Search
Close this search box.

Το OPEN HOUSE επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 8η χρονιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το OPEN HOUSE επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 8η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 104 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων πέραν του βασικού σαββατοκύριακου: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, εκθέσεις και  πάρτι!  Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 είναι το Mediterranean Cosmos.

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν ήδη από της 4 Νοεμβρίου, με την επετειακή έκθεση φωτογραφίας OPEN PHOTO Exhibition, η οποία θα φιλοξενείται στους  χώρους του  Mediterranean Cosmos μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει  φωτογραφίες που ξεχώρισαν στους  6  διαγωνισμούς OPEN PHOTO, που έχουν διεξαχθεί στο instagram, στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, από το 2013 ως το 2018. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι PostSpectacular Office και τις εκτυπώσεις η εταιρεία Cworks.

Παράλληλα,  στο info point του Mediterranean Cosmos, που συνοδεύει την επετειακή έκθεση φωτογραφίας, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τον  θεσμό του OPEN HOUSE Thessaloniki, καθώς και για τις δράσεις και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες   http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo-exhibition/

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2019:

MADE in Thessaloniki 16-17/11 & 19/11 

To MADE in Thessaloniki είναι μια δράση που αφορά ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης.  Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στους χώρους που συμμετέχουν.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μα τους χώρους που συμμετέχουν και τα ωράρια θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/made-in-thessaloniki/

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου , η εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων KLEEMANN, χορηγός του MADE in Thessaloniki, μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς. Για την  συμμετοχή στην ξενάγηση απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.openhousethessaloniki.gr/building/ergostasio-kleemann/

OPEN WALK 16-17/11

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Το OPEN WALK «Ανατολικά Τείχη, Θέα Θάλασσα» , σε συνεργασία με την εταιρεία Κοσμάογλου, χορηγό της δράσης , αφορά έναν περίπατο με υπέροχη θέα, ο οποίος ακολουθεί τα ανατολικά τείχη, από το Επταπύργιο μέχρι τον Λευκό Πύργο. Κατηφορίζοντας από την Άνω Πόλη προς την παραλία και μέσα από στάσεις για ξενάγηση σε χαρακτηριστικά σημεία που γειτνιάζουν με τα τείχη, παρακολουθούμε την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης εντός κι εκτός των ανατολικών τειχών. Περισσότερες πληροφορίες για το σημείο και τις ώρες εκκίνησης θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-walk/

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

OPEN BOX 16- 24/11

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενεργός υποστηρικτής του OPEN HOUSE Thessaloniki, μας φιλοξενεί στο  γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) το οποίο θα λειτουργήσει ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, και στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τον έντυπο οδηγό της εκδήλωσης καθώς και αναμνηστικά προϊόντα. Ωράριο λειτουργίας 10:00-22:00.

OPEN SCHOOL 18 & 22/11

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHΤ περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους του Made in Thessaloniki τη Δευτέρα 18 και κτίρια του OPEN TOURS την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-school/

OPEN SCOOTER 23-24/11

Με αυτήν την πρωτότυπη δράση σας προσκαλούμε να γνωρίσετε την πόλη μέσα από διαδρομές με ηλεκτρικό πατίνι! Η εταιρεία hive, χορηγός της δράσης, θα παρέχει ηλεκτρικό πατίνι και κράνος.  Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το έντυπο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 και θα έχουν προτεραιότητα στα κτίρια της διαδρομής. Για συμμετοχή στη δράση απαιτείται κράτηση στο OPEN BOX, μεταξύ 16-22 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-bike/

OPEN TOURS 23– 24/11

Το κυρίως πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων και χώρων της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 104 κτίρια και χώροι με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 600 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Χορηγός εθελοντών είναι το φροντιστήριο ξένων γλωσσών GALILEO GALILEI.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου.

Μπορείτε να δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν στο παρακάτω σύνδεσμο  http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2019/

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos  Highlights η οποία μας προτείνει 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις.  Επιπλέον, μετά από κλήρωση, 6 από τους επισκέπτες τους θα κερδίσουν δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos.

Τα κτίρια αυτά είναι το Σιδηροδρομικό Μουσείο, η Βίλα Πετρίδη, η Στοά Μαλακοπή, το Γραφείο στην Αριστοτέλους, η Κατακόμβη Αγ. Ιωάννη, το Βυζαντινό Λουτρό, το Επταπύργιο, η Ροτόντα, η Βίλα Καπαντζή και η Βίλα Μπιάνκα.

PHOTO MADE 16-24/11

O διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε πλέον στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, με θέμα την παράλληλη δράση MADE in Thessaloniki 2019. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #kleemann_made2019.  Νικήτριες θα ανακηρυχθούν οι δύο καλύτερες φωτογραφίες που αποδίδουν το MADE in Thessaloniki 2019 με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και θα κερδίσουν έπαθλα .

Χορηγός διαγωνισμού: KLEEMANN

OPEN PHOTO 23/11- 01/12

Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το OPEN HOUSE Thessaloniki τρέχει ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2019 . Έπειτα και από ψηφοφορία του κοινού, οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες, που αποδίδουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα του φετινού διαγωνισμού «Παράθυρο στο φως, παράθυρο στην ζωή», μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Thessaloniki, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo/

Χορηγός διαγωνισμού: Alumil

OPEN ΑREA 23/11- 01/12

Ένας διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το pop-up home layout που θα στήσει η Area Domus στη Διατηρητέα Κατοικία στον Οικισμό Ουζιέλ κατά τη διάρκεια των OPEN TOURS. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλες οι φωτογραφίες από το installation, που θα ανεβούν με
δημοσίευση στο instagram από δημόσιο προφίλ, χρησιμοποιώντας το  .

Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί με το νέο φωτιστικό Lantern της Kartell.  Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-area/

Χορηγός διαγωνισμού: Area Domus

ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ OPEN VOTE 23/11-01/12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την ξενάγηση που απόλαυσαν περισσότερο, ώστε να αναδείξουν το αγαπημένο κτίριο του κοινού και να  επιβραβεύσουν την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ψηφίζοντας, λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή και για οικολογικά υλικά για τη βαφή ενός δωματίου, προσφορά της εταιρείας Κοσμάογλου.  Οι εθελοντές του κτιρίου που αναδεικνύεται πρώτο λαμβάνουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

Κάλπες για την ψηφοφορία θα υπάρχουν σε όλα τα κτίρια, όπου θα μπορείτε να ψηφίζετε το κτίριο της επιλογής σας. Έγκυρες θα θεωρηθούν οι ψήφοι που αναγράφουν όλα τα ζητούμενα του ψηφοδελτίου (τίτλος κτιρίου, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email). Κάθε επισκέπτης έχει δικαίωμα μίας ψήφου, οπότε σε περίπτωση πολλαπλών ψήφων από το ίδιο άτομο, θα καταμετράται μόνο μία επιλογή, με τυχαίο τρόπο.

Χορηγός διαγωνισμού: Κοσμάογλου

OPEN YOUR MAP 23/11-01/12

Ένας νέος διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT2019, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

TIME TO CLOSE Party 24/11

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT 2019 κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο,  με το πάρτι λήξης ! Σας περιμένουμε  στην Έπαυλη Μαρόκκου, Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα μετα τις 21.00 με OHT 2019 signature cocktails και μουσική –όπως πάντα– από το 1NC / 1NiteClub. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Φέρτε την καλύτερη σας διάθεση, ετοιμαστείτε για χορό κι ελάτε να διασκεδάσουμε!

Μέγας Χορηγός OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 : Mediterranean Cosmos.

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.dropbox.com/sh/rlmhbhwa4g03t54/AACI3J3JUda1gAOjJlitIizwa?dl=0

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE 

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 45 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr