Search
Close this search box.
Σαν σήμερα, 9 Ιουνίου

Ζωρζ Σαρρή, η συγγραφέας με την παιδική ψυχη

Την έχασε το θέατρο, την κέρδισε η λογοτεχνία.

Σαν σήμερα, 9 ΙουνίουΣτις 23 Μαΐου 1925 γεννιέται στην Αθήνα η Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, καρπός του έρωτα ενός Μικρασιάτη και μιας Γαλλίδας από τη Σενεγάλη.

Ίσως να φταίει το εξωτικό κράμα των γονιδίων της, αλλά η μικρή Ζωρζ, όπως τη φωνάζουν χαϊδευτικά, ξεχωρίζει από τα κορίτσια της ηλικίας της. Από πολύ μικρή δείχνει την αγάπη της για το θέατρο και παρακολουθεί μαθήματα κοντά στο Βασίλη Ρώτα. Ούτε ο πόλεμος του ’40, ούτε η Κατοχή καταφέρνουν να την κάνουν να παραιτηθεί από το όνειρό της ν’ ανέβει στο σανίδι, καθώς συνεχίζει τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.

Παράλληλα, η ριψοκίνδυνη φύση της και η αγάπη της για την πατρίδα την ωθούν να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΠΟΝ, αγωνιζόμενη για την απελευθέρωση από τους Ναζί. Η πολιτική της δράση τη στιγματίζει και το 1947 αναγκάζεται να καταφύγει στο Παρίσι για να αποφύγει τον αλληλοσπαραγμό του Εμφυλίου.

Σαν σήμερα, 9 ΙουνίουΕκεί η Ζωρζ Σαρρή εντρυφά στη γαλλική κουλτούρα και συναναστρέφεται προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Κώστας Αξελός και ο Μαρσέλ Μαρσώ. Στον κοινωνικό της κύκλο ανήκει και ο χειρουργός Μαρσέλ Καρακώστας, τον οποίο ερωτεύεται βαθιά και παντρεύεται λίγο αργότερα.

Μετά από αρκετά χρόνια, το 1962, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να εμφανίζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο, πραγματοποιώντας επιτέλους το όνειρό της. Με την επικράτηση της Δικτατορίας, το 1967, θέτει τον εαυτό της σε καλλιτεχνική απραξία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκείνη την εποχή ανακαλύπτει τη μαγεία της συγγραφής. Εμφανίζεται στα λογοτεχνικά δρώμενα το 1969, με το βιβλίο ο Θησαυρός της Βαγίας, και έκτοτε δεν σταματά να πλάθει ιστορίες, ήρωες, εικόνες. Συνολικά συγγράφει είκοσι μυθιστορήματα, μια νουβέλα, τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά και εννέα παιδικά βιβλία. Τίτλοι έργων της που ξεχωρίζουν είναι Όταν ο Ήλιος… (1971), Κόκκινη κλωστή δεμένη (1974), Νινέτ (1993), Ε.Π. (1995).

Η Ζωρζ Σαρρή θεωρείται πρωτοπόρος του παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος, καθώς απομακρύνεται οριστικά από το διδακτικό και ηθικοπλαστικό τόνο των ανάλογων έργων. Οι ήρωές της είναι πλασμένοι ρεαλιστικά, κάνουν λάθη, έχουν ιδιοτροπίες, παραξενιές και μεγάλες ευαισθησίες.

«Να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είσαι εσύ».

Σαν σήμερα, 9 ΙουνίουΟι μικροί αναγνώστες φαίνεται ότι έχουν γοητευτεί από την απλή γλώσσα, το άμεσο ύφος που χρησιμοποιεί, τις περιπέτειες που εξιστορεί και έχουν αγαπήσει τα βιβλία της στο πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας την μια από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας.

Διακεκριμένη για το έργο της, η Ζωρζ Σαρρή αφήνει την τελευταία της πνοή στις 9 Ιουνίου 2012, χορτασμένη από τη ζωή και την αγάπη του κόσμου.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Για περισσότερα αφιερώματα, πατήστε εδώ.

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr