Search
Close this search box.
Μίκυ Μάους

Ο «μοχθηρός Μίκυ Μάους»: Μια προπαγανδιστική ιαπωνική ταινία 

Ο «μοχθηρός Μίκυ Μάους» διεισδύει στην Ιαπωνία σε μια προπαγανδιστική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1934.

Εν μέσω του εκκολαπτόμενου θαυμασμού της Ιαπωνίας για όλα τα πράγματα της Disney, ο Μίκυ Μάους συμβόλιζε κάποτε την καθαρή αμερικανική ιμπεριαλιστική απειλή, όπως απεικονίζεται σε μια προπαγανδιστική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1934 από τη σειρά Omochabako με τίτλο «Toybox Series 3: Picture Book 1936», που δημιούργησε ο Komatsuzawa Hajime.

Σε αυτή τη δαιδαλώδη και συνάμα απλή πλοκή, ένα νησί που κατοικείται από αξιολάτρευτα πλάσματα αντιμετωπίζει μια αεροπορική επίθεση από έναν στρατό από Μίκυ Μάους που είναι τοποθετημένοι πάνω σε νυχτερίδες, με τη βοήθεια κροκοδείλων και φιδιών που προσωποποιούν πολυβόλα.

10 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

Οι φοβισμένοι κάτοικοι στρέφονται σε σεβαστές μορφές της ιαπωνικής λαογραφίας -όπως ο Momotaro («Peach Boy»), ο Kintaro («Golden Boy»), ο Issun-boshi («One Inch Boy») και ο Benkei, ένας μοναχός πολεμιστής- για να απωθήσουν τον απειλητικό Mickey και τα τσιράκια του. Το μήνυμα είναι σαφές: ενώ ο Μίκυ Μάους μπορεί να είναι ένα αμερικανικό είδωλο, η πολιτιστική κληρονομιά και οι χαρακτήρες της Ιαπωνίας είναι πιο βαθιά ριζωμένοι και αγαπητοί.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ταινία υιοθετεί το στυλ κινουμένων σχεδίων αμερικανών πρωτοπόρων όπως ο Walt Disney, ο Ub Iwerks και ο Max Fleischer, που χαρακτηρίζεται από ζωηρές κινήσεις των χαρακτήρων και ελαστικές μεταμορφώσεις. Παρά την παραγωγή της το 1934, η ταινία διαδραματίζεται το 1936, συνδέοντας ενδεχομένως τη λήξη της ναυτικής συνθήκης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας εκείνη την ημερομηνία. Αν και η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ απείχε χρόνια, υπήρχε μια υποχθόνια ένταση, καθώς και οι δύο πλευρές επεδίωκαν την κυριαρχία στην Ασία και τον Νότιο Ειρηνικό.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το μοτίβο των χαρακτήρων που ζωντανεύουν από βιβλία παραμυθιών, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα κινούμενα σχέδια της Warner Bros. των επόμενων ετών. Επιπλέον, η μοίρα του Μίκυ στην ταινία -αντιμέτωπος με μια ηλικιωμένη φιγούρα που θυμίζει τον Ριπ Βαν Γουίνκλ- δεν επιλύεται με βία, αλλά με μαγική παρέμβαση και περιφρονητικό γέλιο, που ακολουθείται από ένα ιδιόρρυθμο τραγούδι. Ωστόσο, ο πραγματικός κόσμος σπάνια προσφέρει τέτοιες «καθαρές» λύσεις.

«Toybox Series 3: Picture Book 1936»

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Disney vs Pixar: Μάχη μεταξύ Τιτάνων!

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr