Search
Close this search box.
ποντίκια

Έρευνα: ​Τα ποντίκια «χόρεψαν» στους ρυθμούς των Queen και της Lady Gaga

Τα ποντίκια μπορούν να χορέψουν; Μια νέα έρευνα παρουσιάζει τις δυνατότητες των μικρών τρωκτικών.

Τα ποντίκια που συμμετείχαν στη μελέτη κράτησαν επίσης τον ρυθμό, αν και οι κινήσεις τους ήταν λιγότερο αισθητές. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο έπαιξαν τραγούδια του Μότσαρτ και τραγούδια των Queen καθώς και το “Born This Way” της Lady Gaga σε ποντίκια που φορούσαν μικροσκοπικούς αισθητήρες για να ανιχνεύσουν ακόμη και την παραμικρή κίνηση.

Διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά έχουν μια έμφυτη ικανότητα να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους με τον ρυθμό, κάτι που μέχρι τώρα πίστευαν ότι ήταν αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα. Ο βοηθός καθηγητή Χιροκάζου Τακαχάσι, ο οποίος ανήκει στην ομάδα που διενήργησε την έρευνα δήλωσε: «Οι εγκέφαλοι των ποντικιών είναι σχεδιασμένοι ώστε να ανταποκρίνονται καλά στη μουσική, ακόμη και αν τα σώματά τους κινούνται ελάχιστα.»

Όλοι μας πιστεύουμε ότι η μουσική έχει μαγικές ιδιότητες, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για τους μηχανισμούς της. Επομένως θέλαμε να διαπιστώσουμε τι είδους ηχητικές ανταποκρίσεις ελκύουν τους εγκεφάλους τους (των ποντικών) χωρίς την επίδραση του συναισθήματος ή της μνήμης».

Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στη «Σονάτα για δύο πιάνα σε ρε μείζονα K448» του Μότσαρτ, την οποία οι επιστήμονες έπαιξαν σε τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς. Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης τραγούδια από τους Michael Jackson, Queen και Born This Way. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ποντίκια στο πείραμα άκουσαν μουσική.

Τα ποντίκια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη μουσική από ό,τι άλλα ζώα και η προηγούμενη έρευνα χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον οπτικές πληροφορίες για τη μελέτη των ζώων. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης για να μελετήσει την απόκριση των ζώων στη μουσική.

Τα αποτελέσματα μπορεί να εκπλήξουν τους ανθρώπους, επειδή η προηγούμενη έρευνα χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον οπτικές πληροφορίες για τη μελέτη των ζώων. Το ερευνητικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

​Καραγκιόζης The Movie: Ο λαϊκός ήρωας έρχεται με ταινία animation – Τρέιλερ 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr