Search
Close this search box.

Viola Davis: “Όλοι Μιλάνε Για Πολυπολιτισμικότητα Επειδή Ήταν ‘Της Μόδας'”

Η Viola Davis ανοίγει τα χαρτιά της και ζητά ίση αντιμετώπιση με τις λευκές συναδέλφους της

Έχοντας στο ενεργητικό της μία επαγγελματική καριέρα που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες, δύο βραβεία Tony, ένα βραβείο Όσκαρ, ένα βραβείο Emmy και μία Χρυσή Σφαίρα, η Viola Davis αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά, σύγχρονα “χαρτιά” στον χώρο του μαύρου σινεμά και της υποκριτικής εν γένει. Οι ερμηνείες της στις ταινίες The Help και Fences στάθηκαν αφορμές για διθυράμβους από κοινό και κριτικούς, ενώ η παρουσία της στο ανατρεπτικό How To Get Away With Murder, που έγινε talk of the town πριν από 4 χρόνια, συνεχίζει να καθηλώνει.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια δε δίστασε πρόσφατα να καταγγείλει – αν και δεν ήταν και τόσο μεγάλο μυστικό – πως οι οικονομικές απολαβές των μαύρων ηθοποιών, ακόμη και εκείνων που μοιράζονται την κορυφή της δόξας με άλλους λευκούς, δεν πλησιάσουν καν τα αντίστοιχα ποσά των λευκών συναδέλφων τους. Μάλιστα, η Davis παραλλήλισε το δικό της κασέ με εκείνο της Meryl Streep και άλλων γυναικών, αναφορικά με τα χρόνια της καριέρας που διαθέτει και των ευκαιριών που της έχουν προσφερθεί.

Έχω μία επαγγελματική καριέρα 30 και πλέον χρόνων. Μία καριέρα που, πιθανόν, συγκρίνεται με εκείνη της Meryl Streep, της Julian Moore και της Sigourney Weaver. Έκαναν την ίδια διαδρομή με μένα, όμως ακόμη δεν είμαι καθόλου κοντά τους, ούτε όσον αφορά τα χρήματα, ούτε τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Καθόλου κοντά τους.” ανέφερε χαρακτηριστικά στην Tina Brown, πρώην αρχισυντάκτρια του Vanity Fair και ιδρύτρια του Women of the World. Το θέμα έφερε στο φως η ιστοσελίδα Hollywood Reporter, αναφέροντας πως η συζήτηση μεταξύ των δύο γυναικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Women of the World Los Angeles Salon 2018.

Αυτό που ζητά η διακεκριμένη ηθοποιός είναι ίση αντιμετώπιση με τις λευκές συναδέλφους της σε όλα τα επίπεδα και αδυνατεί να κατανοήσει πως η βιομηχανία του σινεμά εξακολουθεί να κοστολογεί και να διανέμει τα κασέ των ηθοποιών με βάση το χρώμα του δέρματός τους, ανεξαρτήτως μεγέθους ταλέντου. “Κι όμως, πρέπει να σηκώνω το τηλέφωνο κι ο κόσμος να λέει ‘Είσαι μία μαύρη Meryl Streep και σ’ αγαπάμε! Δεν υπάρχει όμοιά σου!’. Ωραία, αν δεν υπάρχει όμοιά μου, πληρώστε με αυτό που αξίζω“, σχολίασε επί του θέματος.

Στην ίδια συζήτηση, το ενδιαφέρον πέρασε και στο ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπου η Davis υπογράμμισε τον εκ των προτέρων αποκλεισμό που υφίσταται συνήθως μία μαύρη ηθοποιός για τις ανάγκες κάποιας ταινίας, η παραγωγή της οποίας ποντάρει στην παγκόσμια επιτυχία. “Δεν θα σε υπολογίσουν για έναν ρόλο που έχει γραφτεί για την Sandra Bullock ή την Reese Witherspoon. Φοβάσαι ότι η ταινία δεν θα κάνει λεφτά διεθνώς. Όμως, αν θέλεις να λες ότι είσαι αφοσιωμένος στην προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα, ας σου κοστίσει λιγουλάκι” ανέφερε η 52χρονη ηθοποιός, ενώ πρόσθεσε: “Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα είναι επειδή το θέμα ήταν ‘της μόδας’ πέρσι. Ήταν ένα hashtag. Η κοινωνική ενσωμάτωση πρέπει να ξεκινάει από τους επικεφαλής των κινηματογραφικών στούντιο, που δίνουν το πράσινο φως για ταινίες“.

Ωστόσο, τι πιστεύει η Viola Davis για το όραμα ενός “ευρύτερου” Hollywood; Θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Αν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε (γι’ αυτό); Ναι. Αν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν σ’ αυτό το τραπέζι συζήτησης; Όχι.

Σε αυτό το σημείο, η ηθοποιός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χαρακτηριστικό και ενθαρρυντικό παράδειγμα της σεναριογράφου/παραγωγού Shonda Rhimes, με την οποία τη συνδέει βαθιά φιλία και αμοιβαία εκτίμηση. “Βλέπεις ανθρώπους, όπως η Shonda Rhimes, που γράφουν αυθεντικούς ρόλους για έγχρωμες ηθοποιούς. Βλέπεις έγχρωμες γυναίκες να είναι επικεφαλής της εφόδου: εμένα, την Kerry Washington (Scandal), την Chandra Wilson (Grey’s Anatomy). Αυτό είναι που έκανε τη διαφορά.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr