Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
κασέτες

Οι κασέτες επιστρέφουν, με την «Gen Z» να ηγείται αυτής της μουσικής τάσης

Όταν η Breakaway Records άνοιξε πριν από σχεδόν 16 χρόνια στο Όστιν, η αναβίωση του βινυλίου μόλις είχε αρχίσει. Λίγο αργότερα, οι λάτρεις των αναλογικών μέσων έστρεψαν την προσοχή τους σε μια άλλη νοσταλγική μορφή: τις κασέτες.

Για όσους μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80, οι κασέτες ήταν σημαντικό κομμάτι της ζωής. Αυτές οι κασέτες, συχνά ξεχασμένες στα συρτάρια, βρίσκουν νέα ζωή. Η επιστροφή των κασετών είναι εμφανής με την παρουσίαση πολλών νέων φορητών συσκευών αναπαραγωγής τον τελευταίο χρόνο.

The House of the rising sun: Η «απόκοσμη» ιστορία ενός τραγουδιού με άγνωστο δημιουργό 

Παραδόξως, δεν είναι μόνο οι παλαιότερες γενιές που τροφοδοτούν αυτή την τάση. Η γενιά Z βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, φέρνοντας μαζί της σύγχρονους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα πωλήσεών του, το “The Tortured Poets” της Taylor Swift πούλησε 1,64 εκατομμύρια μονάδες σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 21.500 κασετών. Ομοίως, ο Dave Rowntree των Blur σημείωσε ότι το άλμπουμ του “The Ballad of Darren” πούλησε 3.000 κασέτες την πρώτη εβδομάδα, επηρεάζοντας σημαντικά τη θέση του στο chart παρά τα εκατομμύρια streams του Spotify.

 

Καλλιτέχνες όπως η Billie Eilish και ο Kendrick Lamar συνεχίζουν να κυκλοφορούν μουσική σε κασέτα για να ικανοποιήσουν τους πιο αφοσιωμένους θαυμαστές τους. Η παιχνιδιάρικη προώθηση του άλμπουμ της Dua Lipa “Radical Optimism” σε κασέτα υπογραμμίζει την ελκυστικότητα των φυσικών μορφών για τους superfans.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην αγορά, με εταιρείες όπως η FiiO και η We Are Rewind να κυκλοφορούν σύγχρονες εκδόσεις κλασικών φορητών κασετοφώνων, μερικές από τις οποίες διαθέτουν ακόμη και υποστήριξη Bluetooth. Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες παράγουν ξανά κασέτες, εκμεταλλευόμενοι το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις αναλογικές μορφές.

Ενώ το βινύλιο συχνά κλέβει τις εντυπώσεις, μήπως οι κασέτες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας παρόμοιας αναγέννησης;

Οι κασέτες, που παρουσιάστηκαν ως Compact Cassette της Philips το 1963, ήταν κυρίαρχη μορφή κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Με δισεκατομμύρια κασέτες να υπάρχουν ακόμα, προσφέρουν έναν θησαυρό μουσικής που περιμένει να ανακαλυφθεί ξανά.

Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κασέτες σήμερα, το Amazon, το Bandcamp και τα δισκοπωλεία είναι τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούν. Τα κασετόφωνα, καινούργια και μεταχειρισμένα, είναι επίσης διαθέσιμα και συχνά βρίσκονται σε ιστότοπους δημοπρασιών όπως το eBay.

κασέτες

Ένας βασικός παράγοντας για την αναβίωση της κασέτας είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους. Ενώ οι νέες κυκλοφορίες βινυλίου μπορεί να κοστίζουν έως και 35 δολάρια, μια κασέτα προσφέρει μια παρόμοια αναλογική εμπειρία με μόλις 10 δολάρια. Αυτή η προσιτή τιμή καθιστά τις κασέτες μια ελκυστική επιλογή για τους νεότερους οπαδούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες χωρίς την υψηλότερη τιμή του βινυλίου.

Η αναβίωση των κασετών έχει επηρεαστεί από σειρές και ταινίες όπως το “Stranger Things” και το “Guardians of the Galaxy”, που παρουσίαζαν εικονικά κασετόφωνα. Πέρυσι, η Luminate Data LLC κατέγραψε 436.400 πωλήσεις κασετών, μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα σύγχρονα κασετόφωνα έχουν εξελιχθεί, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως η τροφοδοσία μέσω USB και οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, συνδυάζοντας τη ρετρό γοητεία με τη σύγχρονη ευκολία.

Καθώς η δημοτικότητα των κασετών συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σαφές ότι η γοητεία του αναλογικού ήχου έχει βρει μια νέα γενιά οπαδών και είμαστε σίγουροι πως συγκαταλεγόμαστε σ ‘ αυτούς!

Ραδιοφωνική νοσταλγία: 10 τραγούδια που ακούγαμε στο Love Radio με τον Νίκο Γκαραβέλα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr