Search
Close this search box.

Τα σκοτεινά μονοπάτια της τέχνης με τον Dr.Morgan Weird

Τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες; Συναντήσαμε τον Dr.Morgan Weird που έχει δώσει ζωή στο σκοτεινό φανταστικό κάστρο του και στα πλάσματα που το απαρτίζουν. Κατοικεί μέσα σε αυτό, μας ανοίγει τις πύλες και μας αφηγείται την ιστορία του.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) –  Καλώς ήρθατε στην Lavart! Ποιος είναι ο Dr.Morgan Weird; Είναι καλλιτέχνης της dark fantasy-fantasy-gothic κοινότητας, είναι dj, είναι illustrator; Γύρω από το όνομά σας, πολλές ιδιότητες τριγυρνούν και σας έχουμε δει σε διάφορα art spots της Θεσσαλονίκης. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς.

Dr.Morgan Weird – Γειά σας! Ευχαριστώ που με καλέσατε. Ουσιαστικά ξεκίνησα ως σκιτσογράφος, από μικρός μου άρεσε ο γοτθικός τρόμος και το φανταστικό. Έχω δουλέψει σε εκδοτικό οίκο και έκανα freelancer σε εξώφυλλα, αφίσες, cd. Ήθελα να δημιουργήσω! Ήταν επόμενο να ασχοληθώ με την γλυπτική, καθώς δεν μου έφτανε να βλέπω τα δημιουργήματά μου μόνο σε χαρτί. Έτσι πήρα την απόφαση να τα κάνω τρισδιάστατα, καθώς δυσκολευόμουν πολύ να τα βρω από κάπου έτοιμα και σε προσιτές τιμές. Έχω κάνει και dj, η μουσική μου αρέσει πάρα πολύ και να βλέπω και τον κόσμο να περνάει καλά με τη μουσική που βάζω. Όταν δημιουργώ ακούω μουσική, όπως folk,pagan ή κλασική. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό η μουσική εξυψώνει την όποια καλλιτεχνική δημιουργία.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Πως προέκυψε το όνομα Dr.Weird;

Dr.Morgan Weird – Βγήκε από το γεγονός ότι πάντα ήμουν το περίεργο άτομο στις παρέες. Ήμουν στον κόσμο μου. Το θεώρησα φυσικό να ακολουθήσει την καλλιτεχνική μου ονομασία, γιατί είμαι παράξενος και αυτά που κάνω είναι παράξενα για το ευρύ κοινό. Το Dr δεν σημαίνει κάτι, απλώς μου άρεσε πως ακούγεται.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Ο χαρακτηρισμός ενός ατόμου ως παράξενου, θεωρείς πως έχει άσχημη έννοια;

Dr.Morgan Weird – Όχι, δεν έχει κακή έννοια για μένα. Ο παράξενος έχει κάτι να πει, τα μεγάλα ονόματα της ιστορίας είναι γνωστοί παράξενοι. Το θεωρώ πολύ καλό να διαφέρεις.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) :  Η τέχνη που εκπροσωπείτε έχει μια ανατριχιαστική αισθητική, διεγείρει την ανάγκη μας να θαυμάσουμε τον τρόμο, την αποτύπωση του απόκοσμου και το θάνατο. Ένας καλλιτέχνης που έχει αγκαλιαστεί θερμά από τον κόσμο για αυτό του το εγχείρημα είναι ο Tim Burton. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος τέχνης;

Dr.Morgan Weird: Η αγάπη  μου για αυτή την κατηγορία με οδήγησε να ασχοληθώ με αυτό. Ο τρόμος είναι παρεξηγημένος. Δεν είναι όλα τρόμος αυτά που φτιάχνω, είναι φαντασία και τρόμος. Μιας που μίλησες για τρόμο, θεωρώ ότι δεν βλέπω πολλά έργα τέχνης βασισμένα στον τρόμο, παρόλο που έχει πολύ βάθος. Με ευχαριστεί, πιστεύω πως υπάρχει ομορφιά στον θάνατο. Θα έλεγα πως, όντως, είμαι φαν των ταινιών τρόμου. Με γοητεύει όχι το αντιαισθητικό απαραίτητα αλλά η θλιβερές ιστορίες από πίσω που στα περισσότερα σενάρια είναι πολύ δυνατές Με εξιτάρει κιόλας το γεγονός πως τα δημιουργήματά μου δεν είναι κάτι συνηθισμένο για την Ελλάδα. Ο Tim Burton, σίγουρα είναι από τους αγαπημένους μου, αλλά υπάρχουν πολλοί ζωγράφοι, ποιητές, σκιτσογράφοι, συγγραφείς εξίσου αξιόλογοι.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Κάποια γλυπτά σας είναι αρκετά περίτεχνα. Πόσα χρόνια έχετε αφοσιωθεί στην τέχνη σας και πόσο δύσκολο ήταν να κατακτήσετε αυτή την υψηλής ποιότητας τεχνική;

Dr.Morgan Weird – Δεν πιστεύω πως έχω φτάσει στο όριο μου. Η τεχνική εξελίσσεται. Σίγουρα βοήθησε ότι για χρόνια ήμουν σκιτσογράφος και η ανατομία, το πως να στήνω ένα σώμα, πως να κάνω τα πιο creepy πλάσματα. Με τη γλυπτική είναι μόλις ο τρίτος χρόνος που ασχολούμαι εντατικά. Και ξεκίνησα με τα πιο απλά υλικά που μπορούσα να βρω, απλό πηλό και αλουμινόχαρτα. Σιγά σιγά άρχισα να το εξελίσσω και συνεχίζω..

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Το είδος της dark fantasy τέχνης στην Ελλάδα, σε τι επίπεδο βρίσκεται σε σχέση με το εξωτερικό; Υπάρχουν αρκετοί χώροι και καλλιτέχνες που το υποστηρίζουν;

Dr.Morgan Weird – Και καλλιτέχνες και χώροι υπάρχουν, αλλά επειδή δεν έχουμε την ίδια ανταπόκριση που έχουν οι καλλιτέχνες του είδους στο εξωτερικό, είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν. Κυρίως εκθέσεις υπάρχουν, AthensCon, Comic-Con. Θεματικά καφέ όπως στο εξωτερικό εδώ δε θα βρεις, σίγουρα είμαστε πίσω σε σχέση με το εξωτερικό.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση της δημιουργίας και της αναγνώρισης;

Dr.Morgan Weird – Η αναγνώριση με απασχολεί μόνο από την άποψη πως θα ήθελα να ζήσω από την τέχνη μου. Πρέπει ν το προσπαθήσεις πολύ, για μένα είναι εύκολο να δημιουργώ και δύσκολο να το κυνηγάω. Κάποια τα πουλάω, αλλά τα περισσότερα τα φτιάχνω επειδή θέλω να τα έχω για μένα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω φτιάξει και τον χώρο μου με αυτή την αισθητική, γιατί μου αρέσει να νιώθω πως ζω κυριολεκτικά σε έναν φανταστικό κόσμο.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Η dark-gothic αισθητική, κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα στη θέασή της. Ξεκινώντας από το ντύσιμο όπου χρησιμοποιείται συχνά σε επιδείξεις μόδας έως πίνακες και craft. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Dr.Morgan Weird – Οτιδήποτε δεν είναι αποδεκτό από την κοινωνία κάνει τον κόσμο να νιώθει άβολα. Είναι θέμα κουλτούρας. Στην Ελλάδα κρίνουμε ακόμη από τα ρούχα σου και την εμφάνισή σου και όχι τα ταλέντα σου και τα προσόντα σου. Όποιος ασχολείται με κάτι πιο horror ή goth γίνεται δύσκολα αποδεκτός, γιατί δεν είμαστε αυτής της κουλτούρας. Σιγά σιγά ανοιγόμαστε και έχει βοηθήσει το ίντερνετ σε αυτό.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Ποιοι καλλιτέχνες ή έργα τέχνης σας παρακίνησαν να μυηθείτε σ’ αυτό το είδος τέχνης;

Dr.Morgan Weird – Πολλοί μου έρχονται στο μυαλό. Οφείλω να ξεκινήσω με τον Lovecraft, τεράστια επιρροή και το βασικό μου κίνητρο να ξεκινήσω την γλυπτική! Επίσης, Brom, Luis Royo, Giger, Tim Burton. Ακόμη, Clive Barker, Stephen King, Guiellmo Del Torro, Brian Froud, Alessandro Barbucci. Θεωρώ επιρροή μου και μυθικά πλάσματα και παραδόσεις, από αρχαία ελληνική μυθολογία, κέλτικη και σκανδιναβική.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Θα ήθελα να μας συστήσεις σε δύο από τα αγαπημένα έργα σου και να μας μιλήσεις γι’ αυτά.

Dr.Morgan Weird – Δεν μπορώ να διαλέξω δύο, θα σου πω πέντε λοιπόν. Krampus από την ταινία Krampus που τον έχω με τους δύο βοηθούς του, o παγανιστικός θεός του δάσους και της φύσης Cernunnos,η creepy Black widow, the Tower που είναι και η πιο πρόσφατη δημιουργία μου και Cthulhu(Κθούλου).

Krampus
Krampus
Cernunnos
Black widow
Jo Ghost, Dr.Weird and the Tower
Cthulhu

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Dr. Morgan Wierd, χάρηκα πολύ που βρεθήκατε εδώ μαζί μας σήμερα. Θα θέλατε να μας αποχαιρετίσετε μ’ ένα spoiler για τις επερχόμενες δράσεις και δημιουργίες σας;

Dr.Morgan Weird – Και εγώ χαίρομαι για αυτή μας τη συνάντηση! Θα σου πω πως έχω αρχίσει να κάνω καλούπια σε σιλικόνη και τα βγάζω σε αντίγραφο που με βοηθάει στη δημιουργία, συνδυάζω τα μοναδικά με τα καλούπια. Τα επόμενα έργα, σίγουρα είναι από τον κόσμο του Lovecraft! Και πολλά από αυτά θα τα βρείτε και στο e-shop που έχω στο Etsy.

Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart) – Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την όμορφη συζήτηση!

Συνέντευξη: Γεωργία Συμεωνίδου ( Jo Ghost) (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr