Search
Close this search box.
«Τα γεγονότα»

«Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου

«Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου. Από 06 έως 07/12/2021

«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο  του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στην δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω live streaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, κάνοντας πρεμιέρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, 22, 23 και 24 Οκτωβρίου, ενώ το κοινό της Αθήνας και του Πειραιά θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, 6 και 7 Δεκεμβρίου.

«Τα γεγονότα» είναι ένα πολιτικό έργο, που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τοπικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν επί σκηνής με μουσικά κομμάτια που έχουν διδαχθεί – χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του έργου. Για να επιτευχθεί αυτό σε κάθε παράσταση συμμετέχει μια νέα χορωδία.

Σύνοψη:  Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταλάβει το γιατί.

Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο της απώλειας και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Θεσσαλικό Θέατρο, τα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρούμελης και τη Ferodo Bridges.
«Τα γεγονότα»
«Τα γεγονότα»

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος σημειώνει:
«Είναι τεράστια πρόκληση να σκηνοθετείς και να προετοιμάζεις ένα πολιτικό έργο που κάθε χορωδία που συμμετέχει θα το ‘κατοικήσει’ και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χορωδία, κάθε πόλη, δίνει ένα μοναδικό στίγμα σε μία ιστορία που ασχολείται με την ίδια ερώτηση: Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό ή μήπως υπάρχει ένα κομμάτι μας που πάντα θα επιλέγει το οικείο και θα λειτουργεί βάση του φόβου μας; Αυτό μας απασχόλησε και στην μαγνητοσκόπηση της παράστασης στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου έπρεπε να συνομιλήσουμε με το κοινό μας μέσα από κάμερες και εκεί να σκηνοθέτησα μια εκδοχή που είχε νόημα κινηματογραφικά και να κάνει τις δύσκολες ερωτήσεις που οφείλαμε. Τώρα επιστρέφουμε με ασφάλεια στα θέατρα και σε ένα κοινό που μετά από την σκληρή χρονιά της πανδημίας αναζητεί ευκαιρίες
να υπάρξει και πάλι μαζί, ως κοινή ανάσα, ως κοινωνία.»

Ο Λουκής Λάρας του Δ. Βικέλα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το έργο δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση της Actors Touring Company και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου (Φεστιβάλ Fringe 2013) σε σκηνοθεσία Ράμιν Γκρέι. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό, πρωτοπόρο έργο. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του ακολούθησε διετής περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα ανά την Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

Συγγραφέας:
Ντέιβιντ Γκρεγκ

Μουσική – Στίχοι:
Τζων Μπράουν

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού:
Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία χορωδιών – Διασκευή μουσικής
και στίχων:

Κωνσταντίνος Θωμαΐδης

Κοστούμια / Υπεύθυνη χορωδιών επί σκηνής:
Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση

Σκηνογραφική Επιμέλεια:
Δημοσθένης Κλημενώφ

Φωτισμοί Α’:
Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Ηχοτοπία:
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Ηχοληψία / Προσαρμογή Φωτισμών:
Γιώργος Χρυσάφης

Πρώτη οργάνωση προγράμματος χορωδιών:
Άννα Ευθυμίου

Βοηθός σκηνοθέτη:
Κοσμάς Κότσι

Διεύθυνση Παραγωγής:
Λευτέρης Κώτσης

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Αντώνης Κοκολάκης

Με τους: Αγλαΐα Παππά και Φοίβο Παπακώστα

Πιάνο:
Μάρκος Κώτσιας

Συμμετέχουν οι χορωδίες:
Μουσικό σύνολο Πειραιά Libro Coro, Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, Θρακική Εστία Σερρών, Δημοτική Χορωδία Λαμίας, Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ‘Μελίφωνο’, Μουσικού Σχολείο ‘Σονοραε’, Χορωδία Χανίων Καντιλένα, Xορωδία Μικτής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Μικτή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου, Χορωδία Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, Μικτή Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου, Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος
Κανονικό 15 – Μειωμένο 12€

Προπώληση:
www.ticketservices.gr

Για περισσότερα θεατρικά νέα, δείτε εδώ.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr