Search
Close this search box.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896»

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896» της Μαρίας Ηλιού.

Αυτή η ταινία αποτυπώνει τη μεταμόρφωση της πόλης από την ανατολή στη δύση κατά τη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα. Μετά την επιτυχημένη προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922» στο Μέγαρο τον περασμένο Μάρτιο, η Μαρία Ηλιού επιστρέφει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896 “στα ελληνικά και αγγλικά.  Θα είναι διαθέσιμο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 -5 Νοεμβρίου.

Η προβολή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της γραμματέως Διοικητικής Μεταρρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Αθήνα ήταν μια μικρή οθωμανική πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίστηκε από τους πολυσύχναστους δρόμους, τα ερειπωμένα κτίρια και την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Τι προκάλεσε τη δημιουργία της νέας Αθήνας στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα; Πώς μια μικρή, αγροτική πόλη στην Αγγλία μετατράπηκε σε νεοκλασική πόλη μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Α’;

Αυτή η μεταμόρφωση κατέστη δυνατή χάρη στην επιτυχή διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής από την πόλη το 1896. Μέσα από οπτικό υλικό από αρχεία σε όλο τον κόσμο, σχέδια, χαρακτικά και φωτογραφίες, ο Αλέξανδρος Κιτρόεφ και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να αφηγηθούν ξανά μια συναρπαστική ιστορία.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Μουσείο Μπενάκη το 2020, λίγο πριν το χτύπημα της πανδημίας, και εκεί προβλήθηκε για λίγες μέρες.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι  Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haveford College), Νίκος Βατόπουλος («Η Καθημερινή») και η Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico). Jim Wright (American School of Classical Studies), Λεωνίδας Εμπειρίκος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Sir Michael Llewellyn Smith, (King’s College London).

Λίγα λόγια για το ιστορικό ντοκιμαντέρ.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους Έλληνες θεατές όσο και για τους ιστορικούς. Παρέχει νέο και αθέατο οπτικό υλικό της Αθήνας του 19ου αιώνα, ενώ φωτίζει επίσης πώς η μικρή οθωμανική Αθήνα του 1800 μετατράπηκε στη νεοκλασική πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ιστορικοί από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν διαφορετικές απόψεις για τις μεταμορφώσεις της πόλης. Ο θεατής μπορεί να εξερευνήσει ένα άγνωστο σύνολο χαρακτικών και φωτογραφιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Packard Humanities Institute, από τα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, τα Εθνικά Αρχεία, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Γκέτι, από αρχεία στον Καναδά, την Αυστραλία, και Ευρώπη, καθώς και από ελληνικά αρχεία και ιδιωτικές συλλογές.

Για το soundtrack της ταινίας, η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής για να ζωντανέψει την ιστορία της πόλης, ενώ ο Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε μελωδίες και τραγούδια από την Αθήνα, επιτυχίες του 19ου αιώνα και δικές του δημιουργίες για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του η ταινία.

Πληροφορίες για την ταινία «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896».

Σενάριο- Σκηνοθεσία Μαρία Ηλιού
Ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μιξάζ Θύμιος Κολιοκούσης
Παραγωγή ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC

Μουσική Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση φωτογραφίας Buddy Squires
Ήχος John Zecca, Marc Mandler

Διάρκεια προβολής: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χορηγοί του ντοκιμαντέρ
Jaharis Family Foundation, Pindaros Foundation, Daphne & George Hatsopoulos, Coumantaros Foundation, Moscahlaidis Foundation, Ανώνυμος δωρητής

Συνεργαζόμενοι φορείς
Πρωτέας & Proteus NY INC, Μουσείο Μπενάκη

Photo Credit: William Woodhouse,Κούλουμα στον λόφο του Φιλοπάππου, ευγενική παραχώρηση Nicholson Museum, Chan Chak Wing Museum, The University of Sydney

Διαβάστε περισσότερα:

Ουκρανοί καλλιτέχνες δημοπρατούν πίνακες για να συγκεντρώσουν χρήματα για όσους επλήγησαν από τον πόλεμο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr