YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
… σε ένα αμήχανο βράδυ που τιμήθηκε ο Γ. Σεφέρης την ημέρα των γενεθλίων του

[dropcap size=big]Σ[/dropcap]αν χθες γεννήθηκε ο Ελληνικός ο ποιητής (το «Ε» με κεφαλαίο) Γιώργος Σεφέρης. Στις 13 Μαρτίου. 13 Μαρτίου του 2016 χθες, και στην χώρα Ελλάδα κάψανε τον βασιλιά Καρνάβαλο. 13 Μαρτίου του 2016 χθες, και στην χώρα Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στις λάσπες. 13 Μαρτίου του 2016 χθες, και στην χώρα Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, σε έναν πρώην ναό και σε ένα πρώην τζαμί ακούστηκε το άσμα ασμάτων του Γ. Σεφέρη.

5 IMG_8743Τι αμήχανο βράδυ. Θα μπορούσα να το θυμάμαι για πάντα ως το βράδυ που η μισή Ελλάδα χόρευε ξέφρενα τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα (a.k.a. ξύδια και χορός ως το πρωί), που στα σύνορα γινόταν ένα… «Woodstock» της απόγνωσης και που στη Θεσσαλονίκη περίπου 300 άτομα βρίσκονταν στη Ροτόντα τιμώντας το μεγάλο ποιητή αλλά και το ίδιο το μνημείο τη πόλης.

Το Κ.Θ.Β.Ε. εγκαινίασε την έναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Ροτόντα με πέντε νέους ποιητές της πόλης που απήγγειλαν το άσμα ασμάτων του μεγάλου ποιητή με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Κολοβού.  Η Σταυρούλα Γάτσου, η Γεωργία Τρούλη, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, η Ιωάννα Λιούτσια και ο Ειρηναίος Βρούζγος (ηχογράφηση εξ Αυστραλίας) απήγγειλαν όπως του αρμόζει …

«Όμορφη που είσαι αγαπημένη»

Δύσκολη η ακουστική στη Ροτόντα για την πρωτοβουλία του Κ.Θ.Β.Ε., παρόλα αυτά τέτοιες προσπάθειες μόνο με θετικό πρόσημο μπορούν να χαρακτηριστούν και όπως είχε πει κάποτε κάποιος «ουρλιάζουν οι ποιητές απ’ τους τάφους τους». Μια τέτοια αίσθηση ήταν η χθεσινοβραδινή στη Ροτόντα. Και ναι, διέφερε από αντίστοιχες τουρκικές ή αγγλικές εκδηλώσεις με επιδείξεις μόδας στην Αγ. Σοφιά και στο Λονδίνο πλάι στα αετώματα (no offence).
Βέβαια η ευλογία των τριχών μας ως Έλληνες ή
και Θεσσαλονικείς πάντα έχει και τα όρια της. Και 6 IMG_8710γιατί όχι να μην αναφερθώ στο γεγονός πως ορισμένοι της υψηλής κουλτούρας αποφάσισαν να φύγουν προτού καν ξεκινήσει η απαγγελία των «παιδιών» τους. Την ώρα που «η αγκάλη σου είναι πιο καλή από το κρασί» μερικοί προτίμησαν να μη δοκιμάσουν ούτε το κρασί, ούτε και την αγκάλη του χώρου, καθώς δημιουργήθηκε αναστάτωση κατά την αποχώρησή τους από αυτόν.

Καλή αρχή!

Σημείωση: στοκοντραμπάσο ήταν ο Μιχάλης Σιώνας.

Περισσότερα για την εκδήλωση καθώς και τα βιογραφικά των ποιητών εδώ.

Είναι δυνατή η αγάπη, σαν το θάνατο.

Ένα μικρό απόσπασμα από το Άσμα Ασμάτων σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κολοβού, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στη Ροτόντα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης. [http://goo.gl/0W05Yk]

Δημοσιεύτηκε από Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016


Κείμενο: Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart)
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Παπακρασά (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ