Search
Close this search box.
Αναγέννηση εφευρέσεις

Αναγέννηση: Οι 5 σημαντικότερες εφευρέσεις της

Η Αναγέννηση, αποτελεί την επιτομή μιας πλήρους αναζωογόνησης της Ευρώπης κατά την περίοδο από το 1300 έως το 1600 μ.Χ. περίπου.

Η Αναγέννηση φημίζεται για τις εκρηκτικές εξελίξεις στον κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα, εγκαινιάζοντας μνημειώδεις μετασχηματισμούς και πρωτοποριακές εφευρέσεις σε τομείς που περιλαμβάνουν τις τέχνες, τη φυσική, την αστρονομία, την οικονομία και πολλά άλλα. Το άρθρο αυτό εξετάζει πέντε από τις πιο κομβικές εφευρέσεις της Αναγέννησης.

Ποιος ήταν ο πρώτος αρχιτέκτονας στην ιστορία και τι γνωρίζουμε για αυτόν;

Η τουαλέτα με το καζανάκι

Ο μέσος άνθρωπος απορρίπτει καθημερινά περίπου 400 γραμμάρια απορριμμάτων και, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε πρόσφατα τα 8 δισεκατομμύρια, αυτά τα συσσωρευμένα απόβλητα αποτελούν σημαντικό ζήτημα. Ωστόσο, η ανησυχία αυτή μετριάστηκε με την έξυπνη δημιουργία της τουαλέτας με καζανάκι. Σε παλαιότερες εποχές επικρατούσε η ανοικτή αφόδευση, με αποτέλεσμα την εξάπλωση ασθενειών όπως η δυσεντερία, ο τύφος και η χολέρα, προκαλώντας αμέτρητους θανάτους. Ενώ ορισμένες σχετικά προηγμένες πόλεις, όπως η Ρώμη, διέθεταν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις για τη διάθεση των απορριμμάτων, η πλειοψηφία του πληθυσμού κατέφευγε σε πρωτόγονες μεθόδους, όπως η ρίψη των απορριμμάτων στους δρόμους. Η εμφάνιση της τουαλέτας με καζανάκι το 1596 από τον Sir John Harrington και οι μετέπειτα εξελίξη της από τον Alexander Cumming το 1775, έφεραν επανάσταση στην υγιεινή και την εξυγίανση.

Το αλεξίπτωτο

Αν και ο Γάλλος φυσικός Louis-Sébastien Lenormand πιστώνεται με την εφεύρεση του πρώτου πρακτικού αλεξίπτωτου στα τέλη του 18ου αιώνα, η ιδέα χρονολογείται από την περίοδο της Αναγέννησης. Ο πρωτοπόρος αναγεννησιακός καλλιτέχνης και πολυμαθής Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε το πρωτότυπο του  αλεξίπτωτου περίπου 200 χρόνια πριν από την εφεύρεση του Lenormand στον περίφημο Codex Atlanticus του 1485. Το εκτενές σημειωματάριο του Λεονάρντο περιείχε περίπλοκα σχέδια και κείμενα για πλήθος θεμάτων. Αν και περιοριζόταν από τους τεχνολογικούς περιορισμούς της εποχής του, η φαντασία και η επιστημονική οξυδέρκεια του ντα Βίντσι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Τα σκίτσα του Ντα Βίντσι περιλάμβαναν ένα αλεξίπτωτο που παρέκκλινε σημαντικά από τα σύγχρονα σχέδια. Οι σημειώσεις του περιέγραφαν λεπτομερώς πώς θα έπρεπε να κατασκευαστεί το αλεξίπτωτο, ώστε να επιτρέπει σε ένα άτομο να κατεβαίνει με ασφάλεια από μεγάλα ύψη, μια ιδέα που υλοποιήθηκε μόνο αιώνες αργότερα.

Το σύνθετο μικροσκόπιο

Η εφεύρεση του μικροσκοπίου αποδίδεται στους Ολλανδούς κατασκευαστές γυαλιών Hans και Zacharias Janssen, οι οποίοι, στις αρχές του 17ου αιώνα, αξιοποίησαν τη δύναμη των φακών για να δημιουργήσουν ένα όργανο ικανό να μεγεθύνει αντικείμενα πέρα από την εμβέλεια του ανθρώπινου ματιού. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως για παράδειγμα το έργο του Άγγλου επιστήμονα Ρόμπερτ Χουκ τη δεκαετία του 1660 με το σύνθετο μικροσκόπιο, το οποίο οδήγησε στην αναγνώριση νεκρών φυτικών κυττάρων το 1665. Στη συνέχεια, ένας άλλος Ολλανδός, ο Anton van Leeuwenhoek, βελτίωσε περαιτέρω το μικροσκόπιο τη δεκαετία του 1670, αναπτύσσοντας φακούς ικανούς να μεγεθύνουν αντικείμενα αρκετές εκατοντάδες φορές. Ο van Leeuwenhoek χρησιμοποίησε το μικροσκόπιό του για να παρατηρήσει και να περιγράψει διάφορα βιολογικά στοιχεία, όπως βακτήρια, μαγιά, σπέρμα και κύτταρα αίματος, παρέχοντας ζωτικές γνώσεις για τη μικροσκοπική ζωή.

Το τηλεσκόπιο

Αν και συχνά αποδίδεται στον Galileo Galilei, η εφεύρεση του τηλεσκοπίου προηγείται αυτού, με τον Ολλανδογερμανό κατασκευαστή γυαλιών Hans Lipperhey να αναγνωρίζεται ως ο εμπνευστής του το 1608. Η εφεύρεση του Lipperhey αποσκοπούσε στη βοήθεια των ναυτικών και των στρατιωτών, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν μακρινά αντικείμενα όπως εχθρικά πλοία και στρατεύματα. Παρουσίασε την εφεύρεσή του κατά τη διάρκεια του “ογδοηκονταετούς πολέμου” μεταξύ των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας. Αν και ο Lipperhey δεν έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλεσκόπιό του λόγω διαφωνιών από άλλους διεκδικητές, ο Galileo Galilei, μόλις άκουσε την ολλανδική εφεύρεση, κατασκεύασε το δικό του ανώτερο τηλεσκόπιο. Το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου του επέτρεψε να παρατηρήσει άλλους πλανήτες, αστέρια και γαλαξίες, φέρνοντας επανάσταση στην κατανόηση του σύμπαντος.

Το τυπογραφείο

Αναμφισβήτητα η πιο μεταμορφωτική εφεύρεση της Αναγέννησης, η τυπογραφία, είναι μία από τις πιο επαναστατικές εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Έφερε επανάσταση στη διάδοση της πληροφορίας, καθιστώντας την ευκολότερη, ταχύτερη και πιο προσιτή. Πριν από την εφεύρεσή της, τα γραπτά και εικονογραφημένα έργα παράγονταν με κόπο, χειρονακτικά. Ο Γιοχάνες Γουτεμβέργιος, ένας Γερμανός χρυσοχόος, είναι γνωστός για την ανάπτυξη της πρώτης κινητής τυπογραφικής μηχανής το 1440 στο Μάιντς της Γερμανίας. Παρά την ονομασία του, το “κινητό” τυπογραφείο δεν χαρακτηριζόταν από φορητότητα- αντίθετα, χρησιμοποιούσε κινητά μπλοκ για να σχηματίζει γράμματα και να κατασκευάζει έγγραφα. Η καινοτομία του Γουτεμβέργιου, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες μεθόδους τυπογραφικής μηχανής, συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει το έντυπο υλικό ευρύτερα διαθέσιμο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τεχνολογίας και των οικονομιών. Διευκόλυνε τη διάδοση των ιδεών, προωθώντας τον αλφαβητισμό και την πνευματική πρόοδο σε παγκόσμια κλίμακα.

5 γυναίκες δολοφόνοι που έμειναν στην ιστορία

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το History Defined

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr