Search
Close this search box.
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

30 εκπληκτικά γεγονότα για την Αμερική που όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε μερικά από τα πιο εκπληκτικά γεγονότα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Από ιστορικές ιδιορρυθμίες μέχρι σύγχρονες παραδοξότητες, η Αμερική είναι γεμάτη απροσδόκητες εκπλήξεις. Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε λάτρης των trivia, είτε απλώς κάποιος που έχει περιέργεια για τον κόσμο, αυτά τα 30 σοκαριστικά γεγονότα για την Αμερική είναι βέβαιο ότι θα σας καταπλήξουν!

1. Η μυστηριώδης ρωγμή της καμπάνας της Ελευθερίας
Γνωρίζατε ότι η εμβληματική Καμπάνα της Ελευθερίας στη Φιλαδέλφεια έχει μια ρωγμή τόσο διάσημη που έχει γίνει σύμβολο της αμερικανικής ανεξαρτησίας; Ωστόσο, η αιτία της ρωγμής παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα.

2. Πρωτοπόροι στην εξερεύνηση του διαστήματος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που προσγείωσε άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969, ένα μνημειώδες επίτευγμα στην ανθρώπινη ιστορία.

3. Η πρώτη φεγγαρότσαρκα
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αμερικανική σημαία που τοποθετήθηκε εκεί έπρεπε να σχεδιαστεί ειδικά για να στέκεται όρθια στη χαμηλή βαρύτητα του φεγγαριού. Η λύση; Εισήγαγαν μια οριζόντια εγκάρσια ράβδο για να κρατήσουν τη σημαία τεντωμένη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κυμάτιζε περήφανα.

4. Το μέγεθος της Αλάσκας
Η Αλάσκα είναι τόσο μεγάλη που αν χωριζόταν σε δύο πολιτείες, το Τέξας θα εξακολουθούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ!

5. Πρόεδροι χωρίς πτυχίο κολλεγίου
Παραδόξως, εννέα πρόεδροι των ΗΠΑ δεν φοίτησαν ποτέ σε κολέγιο, συμπεριλαμβανομένου του Αβραάμ Λίνκολν, ενός από τους πιο σεβαστούς ηγέτες στην αμερικανική ιστορία.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

6. Η αλλαγή χρώματος του αγάλματος της Ελευθερίας
Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν ήταν πάντα πράσινο. Έγινε πράσινο με την πάροδο του χρόνου λόγω της οξείδωσης του χάλκινου δέρματός του.

7. Ο μεγαλύτερος στρατιωτικός προϋπολογισμός
Οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για τον στρατό τους από ό,τι οι επόμενες 10 χώρες μαζί, αναδεικνύοντας τη σημαντική επένδυση στην άμυνα αλλά και στον επεκτατισμό.

8. Μόνο μία σημαία κράτους
Η σημαία της Χαβάης είναι η μόνη σημαία της πολιτείας των ΗΠΑ που διαθέτει το Union Jack, ένα νεύμα στους ιστορικούς δεσμούς της με τους Βρετανούς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ο βασιλιάς Καμεχαμέχα Α΄, ο οποίος ενοποίησε τα νησιά της Χαβάης, επιδίωξε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις για να προστατεύσει την κυριαρχία του βασιλείου του. Είχε διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη Βρετανία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Το Union Jack στη σημαία χρησιμεύει ως υπενθύμιση της περιόδου κατά την οποία η βρετανική ναυτική ισχύς διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της Χαβάης.

9. Η εφεύρεση του Διαδικτύου
Το Διαδίκτυο, το οποίο έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο, εφευρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας με το πρόγραμμα ARPANET που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

10. Καμία επίσημη γλώσσα
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημη εθνική γλώσσα, αν και τα αγγλικά είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα και στο μέλλον φαίνεται πως θα είναι η ισπανική.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

11. Ο συντομότερος ποταμός
Ο ποταμός Roe στη Μοντάνα είναι ο συντομότερος ποταμός στον κόσμο, με μήκος μόλις 201 πόδια από την πηγή έως τις εκβολές.

12. Οι ολλανδικές ρίζες της Νέας Υόρκης
Η πόλη της Νέας Υόρκης ονομαζόταν αρχικά Νέο Άμστερνταμ, όταν ήταν ολλανδική αποικία πριν καταληφθεί από τους Βρετανούς.

13. Υψηλά ποσοστά διαζυγίων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων στον κόσμο, με σχεδόν τους μισούς γάμους να καταλήγουν σε διαζύγιο.

14. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Η Αμερική κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με ένα ΑΕΠ άνω των 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

15. Ο μεγαλύτερος αριθμός φυλακισμένων ατόμων
Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό φυλακισμένων στον κόσμο, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα σε φυλακές και φυλακές.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

16. Κρίση του χρέους των κολεγίων
Το χρέος των αμερικανικών φοιτητικών δανείων έχει ξεπεράσει τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας εκατομμύρια αποφοίτους.

17. Η βαθύτερη λίμνη
Η λίμνη Crater Lake στο Όρεγκον είναι η βαθύτερη λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, βυθίζεται σε βάθος 1.943 ποδιών.

18. Η επιτυχία της Disneyland
Η Disneyland, που άνοιξε το 1955 στην Καλιφόρνια, ήταν το πρώτο θεματικό πάρκο του είδους του και παραμένει ένα από τα πιο επισκέψιμα στον κόσμο.

19. Μυστικότητα της περιοχής 51
Η Περιοχή 51 στη Νεβάδα καλύπτεται από μυστήριο και θεωρίες συνωμοσίας, με τον πραγματικό σκοπό της να μην έχει ακόμη αποκαλυφθεί από την κυβέρνηση.

20. Η γενέτειρα της τζαζ
Η τζαζ μουσική, ένα είδος που έχει επηρεάσει τη μουσική παγκοσμίως, γεννήθηκε στη ζωντανή πόλη της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

21. Η ηλικία του Γκραν Κάνυον
Το Grand Canyon έχει ηλικία άνω των 6 εκατομμυρίων ετών και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα στον κόσμο.

22. Μια γλάστρα που λιώνει
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις πιο εθνοτικά ποικιλόμορφες χώρες, με μετανάστες από όλο τον κόσμο να συμβάλλουν στο πολιτιστικό μωσαϊκό της.

23. Ο πρώτος ουρανοξύστης
Το κτίριο Home Insurance Building στο Σικάγο, που ολοκληρώθηκε το 1885, θεωρείται ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο.

24. Ο αντίκτυπος της Μεγάλης Ύφεσης
Η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 ήταν η μακροβιότερη και σοβαρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία του βιομηχανικού κόσμου.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

25. Το μεγαλύτερο κρατικό πανηγύρι
Η πολιτειακή έκθεση του Τέξας είναι η μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσελκύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

26. Η παγκόσμια επιρροή του Χόλιγουντ
Το αμερικανικό Χόλιγουντ, η παγκόσμια κινηματογραφική πρωτεύουσα, παράγει περισσότερες ταινίες ετησίως από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

27. Έθνος του γρήγορου φαγητού
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν μερικές από τις πιο διάσημες αλυσίδες fast-food στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s, η οποία εξυπηρετεί 69 εκατομμύρια πελάτες καθημερινά.

28. Το Super Bowl
Το Super Bowl είναι το τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Αμερική, προσελκύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε χρόνο.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

29. Ο πραγματικός θείος Σαμ
Ο θείος Σαμ ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο! Ο Σάμιουελ Γουίλσον ήταν ένας κρεοπώλης από το Τρόι της Νέας Υόρκης, ο οποίος προμήθευε με βαρέλια βοδινού κρέατος τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 και οι στρατιώτες άρχισαν να αποκαλούν τις προμήθειες «του θείου Σαμ».

30. Το πρώτο εθνικό πάρκο
Το Εθνικό Πάρκο Yellowstone, που ιδρύθηκε το 1872, ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο στον κόσμο, δημιουργώντας ένα προηγούμενο για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς.

10 απαγορευμένα κλασικά λογοτεχνικά έργα που ίσως δε γνωρίζετε

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr