Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου

 Σταύρος Ξαρχάκος, ο μουσικοσυνθέτης και πολιτικός 
Από τον ελληνικό κινηματογράφο στο στίβο της πολιτικής ζωής 

 

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο ημερολόγιο δείχνει 14 Μαρτίου 1939, όταν γεννιέται στην Αθήνα ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η μουσική γι’ αυτόν είναι μονόδρομος και έτσι αρχίζει να κυνηγά το όνειρό του σπουδάζοντας στο Ωδείο Αθηνών, μετά στο Παρίσι και λίγο αργότερα στο φημισμένο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης.

Ξεκινά την καριέρα του γράφοντας μουσική για θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και αμέσως ξεχωρίζει χάρη στο μεγάλο του ταλέντο. Το 1963 γνωρίζει την πρώτη του τεράστια επιτυχία, όταν αναλαμβάνει την μουσική επιμέλεια για την κινηματογραφική ταινία Κόκκινα Φανάρια του Βασίλη Γεωργιάδη. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος υπογράφει τους στίχους για τα τραγούδια Άπονη Ζωή, Φτωχολογιά και Παράπονο. Ο κόσμος τα αγκαλιάζει αμέσως.

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου[dropcap size=big]Η[/dropcap] δεκαετία του ’60 τελειώνει και ο Σταύρος Ξαρχάκος κάνει στροφή στην καριέρα του πλησιάζοντας την κλασική μουσική. Μελετά και γράφει συμφωνικά έργα, κονσέρτα και μουσική μπαλέτου.

Η καριέρα του θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες της ελληνικής μουσικής σκηνής, καθώς έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους και μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και πολλές διεθνείς παραστάσεις μπαλέτου.

Για το έργο του έχει βραβευθεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά αλλά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το Μάη του 1994 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi στη Νέα Υόρκη. Το 1995 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας άνθρωπος που δε μένει αμέτοχος στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Θεμάτων. Έχει, επίσης, εκλεγεί Βουλευτής Α’ Αθηνών και Ευρωβουλευτής από το 2000 έως το 2004.

Είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – έτσι, όταν το 2015 παντρεύεται την κατά αρκετά χρόνια μικρότερη αγαπημένη του, Ηρώ, προτιμά να κρατήσει τον Τύπο μακριά από αυτή την προσωπική τους στιγμή.

Φτώχυνε ο κόσμος, μάτια μου,
δεν αγαπάει πια, δε συγχωράει.
Κι έτσι φτωχός, μικρός κι ασήμαντος
μια αγάπη σαν κι αυτή δεν τη χωράει.

Φτώχυνε ο κόσμος, μάτια μου,
κι είναι πικρός σαν πρωινό τσιγάρο.
Άσ’ τον λοιπόν μες στη μιζέρια του
κι έλα ξανά βαθιά μου να σε πάρω.

Έλα να κάνουμε έρωτα
όπως τα μαγικά τα βράδια εκείνα.
Θέλω να ξαναδώ στα μάτια σου
μια τρυφερή, αλλιώτικη Αθήνα.

(Έλα να κάνουμε έρωτα – 1986)

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=aGg-iqN7og0″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RVODgyefpZ0″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email