Search
Close this search box.
Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας: Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει το καλοκαίρι του 2023 στο κέντρο της Αθήνας

Η Μαρία Κάλλας η θεϊκή. Φέτος, το 2023, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Το σχολικό τετράδιο της Μαρίας Κάλλας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του μουσείου. Το τετράδιο, με το οποίο η Μαρία έγραφε τις συνθέσεις και τις παραστάσεις της, θα εκτεθεί το επόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα.

Το Μουσείο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως φορέματα και αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή, βιβλία και παρτιτούρες με τις σημειώσεις της, φωτογραφίες και πορτρέτα της, και πολλά άλλα σπάνια ιστορικά αντικείμενα. Όποιος επισκεφτεί το Μουσείο θα μπορεί να θαυμάσει αυτά τα αντικείμενα, τα οποία στεγάζονται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μητροπόλεως.

Αυτή η συλλογή αντικειμένων είναι μια ξεχωριστή δωρεά από το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτώριας Πυλαρινού, που είναι αφιερωμένα στον Δήμο Αθηναίων και στους πολλούς θαυμαστές της θρυλικής τραγουδίστριας της όπερας και των θρυλικών παραστάσεων της.

 

«Η Αθήνα είχε ένα μεγάλο χρέος προς τη θρυλική Μαρία Κάλλας. Και αυτό, το εκπληρώνουμε το 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, ανοίγοντας τις πόρτες σε ένα Μουσείο, στην καρδιά της Αθήνας, αφιερωμένο στον μύθο, το ταλέντο και την προσωπικότητά της», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για να συμπληρώσει: «Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια, στην οδό Μητροπόλεως 44, θα φιλοξενήσει ένα κομμάτι ιστορίας: Προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο στη σκηνή και στη ζωή, φωτογραφίες της, παρτιτούρες και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα θα μάς εισάγουν στον μαγικό κόσμο της ντίβας.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896»

Είμαι ευγνώμων στους δεκάδες δωρητές που εμπλούτισαν τη συλλογή μας, ιδιώτες, καλλιτέχνες και φορείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Κώστα Πυλαρινό που δώρισε στο Μουσείο μια σπουδαία συλλογή πενήντα ξεχωριστών αντικειμένων της Κάλλας. Με αυτές τις πολύτιμες δωρεές, η εμπειρία όλων μας -Ελλήνων και ξένων επισκεπτών- στο Μουσείο, θα είναι αξέχαστη».

Ο Κώστας Πυλαρινός υπογράμμισε, ότι «η Συλλογή αυτή προστατεύτηκε για 45 χρόνια, με πολύ κόπο, σεβασμό και αγάπη, και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο Αθηναίων για να προστεθεί στα εκθέματα του Μουσείου και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πεισματική προσπάθεια του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τη δημιουργία του Μουσείου ήταν το αξιόπιστο κάλεσμα για τη χειρονομία μας αυτή. Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαχείριση της συλλογής από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν ένα πρόσθετο και ουσιαστικό κίνητρο για τη δωρεά μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κωστής Μπιτζάνης, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σπουδαία αυτή προσπάθεια, επισημαίνει ότι: «Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έχει εδώ και πολλά χρόνια στην κατοχή της αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας που αποτελούν τον κορμό των εκθεμάτων και πλαισιώνονται από αντικείμενα δωρητών. Έχει ήδη διαμορφώσει έναν μικρό εκθεσιακό χώρο στο φουαγιέ του Θεάτρου “ΟΛΥΜΠΙΑ”, αφιερωμένο σε αυτήν και έχει συγκροτήσει μία ομάδα που ασχολείται επί χρόνια με την προοπτική της δημιουργίας ενός Μουσείου. Η σημερινή δημοτική αρχή έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της την δημιουργία του Μουσείου και η δωρεά 50 αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας από την οικογένεια Πυλαρινού προς τον δήμο εμπλουτίζει σημαντικά τη συλλογή που θα εκτεθεί. Εργαζόμαστε όλοι πυρετωδώς για να είναι έτοιμο το Μουσείο το καλοκαίρι του 2023 όπως εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα εγκαινιαστεί στη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της».

Διαβάστε περισσότερα:

Ουκρανοί καλλιτέχνες δημοπρατούν πίνακες για να συγκεντρώσουν χρήματα για όσους επλήγησαν από τον πόλεμο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr