Search
Close this search box.

Συνέντευξη Με Τον Κ.Βήτα: “Δεν Γράφω Πολιτικά Τραγούδια, Τα Τραγούδια Μου Είναι Κυρίως Βιωματικά”

Ο Κωνσταντίνος Βήτα ξεκίνησε στις αρχές του ‘90 δημιουργώντας το πρωτοπόρο ηλεκτρονικό σχήμα «Στέρεο Νόβα». Από την διάλυσή του το 1996 μέχρι και σήμερα, ακολουθεί τη δίκη του πορεία, συνεχίζει να πειραματίζεται με τις μελωδίες του, να γράφει αφοπλιστικά ρομαντικούς στίχους και να χαϊδεύει τις ψυχές μας, τροφοδοτώντας τις παράλληλα με ελπίδα. Είναι και θα παραμείνει, όπως μας αποδεικνύει διαρκώς με τη δουλειά του, ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης και ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα –ίσως και ο μεγαλύτερος. Δεν είναι ένας “τεχνίτης”, αλλά ένας χαρισματικός μουσικός που με την φαντασία του και με συμβολικό τρόπο αναπαριστά μία νέα και μοναδική πραγματικότητα. Ενδιαφέρεται περισσότερο για την συναισθηματική και προσωπική διάσταση του έργου, μιλώντας στους στίχους του για την σχέση με την φύση, τον ανιδιοτελή έρωτα και τη φιλία, την αστική μελαγχολία, την απαισιοδοξία για την πορεία της ανθρωπότητας και την κοινωνική πραγματικότητα. Ο Κωνσταντίνος Βήτα καταφέρνει καλύτερα από τον καθένα μέσα από τις δουλειές του να βγάλει προς τα έξω σφραγισμένα συναισθήματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε βιώσει και έχουμε ταυτιστεί μαζί τους.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Ετοιμάζεσαι για μία νέα περιοδεία στα πλαίσια της παρουσίασης του υλικού από το νέο σου E.P “Περίεργη Ώρα”. Πες μας μερικά λόγια για τη νέα σου δουλειά, τι πρόκειται να ακούσει το κοινό και πότε να αναμένουμε την κυκλοφορία του.

Κ.Βήτα – Πρόκειται για 5 νέα κομμάτια, 3 τραγούδια και δύο ορχηστρικά που έγραφα εδώ και καιρό, από την περίοδο που τέλειωσε η συνεργασία για το άλμπουμ των Στέρεο Νόβα. Είναι συνθέσεις που περιέχουν ηλεκτρονικό ήχο εκτός από ένα ακουστικό τραγούδι. Θα τα παρουσιάσω για πρώτη φορά στις συναυλίες που θα κάνουμε. Όταν θα δημοσιευτεί αυτή η συνέντευξη θα έχουν ήδη κυκλοφορήσει.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Ποια είναι εκείνα τα ερεθίσματα που σου δίνουν έμπνευση για δημιουργία; Είτε όταν γράφεις μουσική, είτε στίχους.

Κ.Βήτα – Για να φτιάξω ένα τραγούδι περιμένω κάποιο διάστημα να καταλαγιάσουν μέσα μου κάποιες σκέψεις, ιδέες, εικόνες που έζησα. Πετάω πολλά από την σκέψη μου και κάποια από αυτά που μένουν για κάποιο λόγο τα επανεξετάζω και αρχίζω να γράφω κάτι, μια φράση, μετά παίζω στα συνθεσάιζερ μουσική,φτιάχνω ήχους, γενικά περνώ ένα μεγάλο διάστημα για να συνθέσω αυτό τον καμβά από διάφορα υλικά. Είναι βιώματα, εικόνες ή μια στιγμή που έχει καταλαγιάσει μέσα μου και θεωρώ ότι μπορεί να σταθεί μέσα στον μουσικό κόσμο. Εάν αφορά εμένα τότε μπορεί να αφορά και κάποιον άλλον. Κυρίως παίρνω ιδέες από αυτά που έχω αφομοιώσει μέσα μου.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Θεωρείς πως γράφεις καλύτερα όταν είσαι χαρούμενος ή όταν είσαι στεναχωρημένος;

Κ.Βήτα – Γράφω κυρίως σε ουδέτερη κατάσταση, θεωρώ πως στην διαχείριση της τέχνης τα συναισθήματα δεν παίζουν ρόλο. Δεν είναι αποτελεσματικά, είναι εύκολα. Δεν θεωρώ σωστό το να εξιδανικεύω τη δουλειά μου, αλλά ούτε και την τέχνη, θα ήταν πολύ εφηβικό από μέρους μου. Το κίνητρο είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, είναι μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύει κάποιος ότι είναι Θεός και σε αυτόν. Στην τέχνη όλα συμβαίνουν μετά την εμπειρία, μετά το βίωμα, τουλάχιστον για εμένα. Είναι ένας κόσμος που τον φτιάχνω στην ουσία, απαρτίζεται από νότες, αλλοιώνεται και ξαναδημιουργείται. Μπορεί επίσης να έρθεις αντιμέτωπος με κάτι που δεν γνωρίζεις, μου συμβαίνει κι αυτό συχνά.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Τι σε οδήγησε να ακολουθήσεις το δρόμο της μουσικής; Ήσουν από τα παιδιά που από μικρή ηλικία είχαν ροπή προς τις τέχνες ή προέκυψε στη συνέχεια;

Κ.Βήτα – Παρόλο που δούλευα από πολύ μικρός και σε εργοστάσια και έκανα πάρα πολλές δουλειές, ήμουν με ένα δικό μου τρόπο μέσα στην ζωγραφική, τις τέχνες και την μουσική. Τα παιδιά που είναι δυσλεκτικά προσπαθούν να εκφραστούν με πολλούς τρόπους, έτσι ήμουν κι εγώ. Ζωγράφιζα παντού, γέμιζα χαρτόνια με μαρκαδόρους, μάθαινα κιθάρα, ήμουν σαν αγρίμι, από μικρός γύρναγα αργά στο σπίτι, με έψαχναν, γυρνούσα με ένα ποδήλατο και προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται γύρω μου. Προσπαθούσα να αποτυπώσω αυτά που αισθανόμουν σε χαρτιά και σε ακόρντα, 17 χρονών έπαιζα απ έξω 4 άλμπουμ του Μπομπ Ντύλαν.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Επιστρέφεις στη δική σου προσωπική μουσική, μετά από την περσινή «επανένωση» των Στέρεο Νόβα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ηχογραφήσετε τον “Ουρανό”, ένα νέο άλμπουμ Στέρεο Νόβα, σχεδόν 20 χρόνια μετά από το Βιταμίνα Τεκ;

Κ.Βήτα – Ήταν μια μικρή περιπέτεια κάτι που αποφασίσαμε από κοινού ένα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας όπου είχαμε βρεθεί για καφέ. Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε και στην πορεία μέσα στο διάστημα δύο χρόνων προέκυψε ο Ουρανός.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) –Τι αποκομίσατε, όσον αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου, μετά από αυτή την «επανένωση»;

Κ.Βήτα – Δεν προλάβαμε να κάνουμε ή να πάρουμε κάποια γεύση από όλο αυτό, διότι ο «Ουρανός» κυκλοφόρησε νομίζω Μάιο, μετά κάναμε μια συναυλία στο Πάρκο Νιάρχος τον Ιούνιο και η συνεργασία μας τέλειωσε εκεί. Το συγκρότημα δεν υφίσταται, ηχογράφησε αυτό το άλμπουμ και όλα ξαναγύρισαν εκεί που ήταν πριν. Δεν γνωρίζω κάτι πέρα από αυτό. Νομίζω πως το άλμπουμ πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις. Μετά από αυτό ξαναγύρισα στην δουλειά μου και ετοίμασα την «Περίεργη Ώρα» το e.p που βγαίνει αυτό τον καιρό.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Δημιουργήσατε κάτι που στον ελληνικό χώρο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος, ενώ η αγάπη για τους Στέρεο Νόβα διατηρείται ακόμη, και μάλιστα, και από νεότερης γενιάς άτομα. Πού πιστεύεις πως οφείλεται αυτό;

Κ.Βήτα – Υπάρχει μια τάση για νοσταλγία στην μουσική και πάντα τα παλιά τραγούδια είναι αγαπητά στον κόσμο, νομίζω πως αυτό μπορεί να είναι μια απάντηση. Γενικά, ο κόσμος έχει την τάση να πιστεύει, κατά κάποιο τρόπο, πως παλιά συνέβαινε κάτι καλύτερο από αυτό που υπάρχει τώρα. Δεν γνωρίζω κάτι γι αυτό, προσωπικά δεν είχα ιδιαίτερο χρόνο λόγω δουλειάς για να αναπολώ και η δουλειά του καλλιτέχνη όπως  και του καθημερινού ανθρώπου  είναι να κοιτάζει το μεροκάματό του σήμερα και να βλέπει μπροστά.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Οι στίχοι σου αντλούν μεγάλο μέρος της θεματολογίας τους από την κοινωνικό-πολιτική κατάσταση. Θεωρείς πως είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να κρίνει το ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον και να «παρεμβαίνει» σε αυτό μέσα από την τέχνη του;

Κ.Βήτα – Νομίζω το κοινωνικό πλαίσιο πως δεν μπορώ να το αφαιρέσω από την μουσική μου, ειδικά όταν διαπραγματεύομαι ένα τραγούδι με στίχους, κάτι πάντα θα βρίσκεται εκεί που θα υπενθυμίζει κάτι από μια εποχή. Δεν γράφω πολιτικά τραγούδια, ποτέ δεν έγραψα, τα τραγούδια μου είναι κυρίως βιωματικά, περιέχουν εικόνες που έχω αφομοιώσει ή αφορούν κάτι που συμβαίνει μέσα μου και δεν μπορώ να το εξηγήσω, οπότε για μένα αυτό είναι ένα καλλιτεχνικό ζήτημα.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Πόσο επηρεάζει τη δημιουργική σου έκφραση και το έργο σου η σημερινή πραγματικότητα και τα όσα διαδραματίζονται; Πώς αντιδράς στη βιαιότητα που έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας;

Κ.Βήτα – Ο κόσμος, η ζωή, το περιβάλλον έχει ακριβώς την αντίδραση του εαυτού μας. Ο πλανήτης, η καθημερινότητα είναι αυτό που εκφράζουμε εμείς, από εμάς παίρνουν χρώματα όλα και η ζωή γύρω μας είναι ο προσωπικός μας καθρέφτης, είναι όλα αυτά που κάνουμε στον εαυτό μας, δεν νομίζω πως είναι κάτι άλλο. Αν υπάρχει έξαρση βίας είναι γιατί προφανώς εμείς οι άνθρωποι περιέχουμε  βία μέσα μας  και το περιβάλλον μας χρωματίζεται από αυτό. Νομίζω πως οι άνθρωποι σήμερα, όλοι μας δηλαδή, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον εαυτό μας και δημιουργούμε κύκλους δεσμεύσεων που γίνονται οι αλυσίδες μας. Εμείς δημιουργήσαμε αυτόν τον ασφυκτικό κόσμο μέσα από τις επιλογές μας και φυσικά δεν μας αρέσει, όπως δεν μας αρέσει και ο εαυτός μας.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Υπήρξε κάποια στιγμή στην πορεία σου έως τώρα, που να βρέθηκες σε «καλλιτεχνικό τέλμα» και να είπες “θα τα παρατήσω όλα”;

Κ.Βήτα – Μπα, όχι. Ποτέ δεν είχα και δεν έχω την πολυτέλεια να πω ότι τα βαρέθηκα και θα τα παρατήσω, γιατί έχω οικονομικά προβλήματα και πρέπει να συντηρήσω την οικογένεια μου και τον εαυτό μου. Δεν είμαι από τους μουσικούς που είναι καλλιτεχνικά high. Κάθε φορά είναι σαν να είμαι πρωτόβγαλτος, επειδή η σύσταση της μουσικής μου είναι αντικομφορμιστική. Θα σταματήσω σε λίγα χρόνια, που δεν θα μπορώ εμφανισιακά και καλλιτεχνικά να βρίσκομαι σε μια ποπ σκηνή, θα επιλέξω την ζωγραφική να με εκφράζει που πάντα είναι η αγαπημένη μου.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Τι είναι για εσένα ο χρόνος και πώς τον διαχειρίζεσαι; Αισθάνεσαι πως έχεις αλλάξει στην σκέψη σου και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην μουσική σου;

Κ.Βήτα – Πάντα πίστευα στις αλλαγές, μπορεί ο κόσμος να μην βλέπει κάτι επάνω μου, μα για μένα δεν υπάρχει οξυγόνο, ζωή χωρίς τις αλλαγές. Είμαι αυστηρός με την προσωπικότητα μου, με την υπερλειτουργία της, δεν κάνω χατίρια στον εαυτό μου και προσπαθώ να είμαι πειθαρχημένος σε αυτά που νομίζω πως θέλω. Όσο μεγαλώνω μένω με πολύ λίγα πράγματα, κάνω αυστηρή διατροφή και προσπαθώ να τρέφομαι υγιεινά, γυμνάζομαι, προσεύχομαι και προσπαθώ να έχω δουλειά για να τα βγάζω πέρα. Όλα αυτά αντανακλούν και τη μουσική μου, προσπαθώ να φτιάχνω μια μουσική που να μην έχει κάτι περιττό.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Πες μου μερικά πράγματα που σε επηρεάζουν αυτό τον καιρό. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Κ.Βήτα – Αυτό που με επηρεάζει και για μένα πάντα είναι ένα ζήτημα, είναι το μέτρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς μου, της επικοινωνίας, κι αυτό επειδή οι άνθρωποι σαν φύση είμαστε πληθωρικοί και θέλουμε να εκφραζόμαστε μέσα από πολλούς τρόπους, χάνουμε την επαφή.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Κάνοντας έναν απολογισμό, υπάρχει κάποια απόφαση που πήρες και για την οποία μετανιώνεις στην έως τώρα πορεία σου; Και αντίστοιχα, υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο που να σε κυνηγά;

Κ.Βήτα – Μετανιώνω για πολλά πράγματα στη ζωή μου, γιατί μεγάλωσα μέσα στην άγνοια και την ανθρώπινη δυστυχία. Έκανα λάθη συνειδητά και ασυνείδητα και πολλές φορές έχω πει «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», αυτή η φράση είναι η πιο σημαντική επίγνωση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, κατά την γνώμη μου πάντα. Μέχρι και πρόσφατα έχω μετανιώσει για επιλογές που πήρα, κυρίως επειδή ήταν παρορμητικές. Ο φόβος μου είναι ο παρορμητισμός μου. Καλλιτεχνικά απωθημένα δεν νομίζω να είχα ποτέ. Δουλεύω και προσπαθώ να κάνω αυτό που μπορώ.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα έδινες στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική, με σκοπό να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα;

Κ.Βήτα – Όταν ήμουν νέος δεν ήθελα να ακούσω καμία συμβουλή, είχα άρνηση με τον εαυτό μου και ολόκληρο το σύστημα, γι αυτό και έφαγα τα μούτρα μου πολύ γρήγορα και τράκαρα άπειρες φορές, επειδή ήθελα να φαίνομαι σκληρός στους άλλους. Ήταν μια εικόνα για την ελευθερία, φυσικά δεν είχε καμία σχέση η ελευθερία με αυτό που πίστευα. Μετά από πολλά χαστούκια, κάποτε συνειδητοποίησα πως κάτι δε κάνω καλά. Δεν δίνω συμβουλές γενικά, εκτός και αν κάποιος μου το ζητήσει σε προσωπικό επίπεδο, τότε θα του πω κάτι. Γι αυτό πιστεύω στις αλλαγές, είναι ωραίο να είμαστε πιο διαλλακτικοί, να ακούμε τον διπλανό μας, να φτάσουμε να ακούσουμε κάποτε τον χτύπο της καρδιάς μας, αυτή είναι η ελευθερία.

Δήμητρα Τούνα (Lavart) – Σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και τον χρόνο που διέθεσες.

Κ.Βήτα – Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα, σε φιλώ Κ.

 

Συνέντευξη: Δήμητρα Τούνα (Lavart)

 

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με νέα τραγούδια στη Θεσσαλονίκη

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επανακάμπτει στις προσωπικές του μουσικές και επιστρέφει με μία μίνι περιοδεία με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του E.P “Περίεργη Ώρα”. Στις live εμφανίσεις του θα παρουσιάσει το καινούργιο του υλικό, αλλά και τραγούδια από όλη του την δισκογραφία.  Αναλυτικά οι σταθμοί του μίνι τουρ “Περίεργη Ώρα” είναι:

Λονδίνο – The Garage, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Λάρισα– Stage Club, Παρασκευή 1 Μαρτίου

Θεσσαλονίκη –Fix Factory, Σάββατο 2 Μαρτίου

Αθήνα –Piraeus Academy, Σάββατο 30 Μαρτίου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr