Search
Close this search box.

Έρχεται κατηγορία «Καλύτερου Κάστινγκ» στα Όσκαρ από το 2026

Μια απαίτηση δεκαετιών μόλις δικαιώθηκε!

Ήταν το σωτήριο έτος 2002 όταν εισάχθηκε μια καινούρια κατηγορία στα Όσκαρ για τελευταία φορά, αυτή του Καλύτερου Animation, η οποία κιόλας για όσους θυμούνται ξεκίνησε με τρεις υποψηφιότητες και αργότερα κατέληξε σε πέντε. Πάνω από μια εικοσαετία αργότερα θα προστεθεί όπως φαίνεται ακόμη μία, αυτή του Καλύτερου Κάστινγκ. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη κατηγορία έχει εισαχθεί και στα BAFTA, από το 2020.

Η χειρονομία αυτή της Ακαδημίας έρχεται ως αποτέλεσμα ύστερα από δεκαετίες πιέσεων και lobbying από πλευράς του κλάδου των casting directors. Ανάλογες κινήσεις προς μια παρόμοια κατεύθυνση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έκανε ο κλάδος των κασκαντέρ, όμως προς το παρόν δεν αναμένεται να καθιερωθεί αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία (βραβεύονται βεβαίως κάθε χρόνο από το 2007 από το Σωματείο Ηθοποιών). Η νέα κατηγορία αναμένεται να εγκαινιαστεί σε δύο χρόνια από τώρα, το 2026, περιλαμβάνοντας ταινίες που κυκλοφόρησαν κατά το 2025 στις αίθουσες.

Η προηγούμενη φορά που είχε ανοίξει συζήτηση για καθιέρωση νέας κατηγορίας για τον θεσμό ήταν το 2018, όταν είχε μπει στο τραπέζι η πιθανότητα θέσπισης βραβείου Δημοφιλέστερης Ταινίας, με το σκεπτικό της ανάδειξης φιλμ που σημείωσαν εμπορική επιτυχία αλλά που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να επικρατήσουν σε άλλες κατηγορίες λόγω έντονου ανταγωνισμού. Ύστερα από έντονες αρνητικές αντιδράσεις τόσο από το κοινό όσο και από ειδικούς, η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι θα υπονόμευε το κύρος των βραβείων.

6 ταινίες που έσπειραν τον πανικό στην κινηματογραφική αίθουσα

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr