Search
Close this search box.
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

Θεσσαλονίκη: Η πρόταση της εβδομάδας – «Τρικυμία»

Και το 1ο διεθνές Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται! 

[dropcap size=big]Α[/dropcap]υτήν την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη και το Κ.Θ.Β.Ε. υποδέχονται το Εθνικό Θέατρο Ρουμανίας με την βραβευμένη παράσταση του Alexander Morfov, Τρικυμία, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο, εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ. Το θεατρικό παραμύθι του Άγγλου ποιητή φιλοξενείται την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους και το Φεστιβάλ του Κρατικού Θεάτρου γίνεται αυτομάτως διεθνές και ελπιδοφόρο![dropcap size=big]H[/dropcap] πλοκή περιστρέφεται γύρω από την περίεργη ιστορία του Πρόσπερο, Δούκα του Μιλάνου, ο οποίος έχασε την περιουσία αλλά και την εξουσία του από τον ίδιο του αδερφό καταλήγοντας σε ένα ερημονήσι μαζί με τη μικρή του κόρη, Μιράντα. 12 χρονιά μετά, εκεί που ουσιαστικά ξεκινά και η θεατρική παρουσίαση των γεγονότων, ο Πρόσπερο έχει εξελιχθεί σε μεγάλο και τρανό μάγο, καθώς ελέγχει στοιχεία της φύσης, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να ηρεμεί πνεύματα. Έπειτα, λοιπόν, από μια τρικυμία που προκαλεί ο Πρόσπερο με τις δυνάμεις του, το καράβι όλων εκείνων που τον εχθρεύονταν βουλιάζει και έτσι ναυαγούν στο νησί, οδηγούμενοι ακόμη και στην τρέλα. Η μαγεία εξουσιάζει και επιστρατεύεται για να αποδείξει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η αδικία και η κάθε πιθανή μορφή της μολονότι τιμωρείται, στο τέλος συγχωρείται.


[dropcap size=big]H[/dropcap]Tρικυμία, που κατά πολλούς θεωρείται το τελευταίο έργο του Σαίξπηρ, ξεφεύγει από το συνηθισμένο μοτίβο «δραματικής κορύφωσης» του συγγραφέα, κινούμενη σε πιο ήπιους τόνους με την γραφή και τη φαντασία, παρ’ όλα αυτά, να συναρπάζουν. Στην τωρινή της μορφή, η παράσταση προσπαθεί να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του σαιξπηρικού παραμυθιού, με τους ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, στο δικό της χώρο – πλαίσιο, υπό τους δικούς της όρους. Την σκηνοθεσία αλλά και τη μουσική επένδυση του λαμπρού αυτού θεατρικού εγχειρήματος έχει αναλάβει ο Βούλγαρος, καταξιωμένος σκηνοθέτης, Alexander Morfov, o οποίος επιστρέφει στην πόλη της Θεσσαλονίκης έπειτα από το 2011, οπότε και παρουσίασε το έργο του Μολιέρου Δον Ζουάν με το Εθνικό Θέατρο Σόφιας. Το πάζλ της επιτυχίας ολοκληρώνεται με το ερμηνευτικό κομμάτι, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πρόσπερο κατέχει ο απόλυτα σαιξπηρικός ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου, Ίωνας Καραμήτρου, συνοδευόμενος επί σκηνής από μια ταλαντούχα ομάδα Ρουμάνων ηθοποιών (Alexandra Sălceanu, Mihai Călin, Istvan Teglas, Alexandru Călin, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Andrei FInţi, Vitalie Bichir,   Marcelo S. Cobzariu, Mihai Calotă, Alexandra Poiană, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuţ Toader, Axel Moustache, Eduard Adam).[dropcap size=big]Ζ[/dropcap]ωντανοί ρυθμοί, χιουμοριστική διάθεση και όπως όλα δείχνουν… δύο «τόνοι» συγκίνησης σε μια πληθωρική παράσταση, που δίνει στο σαιξπηρικό κείμενο έναν διαφορετικό – βαλκανικό και σίγουρα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αέρα ανανέωσης. Η Τρικυμία έρχεται για να «ταράξει» την Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα να εντυπωθεί στη μνήμη των θεατών ως μια εναλλακτική αλλά και αντικομφορμιστική θεατρική εμπειρία, που σίγουρα θα συζητηθεί!


Συντελεστές
Σκηνοθεσία και μουσική επένδυση: Alexander Morfov
Βοηθός σκηνοθέτη: Patricia Katona
Σκηνογραφία: Nikola Toromanov
Βοηθός σκηνογράφου: George Pomponiu
Σχεδιασμός κοστουμιών: Andrada Chririac
Βοηθός σχεδ. Κοστουμιών: Daria NiGht
Χορογραφίες: Florin Fieroiu
Μουσική διδασκαλία: Lucian Maxim
Σχεδιασμός φωτισμού: Chris Jaeger
Stage managers: Viorel Florea, Silviu Negulete
Υποβολέας: Angelica Manciu
Ήχος :Sorin Brehuescu
Φωτισμός: Ionel Docan
Χειρισμός dimmer: Mircea Mitroi,
Media: Constantin Șimon
Χειρισμός media: Andrei Florea
Συντονισμός σκηνής:  Eugen Mareș

Παίζουν: Ion Caramitru, Alexandra lceanu, Mihai lin, Istvan Teglas, Alexandru lin, Gavril tru, Ioan Andrei Ionescu, Andrei FInţi, Vitalie Bichir,   Marcelo S. Cobzariu, Mihai Calotă, Alexandra Poiană, Eduard rlan, lin Mandin, Ionuţ Toader, Axel Moustache, Eduard Adam 

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Κείμενο: Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 1 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr