Search
Close this search box.
χριστούγεννα στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα μέσα από φωτογραφικές λήψεις που μας ταξιδεύουν (ΦΩΤΟ)

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα έχουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιδίως από τα ηχοχρώματα της Αθήνας.

Πώς ξεκίνησε ο στολισμός του σύγχρονου δέντρου στην Ελλάδα;

Η εισαγωγή της παράδοσης του σύγχρονου χριστουγεννιάτικου δέντρου στη χώρα μας αποδίδεται στους Βαυαρούς. Στην Ελλάδα, ο εναρκτήριος στολισμός του δέντρου έγινε στο Παλάτι του Όθωνα στο Ναύπλιο το 1833, σηματοδοτώντας το πρώτο “γλέντι” στην αρχική πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου.

Ο Κολοκοτρώνης κοιτούσε τη γιορτή όντας φυλακισμένος

Ο χορός του παλατιού, αρχικά μια σεμνή εκδήλωση, εξελίχθηκε σε ετήσια παράδοση για την άρχουσα τάξη καθώς η χρονιά πλησίαζε στο τέλος της. Αν και οι ιστορικές αναφορές για τον πρώτο χορό είναι ελάχιστες, η σημασία του υπογραμμίζεται από το σκηνικό -μια σχεδόν ερειπωμένη πόλη- και την αξιοσημείωτη παρουσία του Κολοκοτρώνη, ο οποίος τον παρακολουθούσε από το Παλαμήδι ως φυλακισμένος.

Ο τόπος διεξαγωγής, το Βουλευτήριο στο Ναύπλιο, χρησιμεύει ως κρίσιμος ιστορικός δείκτης. Στην τοποθεσία αυτή πραγματοποιήθηκε επίσης το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρτι στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 18χρονος Όθωνας επιθεώρησε προσωπικά το εσωτερικό του Βουλευτηρίου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Παρά τη φθαρμένη κατάσταση του κτιρίου, επινοήθηκε μια πρακτική και έξυπνη λύση – καλύπτοντας τους τοίχους με λευκά σεντόνια.

Σε ένα από τα πρώιμα μυθιστορηματικά γραπτά του, ο Φρέντι Γερμανός αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την εξέλιξη της αφήγησης:

«…Πρόβλημα ήταν ο φωτισμός. Επειδή τα κηροπήγια ήταν πολύ λίγα, χρησιμοποιήθηκαν ζωντανοί φανoστάτες, υπηρέτες δηλαδή που κρατούσαν όλη τη βραδιά αναμμένους φανούς.

…Φρεσκοστολισμένο και σουλουπωμένο το τζαμί περίμενε την άφιξη των ευγενών προσκεκλημένων που άρχισαν να καταφθάνουν κατά τις οκτώ και μισή (την παραμονή των Χριστουγέννων). Τον ερχομό τους προανήγγειλαν οιμωγές πόνου. Τι συνέβαινε: Δεδομένου ότι τα αμάξια δεν είχαν έλθει ακόμη στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορικό μέσο Μαλτέζοι αχθοφόροι.

Μέσα στην ιδιότυπη αυτή ατμόσφαιρα, που την πλαισίωνε όλος ο πληθυσμός του Ναυπλίου που είχε μαζευτεί στην πλατεία Συντάγματος, το πρώτο κομμάτι της ορχήστρας ήταν το “Χαίρε Βαυαρία, πατρίς μου γλυκεία…».

Κάπως έτσι τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν να εορτάζονται με τον σύγχρονο τρόπο που όλοι ξέρουμε. Ακόμη και όταν η πρωτεύουσα άλλαξε και η Αθήνα μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια τα έθιμα συνέχισαν να διανθίζονται. Στις παρακάτω φωτογραφίες θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε αυτές τις γειτονιές της Αθήνας.

Γιατί στολίζουμε για τα Χριστούγεννα όλο και πιο νωρίς; Βρήκαμε 10 εξηγήσεις για τη μόδα των τελευταίων ετών

Φωτογραφίες που μας ταξιδεύουν στη Χριστουγεννιάτικη παλιά Ελλάδα 

χριστούγεννα στην Ελλάδα
Κάλαντα στον Ηλεκτρικό, παραμονή πρωτοχρονιάς 1953. Φωτο: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Αφοί Λαμπρόπουλοι, Αθήνα 1950-1960. Φωτό: Κώστας Μπαλάφας/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Υποδοχή του Άη Βασίλη δεκαετία του ’60. Φωτό: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Αθήνα. Δεκέμβριος 1960. Φωτο: Κώστας Μπαλάφας/ Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα.
Τη δεκαετία του ’50. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης / Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
Αθήνα το 1934: Παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα.
Αιόλου την Πρωτοχρονιά του 1939.
Παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα.
Οι κουραμπιέδες στην τιμή των 80 δραχμών η οκά (1 οκά = 1280 γρ. ) Φωτό: Βούλα Παπαϊωάννου/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Από τη συλλογή Νίκου Πολίτη, Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.
Στη Βαρβάκειο Αγορά Αθήνα, δεκαετία ’50. Φωτογραφία Δημήτρης Χαρισιάδης.
Δεκαετία 1950. Φωτό: Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Σε ποια χώρα έχουν ως έθιμο να χαρίζουν βιβλία τα Χριστούγεννα; Οι μεγαλύτεροι βιβλιολάτρες!

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr