Search
Close this search box.

Μια μεγάλη ανακάλυψη για τον Μέγα Αλέξανδρο ήρθε στο φως, μετά από 2.300 χρόνια 

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα λουτρό που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στο παλάτι της Αίγιδος, σηματοδοτώντας την ανακάλυψή του μετά από 2.300 χρόνια.

Το παλάτι αυτό, που αντιπροσωπεύει το ζενίθ της αρχαιότητας, ήταν ο τόπος της δολοφονίας του βασιλιά Φιλίππου Β’ και της επακόλουθης στέψης του 20χρονου γιου του, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέγας Αλέξανδρος: Το μυστήριο γύρω από έναν ιρακινό ναό 4.000 ετών, όπου λατρευόταν σαν θεός

Το ανάκτορο της Αίγιδος, που βρίσκεται στην καρδιά του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, εκτείνεται σε 15.000 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που το καθιστά τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα. Ο χώρος περιλαμβάνει τείχη της πόλης, μια αυλή, ναούς, ιερά, ένα θέατρο, ένα ανάκτορο (που αναφέρεται επίσης ως σχολή πυγμαχίας) και τάφους.

Η πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγις, που βρίσκεται στη σημερινή Βεργίνα στη βόρεια Ελλάδα, περιλαμβάνει το ανάκτορο και τα λουτρά, όπου ο νεαρός Αλέξανδρος έκανε μπάνιο με τον παιδικό του φίλο και μελλοντικό στρατιωτικό υπολοχαγό του, τον Ηφαιστίωνα. Η ανακάλυψη αυτή θα παρουσιαστεί σε επεισόδιο της σειράς του Channel 4 “Treasures of the World” του Bettany Hughes, που θα προβληθεί στις 11 Μαΐου.

Η παρουσιάστρια Bettany Hughes εξέφρασε δέος στη θέα της Αίγιδος που ανασκάπτεται και αποκαθίσταται, σημειώνοντας τον εκτεταμένο αγωγό που είναι λαξευμένος στο βράχο και το κοινόχρηστο λουτρό όπου ο Αλέξανδρος και οι σύντροφοί του, θα έκαναν μπάνιο. Αυτοί οι νεαροί άνδρες, οι οποίοι γυμνάζονταν έντονα στο γυμναστήριο και στο κυνήγι, συνόδευσαν αργότερα τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες του και συνέχισαν να πολεμούν για την αυτοκρατορία του μετά τον θάνατό του, δημιουργώντας τη Μεγάλη Ελλάδα.

Αν και η κρεβατοκάμαρα του Αλεξάνδρου παραμένει ανεξερεύνητη, τα διαμερίσματα του παλατιού είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα. Ο Αλέξανδρος, γιος του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και της βασίλισσας Ολυμπιάδας της Ηπείρου, ήταν ένας από τους πιο φιλόδοξους στρατιωτικούς διοικητές της ιστορίας, που ως γνωστόν φιλοδοξούσε να γίνει “βασιλιάς του κόσμου” και μα μυήσει την ανθρωπότητα με τα αρχαιοελληνικά ιδανικά.

Εκπαιδευμένος από τον διάσημο φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο Αλέξανδρος και οι σύντροφοί του ανέβηκαν στην εξουσία μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν σωματοφύλακα κατά τη διάρκεια του γάμου της αδελφής του Κλεοπάτρας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του από το 336 π.Χ. έως τον θάνατό του 13 χρόνια αργότερα, ο Αλέξανδρος δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας, που εκτεινόταν από την Ελλάδα έως την Αίγυπτο και βαθιά στην ινδική υποήπειρο.

Έπειτα από ένα έργο αποκατάστασης διάρκειας 16 ετών και ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, η αρχαιολογική ομάδα αναζωογόνησε 1.400 τετραγωνικά μέτρα του παλατιού, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιδωτών αιθουσών δεξιώσεων, των μαρμάρινων δαπέδων και των κιονοστοιχιών. Έχουν επίσης αποκαλύψει εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα.

Μέγας Αλέξανδρος: Τα στοιχεία που δείχνουν πως ο τάφος του βρίσκεται στην Ελλάδα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr