Search
Close this search box.
Αβραάμ Μάσλοου αποφθέγματα

17 αποφθέγματα του Αβραάμ Μάσλοου μας καλούν στο άγνωστο

Ο Αβραάμ Μάσλοου γνωστός για την πρωτοποριακή θεωρία του για τα ανθρώπινα κίνητρα και τις βαθιές του ιδέες για τη φύση της αυτοπραγμάτωσης, αποτελεί μια πανύψηλη προσωπικότητα, το έργο της οποίας συνεχίζει να διαμορφώνει την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των δυνατοτήτων.

Σε αυτή τη συλλογή από αποφθέγματα του Αβραάμ Μάσλοου, καλούμαστε να εντρυφήσουμε στη σοφία του και να αντλήσουμε ιδέες που είναι τόσο επίκαιρες σήμερα όσο και όταν πρωτοδιατυπώθηκαν.

Η έμφαση που έδωσε στην αυτοπραγμάτωση ως το αποκορύφωμα της ανθρώπινης ανάπτυξης χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο καθένας από εμάς διαθέτει την ικανότητα να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Η ολιστική προσέγγιση του Μάσλοου στη ψυχολογία, η οποία ενσωμάτωσε στοιχεία ανθρωπιστικών, υπαρξιακών και διαπροσωπικών θεωριών, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση της πολυσυνθετότητας της ανθρώπινης φύσης.

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

17 αποφθέγματα του Αβραάμ Μάσλοου

 1. Σε κάθε δεδομένη στιγμή έχουμε δύο επιλογές: να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη ή να επιστρέψουμε στην ασφάλεια.
 2. Αυτό που μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, πρέπει να είναι. Την ανάγκη αυτήν την αποκαλούμε αυτοπραγμάτωση.
 3. Μπορώ να αισθάνομαι ένοχος για το παρελθόν, φοβισμένος για το μέλλον, αλλά μόνο στο παρόν μπορώ να ενεργήσω. Η ικανότητα να βρίσκομαι στο παρόν, είναι θεμελιώδης παράμετρος για τη διανοητική ισορροπία.
 4. Όταν οι άνθρωποι φαίνεται να είναι κάτι άλλο εκτός από καλοί και αξιοπρεπείς, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή αντιδρούν στο άγχος, τον πόνο ή τη στέρηση βασικών ανθρώπινων αναγκών όπως η ασφάλεια, η αγάπη και η αυτοεκτίμηση.
 5. Εκπαίδευση είναι να μαθαίνεις να αναπτύσσεσαι, να μαθαίνεις προς τι να αναπτυχθείς, να μαθαίνεις τι είναι καλό και κακό, να μαθαίνεις τι είναι επιθυμητό και ανεπιθύμητο, να μαθαίνεις τι να επιλέξεις και τι όχι.
 6. Λαχταράμε και φοβόμαστε να γίνουμε πραγματικά ο εαυτός μας.
 7. Η καλύτερη μοίρα, η πιο υπέροχη καλοτυχία που μπορεί να έχει ένα ανθρώπινο πλάσμα είναι να πληρώνεται για να κάνει αυτό που αγαπά παθιασμένα να κάνει.
 8. Οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι που ξέρω είναι εκείνοι που δουλεύουν καλά πάνω σε κάτι που θεωρούν σημαντικό.
 9. Η μόνη αποτυχία κάποιου είναι το να αποτύχει να ανταποκριθεί στις δικές του δυνατότητες.
 10. Το να βλέπεις είναι καλύτερο από το να είσαι τυφλός, ακόμα και όταν το να βλέπεις πονάει.
 11. Το να μην αφήνουμε τους ανθρώπους να περάσουν από τον πόνο τους και να τους προστατεύσουμε από αυτόν, μπορεί να αποδειχθεί ένα είδος υπερβολικής προστασίας, το οποίο με τη σειρά του συνεπάγεται κάποια έλλειψη σεβασμού για την ακεραιότητα και την εγγενή φύση και τη μελλοντική ανάπτυξη του ατόμου.
 12. Αν έπεφτα από ένα αεροπλάνο στον ωκεανό και έλεγα ότι η πλησιέστερη γη ήταν χίλια μίλια μακριά, θα μπορούσα να κολυμπήσω. Και θα περιφρονούσα αυτόν που τα εγκατέλειψε.
 13. Αν το μόνο εφόδιο που έχει κανείς είναι ένα σφυρί, τότε βλέπει όλα τα προβλήματα σαν καρφιά.
 14. Η πιο σταθερή, και επομένως, η πιο υγιής αυτοεκτίμηση βασίζεται στο αξίωμα του σεβασμού παρά στην εξωτερική φήμη ή διασημότητα.
 15. Φαίνεται ότι το απαραίτητο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην φοβόμαστε τα λάθη, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ελπίζοντας να μάθουμε αρκετά από τα λάθη για να τα διορθώσουμε τελικά.
 16. Οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν μια υπέροχη ικανότητα να εκτιμούν ξανά και ξανά τα βασικά αγαθά της ζωής, με δέος, ευχαρίστηση, θαύμα, ακόμα και έκσταση.
 17. Αυτό που είναι πρωταρχικό να αλλάξουμε σε ένα προβληματικό άτομο, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Τι είναι η «θετική ψυχολογία»; Ναι, έχουν μιλήσει για αυτή και ο Αριστοτέλης αλλά και ο Κομφούκιος!

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr