Search
Close this search box.
Τρίπολη

Εγκαίνια Ψηφιακού Μουσείου Τρίπολης: Ενίσχυση της ιστορικής ταυτότητας της πόλης

Ένα νέο ψηφιακό μουσείο εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη και βρίσκεται μέσα στο καλοδιατηρημένο Πετροπούλειο

Το Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης εγκαινιάστηκε επίσημα και βρίσκεται μέσα στο καλοδιατηρημένο Πετροπούλειο Κληροδότημα, μια κατασκευή που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά της Τρίπολης.

Τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου Τρίπολης αποτελούν ορόσημο για την ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής ζωτικότητας της πόλης. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 και εκτελέστηκε από ιδιωτική εταιρεία.

Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας: Μια ανατριχιαστική ξενάγηση – ΒΙΝΤΕΟ

Το Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης προσπαθεί να παρουσιάσει διάφορες πτυχές της ιστορίας της Τρίπολης, που εκτείνονται από το παρελθόν της μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και το διαδίκτυο. Ο γενικός στόχος του δήμου Τρίπολης είναι η προώθηση της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση καινοτόμων μέσων που δίνουν ζωή στις ιστορικές πτυχές, προσφέροντας σύγχρονες ευκαιρίες αφήγησης ιστοριών τόσο εντός όσο και εκτός του μουσείου. Αυτά ήταν τα συναισθήματα που εξέφρασε ο Παναγιώτης Πιτερός, δημοτικός υπάλληλος της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων.

Ο ιστορικός Χρήστος Χρυσανθόπουλος, μέλος της ομάδας έργου που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του μουσείου, μοιράστηκε πληροφορίες για το νέο μουσείο. Ανέφερε ότι το μουσείο θα διαθέτει πρωτότυπες διαδραστικές εφαρμογές που θα παρουσιάζουν σημαντικές πτυχές της πόλης και των γύρω περιοχών. Τα εκθέματα του μουσείου θα περιλαμβάνουν ψηφιοποιημένα αρχειακά έγγραφα, χάρτες, ενημερωτικές πηγές και ηχητικό υλικό, τα οποία θα συμπληρώνονται από ψηφιακές τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Το μουσείο εξυπηρετεί διπλό σκοπό: παρουσιάζει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της Τρίπολης, ενώ παράλληλα καθοδηγεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη και τα περίχωρά της. Το μουσείο βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός ψηφιακού χρονολογίου της πόλης, παράλληλα με θεματικές ενότητες προσβάσιμες μέσω μιας εφαρμογής επαυξημένης ξενάγησης. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας διαδραστικός πίνακας που επισημαίνει σημεία ενδιαφέροντος και ένας διαδραστικός τοίχος εικόνων. Επιπλέον, το μουσείο έχει σχεδιάσει δύο ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές μέσα στην πόλη και διαθέτει έναν σύγχρονο δικτυακό τόπο του μουσείου.

Μέγας Αλέξανδρος: Βρέθηκε άθικτη προτομή του στην Τουρκία

Πηγή φωτογραφιών 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr