη μητέρα τους να τα ενθαρρύνει «απλώς να το γεύονται». Το όνειρο εμβαθύνει περαιτέρω στις περίπλοκες σχέσεις και συνειρμούς του Φρόιντ, όπως ένα χρέος του παρελθόντος στον πατέρα της Frau E.L.

Η απόφαση του Φρόυντ να αφαιρέσει το χέρι της Frau E.L. προέρχεται από ένα μείγμα εκπλήρωσης επιθυμίας και μιας πικρής αποκάλυψης. Αγωνίζεται με την ιδέα να λάβει πράγματα χωρίς κόστος, αναγνωρίζοντας τη λαχτάρα του για αβίαστη αγάπη. Το όνειρο ενσωματώνει ένα σχέδιο με δύο μάτια, τονίζοντας τη συμπυκνωμένη και αντιφατική φύση του ονείρου. Ο Φρόιντ τονίζει τη συμπύκνωση του ονείρου, όπου κάθε στοιχείο υπερβάλλεται, μεταμορφώνεται και δραματοποιείται. Αυτό το όνειρο χρησιμεύει ως μια πλούσια ταπετσαρία του υποσυνείδητου του Φρόιντ, αποκαλύπτοντας στρώματα επιθυμιών, ανησυχιών και διαπροσωπικών πολυπλοκοτήτων, με κάθε στοιχείο ένα συμβολικό νήμα που περιμένει να ξετυλιχτεί μέσω της ψυχαναλυτικής ανάλυσης.

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Ψυχανάλυση: η πρώτη ασθενής

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr