Τουταγχαμόν μαχαίρι

Ο Τουταγχαμόν είχε μαχαίρι από μετεωρίτη

Ένα από τα μαχαίρια με τα οποία θάφτηκε ο Τουταγχαμόν ήταν κατασκευασμένο από μετεωρίτη

Ο Τουταγχαμόν αποτελεί ίσως τον πιο γνωστό Φαραώ της Αιγύπτου, με αμέτρητους μύθους και ιστορίες γύρω από τη ζωή και την ταφή του. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η εύρεση ενός μαχαιριού στον τάφο του από μετεωρίτη.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Meteoritics & Planetary Science έριξε φως στην προέλευση του μαχαιριού, ξεκαθαρίζοντας το είδος μετεωρίτη από τον οποίο είναι κατασκευασμένο. Πιο συγκεκριμένα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και ακτίνες Χ έδειξαν ότι η υφή του μαχαιριού είναι όμοια με αυτή των οκτάεδρων μετεωριτών σιδήρου, του πιο συνηθισμένου τύπου μετεωριτών.

Τουταγχαμόν μαχαίρι

“Για να καταλάβουμε την κατασκευή και την προέλευση του μαχαιριού, πραγματοποιήσαμε μία δισδιάστατη χημική ανάλυση χωρίς επαφή και χωρίς να καταστρέψουμε το μαχαίρι. Παρατηρήσαμε μία χιαστί υφή και στις δύο πλευρές του μαχαιριού, υποδεικνύοντας μία Widmanstatten κατασκευή, κοινή στους οκτάεδρους σιδερένιους μετεωρίτες. Αυτή ήταν η “wow” στιγμή μας” ανέφεραν οι ερευνητές.

Όχι μόνο αυτό, αλλά τα πετράδια στη λαβή του μαχαιριού στερεώθηκαν με ένα είδος ασβεστοσοβά, μια διαδικασία που δεν ήταν γνωστή εκείνη την εποχή στην Αίγυπτο. Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι το μαχαίρι δεν προήλθε από την Αίγυπτο, αλλά μάλλον αποτελεί δώρο από κάπου αλλού.

“Η χρυσή λαβή μας δείχνει την ξένη προέλευση του μαχαιριού, μάλλον από το Μιτάνι της Ανατολίας, όπως υποδεικνύει και μία από τις επιστολές Amarna (συλλογή αιγυπτιακών διπλωματικών επιστολών) που λέει ότι ένα σιδερένιο μαχαίρι με χρυσή λαβή δωρίστηκε από το βασιλιά του Μιτάνι στον Αμενχοτέπ τον Τρίτο, τον παππού του Τουταγχαμών”.

Τουταγχαμόν μαχαίρι

Επιστροφή 55 κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ