Search
Close this search box.
λογοκρισία βιβλία

10 απαγορευμένα κλασικά λογοτεχνικά έργα που ίσως δε γνωρίζετε

Ενώ πολλοί γνωρίζουν τα απαγορευμένα κλασικά βιβλία, όπως ο «Οδυσσέας» του James Joyce ή ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» του F. Scott Fitzgerald, εδώ συλλέξαμε 10 λιγότερο γνωστά κλασικά λογοτεχνικά βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας που αντιμετώπισαν ζητήματα λογοκρισίας.

Sons and Lovers by D.H. Lawrence

Πηγή: Telegraph

Το βιβλίο του D.H. Lawrence Sons and Lovers που γράφτηκε το 1913, αντιμετώπισε επικρίσεις για το ρητό περιεχόμενό του κατά τη διάρκεια της εποχής πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και το έργο του «Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» δικάστηκε ως γνωστόν για προσβολή της δημοσίας αιδούς το 1960, το »Sons and Lovers«» είχε απαγορευτεί νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως άσεμνο βάσει του νόμου Comstock Act του 1873, ο οποίος απαγόρευε την ταχυδρομική αποστολή ανήθικου υλικού. Τα έργα του Lawrence, συμπεριλαμβανομένου του «Women in Love», απαγορεύτηκαν επίσης για τη σεξουαλική τους σαφήνεια, η οποία ήταν ριζοσπαστική για την απεικόνιση της ζωής και των σχέσεων της εργατικής τάξης.

8 κλασικά βιβλία για να γνωρίστε τη φινλανδική λογοτεχνία

Cat’s Cradle by Kurt Vonnegut

Πηγή: Penguin Random House

Το «Cat’s Cradle» του Kurt Vonnegut, μια σατιρική σκοτεινή κωμωδία του 1963, αντιμετώπισε λογοκρισία για τις επικριτικές απόψεις του σχετικά με την πολιτική, τη θρησκεία και το σεξουαλικού περιεχόμενού του. Χρησιμοποιεί μια αντισυμβατική αφηγηματική δομή για να εξερευνήσει υπαρξιακά θέματα και τον φόβο της τεχνολογίας.

Το Cat’s Cradle δεν έχει απαγορευτεί ή διαβαστεί τόσο ευρέως όσο το πιο δημοφιλές έργο του Vonnegut, το Slaughterhouse-Five, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποικίλα ζητήματα λογοκρισίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί κριτικοί και μελετητές έχουν επαινέσει το Cat’s Cradle για τα ίδια πράγματα που το έκαναν να απαγορευτεί εξαρχής. Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν σατιρικό περιεχόμενο, δυσμενή σχόλια τόσο για την πολιτική όσο και για τη θρησκεία, καθώς και τη χρήση ώριμου σεξουαλικού περιεχομένο.

Η αρχική ιδέα για το μυθιστόρημα Cat’s Cradle γράφτηκε ως μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής του συγγραφέα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά απορρίφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Μετά από αυτό, ο συγγραφέας πήρε δουλειά στην General Electric. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ο Vonnegut γνώρισε τον H.G. Wells, ο οποίος βοήθησε να εμπνευστεί το μοτίβο του ice-nine που χρησιμοποίησε ο Vonnegut στο Cat’s Cradle.

Ο Kurt Vonnegut είναι επίσης νικητής του Εθνικού Βραβείου Βιβλίου και τα έργα του συνεχίζουν να μελετώνται και να διδάσκονται στα σχολεία καθώς και σε ανώτερα ακαδημαϊκά επίπεδα.

Mrs. Dalloway by Virginia Woolf

Πηγή: Penguin Random House

Η « Mrs. Dalloway » της Virginia Woolf, που εκδόθηκε το 1925, είναι ένα βασικό έργο του μοντερνισμού που συχνά λογοκρίθηκε για την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας του. Το μυθιστορήμα εξερευνά το τραύμα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα ρομαντικά συναισθήματα της πρωταγωνίστριας για μια άλλη γυναίκα. Η κοινωνική θέση της Γουλφ ως γυναίκας συγγραφέα τη δεκαετία του 1920 συνέβαλε στη διαμάχη του, αλλά σήμερα, χαιρετίζεται ως ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Naked Lunch by William S. Burroughs

Πηγή: Grove Press

Το « Naked Lunch» του William S. Burroughs, ένα πρωτοποριακό έργο της Beat Generation που δημοσιεύτηκε το 1959, απαγορεύτηκε βάσει του νόμου Comstock για το άσεμνο περιεχόμενό του. Το μυθιστόρημα, επηρεασμένο από τον Φραντς Κάφκα και αντανακλώντας τον εθισμό του Μπάροουζ στην ηρωίνη, λογοκρίθηκε τόσο στη Βοστώνη όσο και στο Λος Άντζελες. Οι ζωντανές, γκροτέσκες παραισθήσεις του προκάλεσαν τα κοινωνικά πρότυπα, οδηγώντας στην ευρεία απαγόρευσή του και στην τελική αναγνώρισή του ως λογοτεχνικό ορόσημο.

Διαβάστε περισσότερα για την Beat γενιά εδώ:

 

One Flew Over The Cuckoo’s Nest by Ken Kesey

Πηγή: Penguin Random House

Το ντεμπούτο μυθιστόρημα του Ken Kesey, « One Flew Over the Cuckoo’s Nest», που εκδόθηκε το 1962, απαγορεύτηκε στα σχολεία λόγω της απεικόνισης της παραφροσύνης και της βίας.

Το One Flew Over the Cuckoo’s Nest ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Ken Kesey και σημείωσε τόσο κριτική όσο και οικονομική επιτυχία. Το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία του Randle McMurphy, ενός εγκληματία που έχει λάβει κρατική υποχρεωτική θεραπεία σε ψυχιατρική πτέρυγα για εγκληματική δραστηριότητα, καθώς προκαλεί χάος στο ίδρυμα και προσπαθεί να βοηθήσει άλλους ασθενείς να το σκάσουν.

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται θέματα παραφροσύνης και βίας. Από το 1974 έως το 2000, το One Flew Over The Cuckoo’s Nest απαγορεύτηκε στα σχολεία και αποκλείστηκε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένας καθηγητής σε λύκειο του Αϊντάχο απολύθηκε μάλιστα ως γνωστόν επειδή το ανέθεσε. Το 1975, το One Flew Over The Cuckoo’s Nest μεταφέρθηκε στη βραβευμένη ταινία από τον Μίλος Φόρμαν « Στη Φωλιά του Κούκου» με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το βιβλίο στον κατάλογό του με τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα.

The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov

Πηγή: Penguin Random House

Το βιβλίο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ The Master and Margarita, γραμμένο μεταξύ 1928 και 1940, λογοκρίθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής καταπίεσης και δημοσιεύτηκε μετά θάνατον το 1967. Ο Μπουλγκάκοφ, επηρεασμένος από τον Ντοστογιέφσκι και τον Ντίκενς, αντιμετώπισε προσωπικές απαγορεύσεις από τον Στάλιν παρά τη λογοτεχνική του καταξίωση. Η πλήρης έκδοση του μυθιστορήματος έγινε διαθέσιμη τη δεκαετία του 1970, αποκαλύπτοντας τη σατιρική κριτική του στη σοβιετική κοινωνία και κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στην κλασική ρωσική λογοτεχνία.

The Bluest Eye by Toni Morrison

Πηγή: Penguin Random House

Το «The Bluest Eye» της Toni Morrison, το ντεμπούτο μυθιστόρημά της που εκδόθηκε το 1970, εξακολουθεί να απαγορεύεται για τη γραφική απεικόνιση αιμομικτικού βιασμού. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη γενέτειρα της συγγραφέως κατά τη διάρκεια της εποχής μετά τη Μεγάλη Ύφεση και διερευνά θέματα ρατσισμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Παρά τις προκλήσεις, το έργο της Μόρισον, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Πούλιτζερ «Beloved», αναγνωρίζεται για τον βαθύ αντίκτυπό του στην αμερικανική λογοτεχνία.

Βlood and Guts in High School της Kathy Acker

Πηγή: Penguin Random House

Το βιβλίο της Kathy Acker «Blood and Guts in High School», που εκδόθηκε το 1984, αντιμετώπισε απαγορεύσεις για το σαφές σεξουαλικό του περιεχόμενο. Το μεταμοντέρνο, ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα λογοκρίθηκε στη Δυτική Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Η Acker, προσωπικότητα του φεμινιστικού και του πανκ κινήματος, χρησιμοποίησε το πρωτοποριακό, μεταμυθοπλαστικό της στυλ για να αμφισβητήσει τα κοινωνικά πρότυπα, καθιστώντας το έργο της τόσο αμφιλεγόμενο όσο και επιδραστικό.

Querelle de Brest του Jean Genet

Πηγή: Open Library

Το «Querelle de Brest» του Jean Genet, που γράφτηκε μαζί με τον Jean Cocteau και δημοσιεύτηκε ανώνυμα το 1947, απαγορεύτηκε στη Γαλλία για δημόσια αιδώ. Το ρητό περιεχόμενο του μυθιστορήματος και οι εικονογραφήσεις του Cocteau οδήγησαν στη λογοκρισία του. Ο Ζενέ, που συνδέθηκε με τη γενιά των Beat, είδε ανανεωμένο ενδιαφέρον για το έργο του μετά την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ το 1982, εδραιώνοντας τη θέση του στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Tropic of Cancer by Henry Miller

Πηγή: Penguin Random House

Ο « Tropic of Cancer » του Henry Miller, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1934, αντιμετώπισε δίκες περί προσβολής της δημόσιας αιδούς τη δεκαετία του 1960 για το σαφές σεξουαλικό του περιεχόμενο. Το μυθιστόρημα, μια ημι-αυτοβιογραφική περιγραφή της ζωής του Μίλερ στο Παρίσι, απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, αλλά τελικά κρίθηκε μη αισχρό από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1964. Η επιρροή του επεκτείνεται σε συγγραφείς όπως ο Τζακ Κέρουακ και ο Τζορτζ Όργουελ, εξασφαλίζοντας τη θέση του ως κλασικού λογοτεχνικού βιβλίου του 20ού αιώνα.

7 βιβλία που μας προκάλεσαν να ταξιδέψουμε στα τοπία που δημιούργησαν

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr