Search
Close this search box.
Ποιος ήταν ο Στάινμπεκ;

Ποιο ήταν το συγγραφικό ύφος του Στάινμπεκ; 10 αποφθέγματα ενός συγγραφέα που κοίταξε στο περιθώριο

Ο Τζον Στάινμπεκ αποκαλύπτεται, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για τις γλαφυρές απεικονίσεις των αγώνων των απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Ώρα να μάθουμε με απλό και εύκολο τρόπο βασικά στοιχεία για τον Στάινμπεκ.

1)Η φιλοσοφία του, βαθιά ριζωμένη στην ενσυναίσθηση και την κοινωνική συνείδηση, τόνιζε την αξιοπρέπεια του ατόμου και τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

2) Η συμβολή του Στάινμπεκ στη λογοτεχνία έγκειται στην ικανότητά του να αποτυπώνει την ανθρώπινη κατάσταση με αμείλικτη ειλικρίνεια, συχνά μέσα από τον φακό των χαρακτήρων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αδικίες και προκαταλήψεις. Τα έργα του, όπως “Τα σταφύλια της οργής”, “Από ποντίκια και ανθρώπους” και “Ανατολικά της Εδέμ”, θεωρούνται κλασικά, καθώς διερευνούν θέματα ανθεκτικότητας, κοινότητας και αναζήτησης νοήματος σε έναν σκληρό κόσμο.

3)Επηρεασμένος από το νατουραλιστικό ύφος συγγραφέων όπως ο Εμίλ Ζολά και ο Θίοντορ Ντράιζερ, ο Στάινμπεκ άντλησε επίσης έμπνευση από τις δικές του εμπειρίες που μεγάλωσε στην αγροτική Καλιφόρνια και έγινε μάρτυρας των αγώνων των εσωτερικών μεταναστών εργατών. Ήταν βαθιά επηρεασμένος από τα έργα Αμερικανών ρεαλιστών και κοινωνικών κριτικών, όπως ο Upton Sinclair και η Edith Wharton.

4)Μεταξύ των συγχρόνων του, ο Στάινμπεκ θαυμάστηκε ευρέως και υιοθετήθηκε από συναδέλφους του συγγραφείς που μοιράζονταν τη δέσμευσή του για κοινωνική δικαιοσύνη και τη διερεύνηση του ανθρώπινου πόνου. Συγγραφείς όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Ουίλιαμ Φόκνερ αναγνώρισαν το ταλέντο του Στάινμπεκ και τη σημασία της συμβολής του στην αμερικανική λογοτεχνία.

Ας διαβάσουμε και μερικά αποφθέγματα του συγγραφέα που έδωσε φωνή στους περιθωριοποιημένους.

10 αποφθέγματα του Τζον Στάινμπεκ 

  1. Ο σοσιαλισμός δεν ρίζωσε στην Αμερική, επειδή οι φτωχοί βλέπουν τους εαυτούς τους όχι σαν καταπιεσμένους προλετάριους, αλλά σαν προσωρινά ατυχήσαντες εκατομμυριούχους.
  2. Όταν κάποιος λέει ότι δεν θέλει να μιλήσει για κάτι, συνήθως εννοεί ότι μόνο αυτό έχει στο μυαλό του.
  3. Κανένας δε θέλει συμβουλές, μόνο επιβεβαίωση.
  4. Ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα θα ήταν ύπνος δίχως όνειρα.
  5. Το γεγονός της ιδιοκτησίας σε παγώνει για πάντα στο «Εγώ» και σε διώχνει για πάντα από το «Εμείς».
  6. Ένας άνθρωπος χωρίς λόγια είναι ένας άνθρωπος χωρίς σκέψη.
  7. Πάντα στα χρόνια της ξηρασίας οι άνθρωποι ξεχνούσαν τα πλούσια χρόνια, και στα χρόνια της βροχής ξεχνούσαν τα χρόνια της ξηρασίας. Πάντα έτσι γινόταν.
  8. Να θυμάσαι πως τα πιο ωραία πράγματα στον κόσμο είναι τα πιο άχρηστα: τα παγώνια και τα κρίνα, παραδείγματος χάριν.
  9. Πέρα, μπροστά μας υπάρχουν χιλιάδες ζωές που μπορούμε να ζήσουμε, αλλά όταν έρθει η ώρα, θα είναι μόνο μία.
  10. Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος αρπακτικού που στήνει μόνος του την παγίδα του, τη δολώνει, και μετά πέφτει μέσα σ’ αυτήν.

20 αποφθέγματα του Στάινμπεκ: «Κανένας δε θέλει συμβουλές, μόνο επιβεβαίωση»

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr