Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών αναδεικνύεται ως κυρίαρχο τη θεατρική εβδομάδα (11/9 – 17/9) που τρέχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας πέντε διαφορετικές παραγωγές στις σκηνές του. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει: καθηλωτικές μονοπρόσωπες αφηγήσεις, όπως το Ήλιος με δόντια σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη, ηθογραφικές ιλαροτραγωδίες όπως Ο Βίος του Ευστράτιου του Θωμά Βελισσάρη αλλά και ιδιόμορφες παραστάσεις από νεοσύστατες θεατρικές ομάδες όπως το Μια ζωή την έχουμε και Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α – Το πράσινο μου το φουστανάκι. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην ηχηρή επιστροφή της επιτυχημένης παραγωγής του ΚΘΒΕ Επτά επί Θήβας, που ρίχνει αυλαία, μετά τη μεγάλη καλοκαιρινή της περιοδεία ανά την Ελλάδα, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. 

Επτά επί Θήβας του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Βασιλικό Θέατρο

Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεων του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ο Ετεοκλής όμως αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Πολυνείκη όταν ήρθε η σειρά του και έτσι εκείνος εγκατέλειψε την πόλη ενώ επέστρεψε αργότερα για να τη διεκδικήσει με όρους μάχης. Επτά αρχηγοί παρατάσσονται εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. Στην έβδομη πύλη, εκείνη στην οποία καταφθάνει επιτιθέμενος ο Πολυνείκης, πηγαίνει ο Ετεοκλής και έτσι οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια μάχη χωρίς νικητή… Και ενώ η Θήβα σώζεται από τους εχθρούς της, τα δύο αδέρφια αλληλοεξοντώνονται και η γενιά του Λαΐου χάνεται οριστικά.

Η τραγωδία Επτά επί Θήβας αποτελεί τμήμα της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και είναι η μοναδική που σώζεται αν και είναι εμφανής η ελλειμματική και «προβληματική» μορφή της. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο πάντα αντισυμβατικός, Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο οποίος έχοντας σκηνοθετήσει μερικά χρόνια πριν τον Οιδίποδα Τύραννο, θέλησε τόσο να συνεχίσει με την ίδια θεματική όσο και να καταδείξει τον συσχετισμό της τραγωδίας με την πολιτική κατάσταση της εποχής μας. Την μετάφραση του κειμένου αναλαμβάνει ο καταξιωμένος ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Γιάννη Στάνκογλου. Η επιτυχημένη παραγωγή του ΚΘΒΕ επέστρεψε το φετινό καλοκαίρι, πραγματοποιώντας μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα, την οποία και θα ολοκληρώσει με τέσσερις παραστάσεις, από την Τετάρτη 13 έως το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στο σανίδι του Βασιλικού Θεάτρου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης)

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

INFO

13 έως 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο, Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 231 520 0000

Εισιτήρια: Προπώληση στα 12 ευρώ
Ταμείο: Πλατεία: 13 ευρώ
Εξώστης: 10 ευρώ
Φοιτητικό/μαθητικό/ομαδικό/άνω των 65 ετών: 10 ευρώ
ΑΜΕΑ/συνοδοί: 8 ευρώ
Άνεργοι: Δωρεάν (απαιτείται κράτηση θέσης)

Ήλιος με δόντια του Γιάννη Μακριδάκη σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη στη Μονή Λαζαριστών

Πρόκειται για έναν βαθύ, χειμαρρώδη μονόλογο, γραμμένο από έναν αληθινό πνευματικό άνθρωπο τον Γιάννη Μακριδάκη. Ο Κωνσταντής, πρωταγωνιστής της μονοπρόσωπης αυτής αφήγησης, ως θύμα κοινωνικού ρατσισμού στην μικρή κοινωνία που ζει, έρχεται επί σκηνής να εκφράσει το αιώνιο παράπονό του, να καταγγείλει τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία των ανθρώπων, ακροβατώντας ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο της υπόθεσης. Μια ιδιαίτερα συγκινητική αφήγηση, ειπωμένη από τον καταξιωμένο ηθοποιό Βασίλη Βασιλάκη, ο οποίος υπογράφει επίσης την σκηνοθεσία της παράστασης, παρουσιάζεται για τρείς ημέρες, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πάντα στο πλαίσιο του ομώνυμο Φεστιβάλ, που υπογράφει το ΚΘΒΕ.
Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Θεατρική μεταφορά: Βασίλης Βασιλάκης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου
Video art – Μουσικές επιλογές: Ανέστης Κορνέζος

INFO
15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου στις 21.30 στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200 

Ο Βίος του Ευστράτιου σε κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη στη Μονή Λαζαριστών

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Ευστράτιου, ενός επιτυχημένου επιχειρηματία – που βρίσκεται πια στις τελευταίες του ώρες – ο οποίος σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το μικρό χωριό Βροντού στην Πιερία απ’ το οποίο κατάγεται, αποφασισμένος να χαράξει ένα νέο δρόμο. Όταν η κόρη του ζητήσει για πρώτη φορά απαντήσεις για το άγνωστο, μυστηριώδες παρελθόν  του πατέρα της, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στο χρόνο και στις παλιές ανομολόγητες αναμνήσεις. Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία η οποία μπερδεύει παρελθόν και παρόν, φανταστικά γεγονότα με πραγματικές μνήμες σε μια προσπάθεια να καταγράψει τη ζωή στην ελληνική επαρχία, όχι μόνο ηθογραφικά αλλά και μέσα από τους περιορισμούς, τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων. Η πρωτότυπη αυτή παράσταση, που αποτελεί συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά του καταξιωμένου συγγραφέα και ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη, ύστερα από την τις αλλεπάλληλες sold out εμφανίσεις τον φετινό χειμώνα, ανεβαίνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ.

Συντελεστές
Σύλληψη – Συγγραφή – Σκηνοθεσία του έργου: Θωμάς Βελισσάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαΐδου, Μαρίνα Καζόλη
Μουσική Διδασκαλία-Επιμέλεια: Ευτυχία Καβαλίκα
Οργάνωση Παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου & Θίασος
Σκηνογραφική-Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ο Θίασος
Αφίσα – Teaser – Φωτογραφίες : Τατιάνα Νικολαΐδου

Φωτογραφίες: Ευτυχία Πασχαλίδου

Παίζουν: Αλεξανδρίδου Μαρία, Αρουτζίδου Μαρία, Καβαλίκα Ευτυχία, Καραγεώργου Μάρω, Κουστολίδης Δημήτρης, Μάγειρος Βαγγέλης, Παντελίδου Έλενα, Παππά Ναταλία-Λυδία, Χατζηγεωργίου Κώστας

INFO

17 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Εισιτήρια: 7 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α και το Πράσινο μου το φουστανάκι από τις Νέες Μορφές στη Μονή Λαζαριστών

Οι δύο θεατρικοί μονόλογοι, με κοινό παρονομαστή τη γυναικεία φιγούρα και την θεματική της μοναξιάς, ενώνονται σε μια παράσταση που φέρει την υπογραφή και τη νεωτερικότητα της θεατρικής ομάδας της ΧΑΝΘ, Νέες Μορφές. Οι δύο ηρωίδες (Μαγδαληνή Μπεκρή και Χρυσή Μπαχτσεβάνη) συνομιλούν επί σκηνής, εκφράζοντας ενδόμυχα συναισθήματα, που υποκινούνται από λόγια και πράξεις, του παρόντος μα και του παρελθόντος, κρατώντας πάντοτε την ανωνυμία και την μυστικότητά τους. Ο ενδιαφέρων συνδυασμός των δύο έργων φιλοξενείται για μια βραδιά, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στη μικρή θεατρική σκηνή του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

Η παράσταση προσαρμόστηκε σκηνοθετικά, ειδικά για το χώρο της Μικρής Θεατρικής Σκηνής

INFO
12 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στη Μονή Λαζαριστών – μικρή θεατρική σκηνή, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Εισιτήρια: 7 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων/ΑΜΕΑ) 

Κατσαρίδα του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου στη Μονή Λαζαριστών

Η πλοκή του έργου ακολουθεί τις περιπέτειες μιας μικροσκοπικής, κόκκινης κατσαρίδας στην προσπάθεια της να εκπληρώσει το όνειρό της και να ανέβει στο φεγγάρι. Οι συνοδοιπόροι της σε αυτήν την ξέφρενη πορεία είναι αλλοπρόσαλλοι, από ντετέκτιβ και ποντικούς μέχρι Εσκιμώους. Η πίστη και η επιμονή της, όμως, για την εκπλήρωση του στόχου, παρά τα κάθε λογής εμπόδια, είναι ακατανίκητη. Το αλλόκοτο αυτό μιούζικαλ – παράσταση παίρνει σάρκα και οστά από δύο ηθοποιούς και τρείς μουσικούς, σε ένα ιδιόμορφο concept βασισμένο στις ιδέες και την σκηνοθετική έμπνευση του Τάσου Ράτζου, που συνεργάζεται με την εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς. Η Κατσαρίδα, το πολυβραβευμένο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, ανεβαίνει στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών  το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Hair styling, μακιγιάζ, κοστούμια: Στέφανος Μπαμπούλης
Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης
Σχεδιασμός αφίσας: Ηλίας Κοτόπουλος
Επικοινωνία: Ζούρα Ντία
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Ζούλη

Βοηθός κινησιολόγου: Μαρία Κέκη
Μουσικοί: Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Πασχαλίδης
Τραγούδι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη 

Παίζουν: Χρήστος Τσάβος, Κωνσταντίνος Φωτίου

INFO

16 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στη Μονή Λαζαριστών – μικρή σκηνή, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Εισιτήρια: 7 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ(φοιτητικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)

Nευρικοί εραστές 2 ½ σε κείμενο και σκηνοθεσία Άνθιμου Κατιρτζόγλου στο θέατρο Αυλαία

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι καταφεύγει στο δικηγορικό γραφείο με αφορμή το διαζύγιο και του παρουσιάζεται ο έρωτας; Ο έρωτας αυτός που περιλαμβάνει τα πάντα: από το πρώτο σκίρτημα και την αχαλίνωτη έλξη μέχρι την παρακμή των συναισθημάτων, από την τριβή της καθημερινότητας μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δύναμη τους. Η μαύρη κωμωδία του Άνθιμου Κατιρτζόγλου διεισδύει στα προβλήματα μιας σχέσης και αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένες αλήθειες για τα λάθη, τα πάθη αλλά και ασυμβίβαστη αγάπη των ανθρώπων.  Οι Νευρικοί εραστές επανέρχονται, μετά την επιτυχία του περσινού χειμώνα, και παρουσιάζονται από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο θεατρικό σανίδι του Αυλαία.

Συντελεστές
Κείμενο – σκηνοθεσία: Άνθιμος Κατιρτζόγλου
Ήχος – φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Κοστούμια: Ίρις Τσαγκαλίδου
Σκηνικά: Αθηνά Μπατσίλα
Σχεδιασμός αφίσας: Όλγα Ταξιλταρίδου

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης):
Δημήτρης Ελιάς, Δέσποινα Κοκκινίδου, Σμαράγδα Τζούμα, Άνθιμος Κατιρτζόγλου και Δέσποινα Βασιλείου.
Στο ρόλο της μητέρας η Έλενα Κωνσταντινίδου

INFO

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 από 11 έως 26 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 237700
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο)

Μια ζωή την έχουμε σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου στη Μονή Λαζαριστών

Ο ελληνικός κινηματογράφος και οι αξέχαστες στιγμές γέλιου, συγκίνησης, μουσικής και χορού, που μας χάρισε, ζωντανεύουν επί σκηνής από την φρέσκια καλλιτεχνική ομάδα TheatrAction. Μια κεφάτη, διασκεδαστική μουσικοθεατρική παράσταση, με άρωμα Ελλάδας από το χθες και το σήμερα, έρχεται την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στη μικρή θεατρική σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Πάντα στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ.

Συντελεστές
Σύνθεση – Διασκευή κειμένων – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου
Χορογραφίες: Εύα Ποσπορέλη
Φώτα: Ανέστης Ατακτίδης
Ήχος: Αντώνης Αργυρίου

Οργάνωση Παραγωγής: Μάρι Χεκιμιάν

Ερμηνεύουν, παίζουν, τραγουδούν οι: Φαίδων Γραμματικόπουλος, Σίσσυ Δαμδούμη, Βαγγέλης-Ραφαήλ Καλλίτσογλου, Κωνσταντίνος Κάτσος, Αγγελική Κωστάκη, Εύα Ποσπορέλη, Δέσποινα Σαρόγλου, και Γιάννης Τσακμάκης

INFO

15 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στη Μονή Λαζαριστών – μικρή θεατρική σκηνή, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Εισιτήρια: 7 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)

Κείμενο: Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
X
Το Τραγούδι Της Ημέρας: Moby – Why Does My Heart Feel So Bad?

Close