Τα μυστήρια που περιβάλλουν τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αρκετά και ένα από αυτά είναι το τι συνέβη με τους απογόνους του. Είχε παιδιά και εάν ναι τι απέγιναν;
Ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών, αφήνοντας πίσω του μια εκτεταμένη αυτοκρατορία. Το ερώτημα των κληρονόμων του ήταν μεγάλο μετά το θάνατό του. Ο Αλέξανδρος είχε πράγματι απογόνους, με έναν, τον Αλέξανδρο Δ’, που γεννήθηκε από τη σύζυγό του Ρωξάνα, και έναν άλλο, γνωστό ως “Ηρακλής της Μακεδονίας”, που γεννήθηκε από τη Βαρσίνη, την ερωμένη του.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»
Η Ρωξάνα, που καταγόταν από τη Βακτρία της Κεντρικής Ασίας, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 327 π.Χ., και κυοφόρησε τον Αλέξανδρο IV, που συνελήφθη πριν από το θάνατό του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εν τω μεταξύ, ο Ηρακλής, που γεννήθηκε από την Πέρση ευγενή Βαρσίνη γύρω στο 327 π.Χ., έφερε το βάρος της πιθανής παρανομίας, καθώς ο Αλέξανδρος δεν τον αναγνώρισε ποτέ επίσημα. Παρά τον ιστορικό σκεπτικισμό σχετικά με την πατρότητα του Ηρακλή, ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές τείνουν προς την αποδοχή του ως βιολογικού γιου του Αλεξάνδρου.
Στο χαοτικό κενό που ακολούθησε τον θάνατο του Αλεξάνδρου, κανένας από τους δύο διαδόχους δεν ανέβηκε στον θρόνο. Ο γιος της Ρωξάνας, ο Αλέξανδρος Δ’, αντιμετώπισε απόρριψη λόγω της βρεφικής του ηλικίας και της φυλετικής του καταγωγής. Ο Ηρακλής, γεννημένος εκτός γάμου και ασιατικής καταγωγής όπως η Ρωξάνα, αντιμετώπισε παρόμοια αντίσταση από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου, με αποκορύφωμα την απόρριψή τους ως δυνητικών διαδόχων.
Αντ’ αυτού, ο ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος, ανέλαβε τον θρόνο, αν και με περιορισμούς λόγω διανοητικής αναπηρίας. Ο επακόλουθος αγώνας εξουσίας μεταξύ των στρατηγών του Αλεξάνδρου είχε ως αποτέλεσμα μια ζοφερή μοίρα για όλους τους πιθανούς διαδόχους. Ο Αλέξανδρος Δ’, η Ρωξάνα και ο Ηρακλής έπεσαν θύματα πολιτικών μηχανορραφιών, με τον Κάσσανδρο να ενορχηστρώνει το θάνατό τους για να καταπνίξει κάθε απειλή για τη βασιλεία του. Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλεξάνδρου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα εξουσίας, και τελικά βρήκε και αυτή το οδυνηρό τέλος της. Ο περίπλοκος ιστός συμμαχιών, προδοσιών και χειρισμών δεν άφησε κανένα περιθώριο για τους νόμιμους κληρονόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς έγιναν τραγικά πιόνια στην ταραχώδη συνέχεια της κληρονομιάς του.
Έλληνας αναδημιουργεί την αρχαία Αθήνα σε 3D: Χρειάστηκαν 13 χρόνια σκληρής δουλειάς (ΒΙΝΤΕΟ)