Search
Close this search box.
Ιράν

Ιράν: Η αστυνομία ηθών καταργήθηκε

Το Ιράν από ότι φαίνεται δεν άντεξε το πολιτικό κόστος, που επιφέρουν οι παρατεταμένες διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί.

Το Ιράν υπό τη σκιά των διαδηλώσεων, για τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, προχώρησε σε κατάργηση της αστυνομίας ηθών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο (3/12) το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ.

Το Ιράν απαγορεύει στον σκηνοθέτη Mani Haghighi να συμμετάσχει στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου

Οι αρχές του Ιράν ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο, να αναθεωρηθεί νόμος του 1983, όπου όριζε την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, έπειτα από προσπάθεια να κάμψουν το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και πάνω από δύο μήνες στη χώρα, όπου Ιρανές γυναίκες διαμαρτύρονται και μερικές αποφάσισαν να αφαιρέσουν ή να κάψουν τις μαντίλες τους δημόσια.

Το περασμένο Σάββατο, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν δήλωσε ότι:

Το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται, για την υποχρεωτικότητα της μαντίλας. Βέβαια, δεν είπε αν μπορεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για το αν οι γυναίκες πρέπει να φορούν τη μαντίλα. Μερικοί πιστεύουν ότι ο νόμος του 1983 πρέπει να τηρηθεί, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να επιλέξουν αν θα φορέσουν ή όχι τη μαντίλα.

Το Ιράν μετά την επανάσταση:

Το 1979, η Ισλαμική επανάσταση συνέβη στο Ιράν και αμέσως μετά, όλες οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μαντίλα. Η αστυνομία ηθικής δημιουργήθηκε για να «βοηθήσει» τους ανθρώπους να κρατούν σεμνούς και οι γυανίκες να φορούν μαντίλες. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκαιο, οι γυναίκες όλων των θρησκειών υποχρεούνται να καλύπτουν το κεφάλι τους και να φορούν φαρδιά ρούχα δημόσια.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raishi στις 5 Ιουλίου απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά, το λαιμό και τους ώμους τους με μαντίλα. Αυτός ο νέος κανόνας δικαιολογήθηκε πως είναι ένας τρόπος για να προστατευθεί η σεμνότητα των γυναικών.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη όπου ο κ. Ο Ραΐσι είπε ότι είναι ανοιχτός σε πιθανές αλλαγές στο ιρανικό Σύνταγμα. Είπε ότι το Σύνταγμα έχει αξίες και αρχές που είναι σταθερές και αμετάβλητες, αλλά ότι υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να αναθεωρηθούν.

Διαβάστε περισσότερα:

Bill Gates: Αγόρασε ένα βιβλίο για 30,8 εκατ. δολάρια (Βίντεο)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr