Search
Close this search box.

Θεσσαλονίκη: Η θεατρική πρόταση της εβδομάδας – «Αγαπητή Ελένα»

[dropcap size=big]Η[/dropcap] σχέση δασκάλου – μαθητή είναι μια σχέση που απαιτεί ισορροπία και από τις δυο πλευρές. Ο δάσκαλος οφείλει μεν να γίνεται σεβαστός και να πειθαρχεί, δεν πρέπει όμως να μετατρέπεται σε τύραννο, γιατί τότε, αντί να διδάξει και να παραδειγματίσει, ένα από τα πράγματα που θα καταφέρει είναι η δημιουργία έχθρας. Από την άλλη, ο μαθητής, με τις όποιες δυνάμεις του, οφείλει να μην καταλήξει φερέφωνο κάποιας πιθανής κακής περίπτωσης δασκάλου γιατί θα χαθεί η ατομικότητα αλλά και η πιο προοδευτική του ματιά πάνω στα πράγματα. Την λεπτή ισορροπία αυτής της περίπτωσης σχέσης διερευνά η παράσταση «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, που παίζεται από τις 28 Απριλίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.


[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο έργο διαδραματίζεται στην Ρωσία της δεκαετίας του ’80, λίγα χρόνια πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Τέσσερις μαθητές, έχοντας σκοπό να αλλάξουν τις βαθμολογίες τους και να εξασφαλίσουν έτσι μια θέση στο πανεπιστήμιο, προσπαθούν να κλέψουν το κλειδί του σχολείου από το διαμέρισμα της δασκάλας τους, Ελένα. Την επισκέπτονται με πρόφαση τα γενέθλιά της, χωρίς να μπορούν να φανταστούν την σύγκρουση που θα επέλθει μετά την αποκάλυψη της αλήθειας…

Η θεατρική ομάδα «Νάμα», που βρίσκεται πίσω από την παράσταση, δημιουργήθηκε από την ίδια την σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη και από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Χατζηνικολάου, με στόχο την συνεισφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Πρόθεσή της ήταν από την αρχή ένα θέατρο κοινωνικό, που με την αμεσότητά του παρεμβαίνει και κρίνει χωρίς όμως να μπαίνει στο περιθώριο. Η Ελένη Σκότη πέρα από σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας είναι και καθηγήτρια υποκριτικής με αρκετές σχολές στο ενεργητικό της (Εθνικό Θέατρο, Ωδείο Αθηνών, Studio NAMA). Τόσο η ομάδα όσο και το studio NAMA στεγάστηκαν από το 2000 στο Θέατρο Επί Κολωνώ όπου και παίχτηκε για πρώτη φορά το έργο «Αγαπητή Ελένα».


Η Αριέττα Μουτούση, μια ηθοποιός ιδιαίτερα γνωστή και από την πορεία της στον χώρο του θεάτρου («Η Νοσταλγός») αλλά και από την δουλειά της στην τηλεόραση («Δέκα Λεπτά Κήρυγμα»), πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από τους Γιάννη Λεάκο, Μιχάλη Πανάδη, Χρήστο Κοντογεώργη και την Ηρώ Πεκτέση.
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]την Ελλάδα του σήμερα, εν μέσω κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και γενικότερα αξιακής, ο πολίτης καλείται να ισορροπεί μεταξύ της διαφύλαξης της ατομικότητάς του αλλά και της «υπακοής» του στο σύστημα που του έλαχε ή επέλεξε να ζει.

Η παράσταση ανεβαίνει για τρίτη φορά στην Ελλάδα και έχει κερδίσει 10 Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος καθώς και 3 Κορφιάτικα Βραβεία. Όσοι δεν την έχουν δει ως τώρα καλό είναι να σπεύσουν!

Συντελεστές:

Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Γιάννης Λεάκος, Μιχάλης Πανάδης, Χρήστος Κοντογεώργης και την Ηρώ Πεκτέση.
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Κείμενο: Θοδωρής Κανάκης (Lavart)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr