Search
Close this search box.
Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Να διαλέξετε μία σωστή μητέρα» διαφορετικά «μία σωστή γυναίκα ή έναν σωστό άντρα.»

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ εμβαθύνει στη βαθιά επίδραση της ψυχοθεραπείας, ρίχνοντας φως στις κρίσιμες επιλογές που κάνουμε στην προσπάθειά μας για θεραπεία.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται με μια δόση χιούμορ, προσκαλώντας τους αναγνώστες να προβληματιστούν για τον συχνά παραγνωρισμένο αλλά ύψιστης σημασίας ρόλο των πρώιμων σχέσεών μας, ιδιαίτερα με τις μητέρες μας. Η συγγραφέας προτείνει προκλητικά ότι, παρόμοια με την επιλογή θεραπευτή, η επιλογή συντρόφου αποτελεί προέκταση της αναζήτησης κατανόησης και σύνδεσης. Μέσα από αυτόν τον φακό, οι σχέσεις γίνονται ένας καμβάς πάνω στον οποίο προβάλλουμε και ξαναβιώνουμε θραύσματα του παρελθόντος μας, αναζητώντας ένα θεραπευτικό αλοιφή για τις πληγές που κουβαλάμε από την παιδική ηλικία.

Καθώς το κείμενο ξεδιπλώνεται, αναδύεται μια οδυνηρή αλήθεια – η πρόκληση της ωριμότητας. Ο συγγραφέας περιηγείται στις ιδιαιτερότητες της προσωπικής ανάπτυξης, τονίζοντας τη δυσκολία επιλογής συντρόφων και θεραπευτών που αντανακλούν το δικό μας επίπεδο ωριμότητας. Στο χορό των σχέσεων, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ικανότητά μας για βελτίωση εξαρτάται από την ικανότητά μας να υπερβούμε τις δικές μας νευρώσεις και να αγκαλιάσουμε τη σοφία της ωριμότητας.

20 αποφθέγματα για τη σεξουαλικότητα από τον Φρόυντ: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβόλων στα όνειρα είναι σεξουαλικά σύμβολα».

Ματθαίος Γιωσαφάτ (Απόσπασμα από συνέντευξή του στο THETOC)

Εάν κάνει κάποιος μία σωστή ψυχοθεραπεία,. Αλλά αν κάνει μία τέτοια ψυχοθεραπεία σαφώς καταλαβαίνει καλύτερα τα μέσα του και κάνει πολύ καλύτερες επιλογές. Πολλοί με ρωτάνε, τι πρέπει να κάνουμε . Τους λέω:

“Να διαλέξετε μία σωστή μητέρα. Γελάνε όλοι. Θα είσασταν τυχεροί. Εάν δεν διαλέξετε μία σωστή μητέρα, η επόμενη θεραπεύτρια των προβλημάτων σας είναι να διαλέξετε μία σωστή γυναίκα ή έναν σωστό άντρα. Αυτό μπορεί να γίνει θεραπευτικό σε πολλές σχέσεις, διότι ξαναζούμε πράγματα που δεν είχαμε με την μητέρα ή τον πατέρα μας και τα ζούμε σε μια καινούργια σχέση. Το ίδιο γίνεται και με την θεραπεία, όχι ότι υπάρχει ερωτική σχέση, αλλά που είναι πιο ουσιαστική, πιο στενή πιο κατανοήσιμη κλπ.

Το δύσκολο είναι ότι αν έχουμε προβλήματα και είμαστε ανώριμοι, που είναι οι περισσότεροι άνθρωποι, επιλέγουμε έναν σύντροφο εξίσου ανώριμο με εξίσου ίδια προβλήματα. Άρα αν εγώ που είμαι ,ας πούμε, λίγο νευρωτικός , λίγο ανώριμος μπορούσα να βρω μία ώριμη γυναίκα πραγματικά θα μπορούσε να με βοηθήσει να βελτιωθώ. Αλλά λόγω των προβλημάτων μου η επιλογή είναι και αυτή νευρωτική , διαλέγω δηλαδή στο ίδιο επίπεδο ωριμότητας ή ανωριμότητας. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει .

 

11 αποφθέγματα του Πέδρο Καλντερόν: «Όταν ο έρωτας δεν είναι τρέλα, δεν είναι έρωτας»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr