Search
Close this search box.

Σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου

Η άγνωστη ζωή του Μανώλη Ρασούλη
Από τις νότες στα μανιφέστα και στις πνευματικές αναζητήσεις
«Πατρίδα μου είναι η συνείδησή μου» 

Σαν σήμερα, 5 ΜαρτίουΟι περισσότεροι γνωρίζουν το όνομα του Μανώλη Ρασούλη από το πολυτραγουδισμένο Πότε Βούδας πότε Κούδας του οποίου τους στίχους έγραψε ο ίδιος το 1986, αναφέροντας και το επώνυμό του μέσα σ’ αυτούς.

Ο σπουδαίος αυτός συνθέτης και τραγουδιστής γεννιέται στις 28 Σεπτεμβρίου 1945 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δείχνει παιδί ήσυχο, ψάλλει στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, βοηθά τον πατέρα του στο χρυσοχοείο και στο σχολείο του αναδεικνύεται σημαιοφόρος. Ωστόσο, γρήγορα ξυπνά μέσα του η ατίθαση κρητική ψυχή και… κουζουλάδα. Εντάσσεται σε αριστερές νεολαίες, φεύγει στην Αθήνα να σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου και αρχίζει να εργάζεται για την εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή.

Σαν σήμερα, 5 ΜαρτίουΗ Δικτατορία στην Ελλάδα φαίνεται να ενοχλείται από την ιδεολογία του, τον συλλαμβάνει προσωρινά και εκείνος αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο στο Λονδίνο, εξακολουθώντας να διακηρύσσει τις επαναστατικές του ιδέες. Γυρνά στην Αθήνα 6 χρόνια αργότερα και υποστηρίζει ακόμη πιο θερμά τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.

Ο Μανώλης Ρασούλης είναι πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος. Όταν θεωρεί ότι ο χώρος της αριστεράς έχει αρχίσει να διαβρώνεται, στρέφεται αλλού. Ανακαλύπτει τη γοητεία των ανατολικών φιλοσοφιών, μελετά τον Osho, Ινδό γκουρού, μυστικιστή και πνευματικό δάσκαλο, και μάλιστα ταξιδεύει μέχρι την Ινδία για να τον συναντήσει.

Σαν σήμερα, 5 ΜαρτίουΗ μουσική, όπως είναι φυσικό, αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για έναν άνθρωπο με τόσο ανήσυχο πνεύμα. Ο Μανώλης Ρασούλης αρχίζει να τραγουδά σε μπουάτ της Πλάκας από τα νεανικά του χρόνια ακόμη, όμως όσο ωριμάζει, στρέφεται και στη συγγραφή στίχων. Στη δισκογραφία του ανήκουν τα Νέγρικα (1974), Η εκδίκηση της γυφτιάς (1978), Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει (1980), Ζεστά ποτά (1985), Γεια σου κυρ Εισαγγελέα (1997), Αγάπα μας και μη μας χαιρετάς (1999) κ.ά.. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Χρήστο Νικολόπουλο και πολλούς ακόμη, ενώ τα τραγούδια του ταξιδεύουν μέχρι το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Σερβία, ακόμη και μέχρι την Ιαπωνία!!!

Ο Μανώλης Ρασούλης αφήνει την τελευταία του πνοή στις 5 Μαρτίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, αλλά το άψυχο κορμί του ανακαλύπτεται πολλές μέρες αργότερα.

Αφήνει πίσω του μεγάλη μουσική κληρονομιά και τη μοναχοκόρη του, Ναταλία, η οποία συνεχίζει το δρόμο του πατέρα της και ασχολείται με το τραγούδι.

https://www.youtube.com/watch?v=pzsCGhvKOYw+width%3D200+height%3D100+responsive%3Dno

https://www.youtube.com/watch?v=z1ICGra4H4I%22+width%3D%22200%22+height%3D%22100%22+responsive%3D%22no%22%5D

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr