Search
Close this search box.

Ανακαλύπτοντας τον σκοτεινό κόσμο του «Se7en» – Behind the scenes

Se7en: Ένα από τα πιο εμβληματικά και ανατριχιαστικά αστυνομικά θρίλερ της δεκαετίας του 1990, το «Se7en», οδήγησε το κοινό σ’ ένα οδυνηρό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης εξαχρείωσης.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, David Fincher, γνωστός για την σχολαστική του προσοχή στη λεπτομέρεια και το μοναδικό σκηνοθετικό του στυλ, οραματίστηκε το «Se7en» ως μια ζοφερή και καταπιεστική εξερεύνηση των επτά θανάσιμων αμαρτιών. Το όραμα του Fincher ήταν να δημιουργήσει μια ανησυχητική ατμόσφαιρα που θα παρέμενε στο κοινό πολύ μετά την κυκλοφορία του. (Κι εδώ που τα λέμε τα κατάφερε!) Τι πραγματικά, όμως, συνέβη στα παρασκήνια; H διαδικασία δημιουργίας αυτού του σκοτεινού και στρεβλού κόσμου είχε εξίσου ενδιαφέρον με το συνολικό αποτέλεσμα της ταινίας και πάμε να το ανακαλύψουμε αμέσως τώρα μαζί!

 

  • Το χειρόγραφο ημερολόγιο, στο οποίο ο δολοφόνος (Kevin Spacey) κατέγραφε τους φόνους με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ήταν αυθεντικό. Ο σχεδιασμός του διήρκεσε δύο μήνες και κόστισε 15.000 δολάρια.

 

  • Σε αρκετές σκηνές, το δεμένο χέρι του Brad Pitt ήταν από την πραγματική πτώση του ηθοποιού, η οποία έπρεπε να ενσωματωθεί στην ιστορία. Συγκεκριμένα, στη σκηνή όπου ο Mills κυνηγάει τον Doe στη βροχή, ο Pitt γλίστρησε και χτύπησε το χέρι του.

 

  • Η πρώτη δολοφονία βασίστηκε στο αμάρτημα της «λαιμαργίας» και ο ηθοποιός που υποδυόταν το πτώμα πέρασε πολλές ώρες μέσα στο πιάτο με το φαγητό.

  • Το πολυσυζητημένο φινάλε της ταινίας είχε προβληματίσει πολύ τους συντελεστές και ήθελαν να το μεταποιήσουν, γιατί το έβρισκαν μακάβριο. Ωστόσο, ο Freeman και ο Pitt απείλησαν να παραιτηθούν αν το σενάριο άλλαζε και τελικά παρέμεινε ως είχε.

 

  • Όπως και το φινάλε, έτσι και το ξεκίνημα του Se7en είναι εξίσου εμβληματικό. Με τον πιο ανατριχιαστικό, ίσως, εναρκτήριο τίτλο στην ιστορία του κινηματογράφου, οι θεατές ρίχνουν μια ματιά στο σημειωματάριο του John Doe. Ο χειρόγραφος τίτλος και το αιχμηρό, παράξενο remix του «Closer» των Nine Inch Nails δημιουργούν ήδη μια άκρως ενοχλητική ατμόσφαιρα.

 

  • Η ευκαιρία να σκηνοθετήσει το Se7en είχε προσφερθεί στον σπουδαίο Guillermo del Toro, αλλά την απέρριψε επειδή η σκοτεινή, κυνική και μηδενιστική κοσμοθεωρία της ταινίας ήταν ασύμβατη με τη δική του ρομαντική και αισιόδοξη άποψη. Επίσης, η ίδια ευκαιρία είχε προσφερθεί και στον David Cronenberg, αλλά κι αυτός την απέρριψε, οπότε το στούντιο προσέγγισε τελικά τον David Fincher.

 

  • Την εποχή της κυκλοφορίας του Se7en, ο Kevin Spacey ήταν ένα τεράστιο αστέρι κι έτσι το στούντιο ήθελε να επικεντρώσει την καμπάνια μάρκετινγκ γύρω του. Ωστόσο, οι δημιουργοί της ταινίας είχαν αντιρρήσεις, καθώς ήθελαν η αποκάλυψη του δολοφόνου να είναι έκπληξη για τους κινηματογραφόφιλους.

 

  • Προκειμένου να αποδώσει την έντασή του στη σκηνή της ανάκρισης, ο Leland Orser ανέπνεε γρήγορα μεταξύ των λήψεων για να κορεστεί το σώμα του με οξυγόνο και να του επιτρέψει να υπεραερίζεται κατά βούληση. Επίσης, στερήθηκε τον ύπνο του για λίγες μέρες πριν από τα γυρίσματα της σκηνής, έτσι ώστε να δείχνει κατάλληλα αποπροσανατολισμένος.

 

  • Το όραμα του David Fincher ήταν να κάνει ουσιαστικά μια έγχρωμη-ασπρόμαυρη ταινία. Έτσι, λοιπόν, έφερε τον κινηματογραφιστή Darius Khondji –ο οποίος, εκείνη την εποχή, ήταν γνωστός για τα γυρίσματα διαφημίσεων αρωμάτων– για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Η χαρακτηριστική ζοφερή εμφάνιση του Se7en επιτεύχθηκε κυρίως με μια χημική διαδικασία που ονομάζεται «παράκαμψη χλωρίνης». Επιπλέον, το ασήμι έμεινε στο απόθεμα του φιλμ, το οποίο ενίσχυε το σκοτάδι κάθε λήψης.

 

  • Ο ρόλος του Mills προσφέρθηκε στον Denzel Washington, ο οποίος τον απέρριψε επειδή βρήκε το υλικό πολύ σκοτεινό, αλλά και στον Sylvester Stallone, ο οποίος τον απέρριψε για αδιευκρίνιστο λόγο. Και οι δύο ηθοποιοί δήλωσαν έκτοτε ότι μετανιώνουν που απέρριψαν τον ρόλο.

 

Το Se7en απέσπασε ευρεία αποδοχή από κοινό και κριτικούς για τη σκοτεινή αφήγηση, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ατμοσφαιρική ένταση, καθώς έγινε (όχι άδικα) σημείο αναφοράς για το είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Αποτελεί μέχρι και σήμερα απόδειξη της αφοσίωσης και του οράματος των δημιουργών της, προβάλλοντας την τέχνη και τις προκλήσεις που κρύβονται πίσω από τις σκηνές μιας τόσο εμβληματικής ταινίας, όπως αυτής.

Κείμενο: Γωγώ Μπόβαλη (Lavart)

Μπραντ Πιτ: 10 αξέχαστες κινηματογραφικές ερμηνείες ενός αστέρα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr